Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2024 19:45

Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για αντιμετώπιση λειψυδρίας: Υπεγράφη η σύμβαση για αρδευτικό δίκτυο Τρικόρφου

Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για αντιμετώπιση λειψυδρίας: Υπεγράφη η σύμβαση για αρδευτικό δίκτυο Τρικόρφου

Υπογράφτηκε χθες στο Διοικητήριο η σύμβαση για τη λιμνοδεξαμενή και το αρδευτικό δίκτυο Τρικόρφου που θα διασφαλίσου το πότισμα 1.000 στρεμμάτων με 15.000 δέντρα συκιάς και ελιάς Καλαμών.

Η Περιφέρεια ελπίζει να εντάξει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2025 και για αυτό δεν είναι προβλέψιμος ακόμα ούτε ο χρόνος δημοπράτησης του έργου, ούτε φυσικά η ημερομηνία αποπεράτωσης του.

Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας σε περιοχές της Πελοποννήσου». Ο κ. Πτωχός είπε ότι οι προσπάθειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: α) την ενεργοποίηση μεγάλων έργων όπως το Μηναγιώτικο Φράγμα, την ενεργοποίηση νέων τεχνολογιών όπως η αφαλάτωση και η αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών και γ) την εκπαίδευση για την ορθολογική χρήση του νερού που σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των δικτύων θα περιορίσει τη σπατάλη των υδάτινων πόρων.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος επεσήμανε: «Το έργο αυτό θα επιτρέψει την άρδευση 1.000 στρεμμάτων και 15.000 δέντρων, καλύπτοντας τις ανάγκες των καλλιεργειών, ειδικά της Ελιάς Καλαμών, καθώς και της πυροπροστασίας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον περιφερειάρχη για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και την ολοκλήρωση αυτού του σύνθετου έργου».
Απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για την εγκατάλειψη των αρδευόμενων καλλιεργημένων εκτάσεων στην πεδιάδα του Παμίσου, ο κ. Πτωχός είπε ότι η εγκατάλειψη των καλλιεργειών είναι ένα δομικό πρόβλημα σε όλη την Περιφέρεια και για αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε αρχικά να σταθεροποιηθεί η έκταση των καλλιεργειών και στη συνέχεια να αυξηθεί.

Ο περιφερειάρχης Μεσσηνίας είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κλειστό σύστημα άρδευσης από τον ΓΟΕΒ καθώς το σημερινό με τις διώρυγες και τα κανάλια είναι παρωχημένο. Το κλειστό σύστημα άρδευσης θα διευκολύνει το πότισμα με σταγονίδια και άλλες σύγχρονες μεθόδους που εξοικονομούν νερό.

Θ.Λ.