Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 08:45

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρόβλημα επιστημονικού προσωπικού στις επιχειρήσεις

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρόβλημα επιστημονικού προσωπικού στις επιχειρήσεις

Πρόβλημα εύρεσης επιστημονικού προσωπικού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επενδύσουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού μόνο το 26,5% του πληθυσμού έχει αποφοιτήσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 34,3%.

Ανάλυση: Θανάσης Λαγός

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Eurostat στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 26,2% του πληθυσμού έχει τελειώσει το δημοτικό ή και το Γυμνάσιο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 20,5%. Στην Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφηκαν σε Αττική (45,6%), Ήπειρο και Θεσσαλία (33,5%) και Κεντρική Μακεδονία 33,1%.

Στην Ευρώπη και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat «Το 2022, λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (20,5%) του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας της ΕΕ (άτομα ηλικίας 25–64 ετών) είχε επιτύχει χαμηλό (όχι περισσότερο από το κατώτερο δευτεροβάθμιο) επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης. Αυτό το μερίδιο ήταν πάνω από 50,0% σε 3 αυτόνομες περιφέρειες της Πορτογαλίας ( Região Autónoma dos Açores και Região Autónoma da Madeira ) και της Ισπανίας ( Ciudad de Ceuta ).

Αντίθετα, οι πρωτεύουσες περιφέρειες της Τσεχίας , της Λιθουανίας , της Ουγγαρίας , της Πολωνίας και της Σλοβακίας ανέφεραν η καθεμία ότι λιγότερο από το 5,0% του πληθυσμού τους σε ηλικία εργασίας είχε χαμηλό επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης. Αυτή η κατάσταση παρατηρήθηκε επίσης στο Jihovýchod (Τσεχία), στο Śląskie (Πολωνία) και στη Δρέσδη (Γερμανία).

Το 2022, σχεδόν το μισό (45,2%) του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας της ΕΕ είχε μεσαίο (το πολύ ανώτερο δευτεροβάθμιο ή μεταδευτεροβάθμιο μη τριτοβάθμιο) επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης. Στα δύο πέμπτα περίπου των περιφερειών της ΕΕ (95 από τις 241 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία· δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη Μαγιότ), τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας είχε μεσαίο μορφωτικό επίπεδο.

Υπήρχαν 5 περιφέρειες σε ολόκληρη την ΕΕ όπου περισσότερο από το 70,0% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας είχε μεσαίο μορφωτικό επίπεδο: και οι 5 βρίσκονταν στην Τσεχία, με ένα ανώτατο όριο 73,3% να παρατηρείται στο Severozápad . Η πλειονότητα του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας είχε μεσαίο μορφωτικό επίπεδο στις περισσότερες περιοχές της Βαλτικής και των ανατολικών χωρών της ΕΕ, καθώς και σε πολλές περιοχές της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Περίπου το ένα τρίτο (34,3%) του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ είχε τριτοβάθμιο (ή υψηλό) επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης το 2022. Υπήρχαν 18 περιφέρειες σε όλη την ΕΕ όπου τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των ατόμων σε ηλικία εργασίας είχαν τριτοβάθμιο επίπεδο μορφωτικό επίπεδο: αυτή η ομάδα περιελάμβανε τις πρωτεύουσες περιοχές της Λιθουανίας , της Σουηδίας , της Πολωνίας , της Ιρλανδίας , της Ουγγαρίας , της Γαλλίας , του Βελγίου , της Δανίας , του Λουξεμβούργου , της Ολλανδίας , της Τσεχίας , της Φινλανδίας και της Ισπανίας . Prov. Brabant Wallon και Prov. Η Vlaams-Brabant (και τα δύο Βέλγιο), η País Vasco (Ισπανία), η Ουτρέχτη (Ολλανδία) και η Νότια (Ιρλανδία) ήταν οι μόνες άλλες περιφέρειες στην ΕΕ όπου τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας είχε υψηλό μορφωτικό επίπεδο.»

Αναλυτικά στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού ηλικίας 25-64 ετών ανά Περιφέρεια στην Ελλάδα παρουσιάζονται στον πίνακα: