Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 08:15

H αναδιάρθρωση καλλιεργειών προσκρούει στις μεγάλες ηλικίες

H αναδιάρθρωση καλλιεργειών προσκρούει στις μεγάλες ηλικίες

Η βαθμός δυσκολίας της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυξάνει σημαντικά εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας των αγροτών αφού το 41,2% των διαχειριστών αγροκτημάτων είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών και μόλις το 6,5% μικρότεροι από 40 ετών.

Ανάλυση: Θανάσης Λαγός

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια χρονιά, το 2020 περίπου το 11,9% των διαχειριστών αγροκτημάτων ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών και το 33,2% ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.

Στην Ελλάδα το υψηλότερα ποσοστά αγροτών κάτω των 40 ετών καταγράφηκαν σε Δυτική Μακεδονία (10%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (9,9%) και Κεντρική Μακεδονία (9,8%). Τα υψηλότερα ποσοστά αγροτών άνω των 65 ετών καταγράφηκαν στα Ιόνια Νησιά (48%), Ήπειρο (46,3%) και Νότιο Αιγαίο (42,7%)

Στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαχειριστών αγροκτημάτων καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, την Αυστρία και την Πολωνία. Η Oberösterreich (Αυστρία, 25,6%) και η Franche-Comté (Γαλλία, 25,5%) είχαν τα υψηλότερα μερίδια και ήταν οι μόνες περιφέρειες στην ΕΕ που ανέφεραν ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των διαχειριστών αγροκτημάτων τους ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, υπήρχαν 3 περιφέρειες στην Πορτογαλία – το Algarve, το Centro και το Norte – όπου περισσότεροι από τους μισούς διαχειριστές αγροκτημάτων ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω. Η Comunitat Valenciana στην Ισπανία ήταν η μόνη άλλη περιοχή στην ΕΕ που κατέγραψε την πλειονότητα των διαχειριστών αγροκτημάτων της ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αναλυτικά στοιχεία για τις ελληνικές Περιφέρειες παρουσιάζονται στον πίνακα: