Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 19:30

H δύσκολη θέση του κ. Σταϊκούρα

H δύσκολη θέση του κ. Σταϊκούρα

Του Παναγιώτη Ε. Νίκα, τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου

pan.e.nikas@gmail.com

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κ. Σταϊκούρας είναι σοβαρός και επαρκής υπουργός, από τους καλύτερους που διαθέτει αυτή η κυβέρνηση. Μετράει τα λόγια του, δε λαϊκίζει, δεν εκτίθεται, δεν μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Γιατί – αλήθεια- πιέζεται δημοσιογραφικά (και ορθά) να δώσει απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για έργα στη Μεσσηνία, που έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο;

Δε γνωρίζουν όλοι πως ο δρόμος “Καλαμάτα-Μεθώνη” ως επιλογή χάραξης είναι διαπιστωμένο λάθος (σιδηροδρομική γραμμή, σχέδιο Ασπροχώματος, παράκαμψη Πύλου κλπ ) και πως δεν έχει ολοκληρωθεί μελετητικά, πως δεν υπάρχει “ορατό φως” για τον άξονα “Πύργος-Τσακώνα”, ούτε σε επίπεδο μελέτης και πως οι εξαγγελίες για το αεροδρόμιο και τα φράγματα κινδυνεύουν να γίνουν ανέκδοτο;

H άρνηση απάντησης από τον υπουργό είναι απόδειξη σοβαρότητας και σεβασμού στον πολίτη. Κι αυτό, όταν επιπλέον των προβλημάτων, είναι γνωστό το σταμάτημα πολλών έργων λόγω οικονομικών ζητημάτων, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες του 2025 λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που έχει αποφασισθεί από την Ε.Ε..

Τα εγκαίνια του μικροέργου συντήρησης αθλητικού χώρου στο Χατζή αποδεικνύει το εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης και τις πολιτικές ισορροπίες που καταβάλλεται προσπάθεια (μετά και την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο ) να κρατηθούν. Χωρίς καμιά αμφιβολία, στον πρώην πρωθυπουργό έχει εκχωρηθεί κυβερνητική εξουσία και ρόλος, με την τοποθέτηση αφοσιωμένων ανθρώπων του σε πολλές καίριες κυβερνητικές θέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο οργανισμός ‘’Κτιριακές Υποδομές’’, που θεωρητικά ελέγχεται από τον υπουργό Υποδομών, ουσιαστικά όμως από τον πρώην πρωθυπουργό διά μέσου του διευθύνοντος συμβούλου και αφοσιωμένου ανθρώπου του από τα παλιά.

Ετσι, εξηγείται και η κατασκευή του κτιρίου του Ειρηνοδικείου στην Πύλο (νομίζω πως καταργήθηκαν τα Ειρηνοδικεία) από τον ίδιο οργανισμό, που διαχειρίζεται-παρακαλώ- 1 δις.

Τώρα, αν δεν υπάρχει κανένας αθλητικός χώρος με στοιχειώδεις προδιαγραφές στην Πελοπόννησο, αν δεν υπάρχουν κτίρια για ειδικά σχολεία, αν η Αργολίδα στερείται κτιρίου για Νομαρχιακό Νοσοκομείο και πολλά άλλα, αυτά δεν έχουν προτεραιότητες μπροστά στο χωριό μας και στην πολιτική/προσωπική σκοπιμότητα. Δυστυχώς, βιώνουμε τα ίδια και τα ίδια.

Συμπερασματικά, η πολιτική φερεγγυότητα και αξιοπιστία, τα λόγια που γίνονται πράξη, η αποφυγή της παραλυτικής ισορροπίας, η καίρια αντιμετώπιση της ίντριγκας και της υπονόμευσης και κυρίως η ιεράρχηση των αναγκών και η αποδοτική αξιοποίηση των πολύτιμων δημόσιων πόρων, αποτελούν τις προϋποθέσεις της ευνομίας, της ουσιαστικής δημοκρατίας και της ανάπτυξης.

Ητανε λάθος που ήρθε στη Μεσσηνία ο κ. Σταϊκούρας και για αυτά που ήρθε. Ητανε σωστό που δε μίλησε για τα έργα. Να μιλήσει, όταν πρέπει και όταν έχει κάτι να μας γνωρίσει.