Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 08:52

Προβληματισμός για τις διαφοροποιήσεις στην παράταξη Τατούλη

Προβληματισμός για  τις διαφοροποιήσεις στην παράταξη Τατούλη

Μπορεί η περιφερειακή αρχή να πανηγύρισε για τη θετική ψήφο στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όμως η νίκη είχε και απώλειες.

Και αυτές είναι δεδομένες και προκαλούν προβληματισμό, παρά την προσπάθεια να υποβαθμιστούν ή να αποκρυφθούν, ενώ δείχνουν και την επόμενη μέρα ενόψει της προεκλογικής περιόδου.
Ο σύμβουλος Κώστας Τσαπόγας που ψήφισε λευκό, ήταν η φανερή διαφοροποίηση. Είχε πάρει την απόφασή του και δεν πείστηκε από τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις των στελεχών και των μελετητών της ΤΕΡΝΑ. Και όσο δεν πειθόταν, τόσο και προκαλούσε τον εκνευρισμό του περιφερειάρχη.
Η αρνητική θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά  για τη χωροθέτηση της Καλλιρρόης ήταν αναμενόμενη. Είχε διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή με ξεκάθαρο τρόπο, αν και είχε σχέση με επιδιώξεις, όπως ανέφεραν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και για άλλους διαφωνούντες. Είναι η καταγωγή του κ. Αλευρά από το γειτονικό Δώριο και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας. Και αυτή την επιδίωξη είναι που πρόβαλαν τα φιλικά προς την περιφερειακή αρχή μέσα ενημέρωσης για να ακυρώσουν τη σημασία της διαφοροποίησης.
Η συνεδρίαση, όμως, είχε και μια παραίτηση συμβούλου σημαντική, που επιχειρήθηκε να κρατηθεί κρυφή και μια απουσία σοβαρή. Την παραίτησή του πριν τη συνεδρίαση και πριν την προσύσκεψη της πλειοψηφίας για το "μάντρωμα", υπέβαλε ο σύμβουλος Θεόδωρος Ντάνος, από την Αρκαδία, αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.
Στη χειρόγραφη παραίτησή του, όπου εξηγεί ότι διαφωνεί με τη χωροθέτηση της Παλαιόχουνης -περιοχή από την οποία κατάγεται- σημειώνει: «Η απόφασή μου αυτή είναι μονόδρομος, βασάνισα πολύ τον εαυτό μου, δεν πήρα αυτή την απόφαση εν θερμώ, αλλά κατόπιν ωρίμου σκέψεως. Τελικά πρέπει να κάνω αυτό που λέει η ψυχή μου και η συνείδησή μου». Καταλήγοντας, μάλιστα, επισημαίνει με νόημα πως «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να δώσει πολλά στον τόπο. Ο νέος θεσμός του "Καλλικράτη" πρέπει να καταξιωθεί στα μάτια των πολιτών με πράξεις, αλλά και προϋποθέσεις, δηλαδή συνεργασία, διαφάνεια, κυρίως όμως με δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα».
Εκτιμάται ότι από την περιφερειακή αρχή θα γίνει προσπάθεια η υποβολή της παραίτησης να παρθεί πίσω ή στη χειρότερη περίπτωση να μη γίνει αποδεκτή, καθώς ο Θ. Ντάνος -άνθρωπος ήπιων τόνων, συνεργάσιμος και διαλλακτικός- χαίρει εκτίμησης στην κοινωνία της Αρκαδίας και ήταν από τους πιστούς συμβούλους του Τατούλη.
Η απουσία που προκάλεσε ερωτηματικά και απορίες, ήταν του συμβούλου Σπύρου Φλώρου από τη Λακωνία, προσώπου που προέρχεται από την αυτοδιοίκηση, ο οποίος τα δύο πρώτα χρόνια της περιφερειακής θητείας δεν είχε χάσει συνεδρίαση και υποστήριζε πάντα τις επιλογές Τατούλη.
Από την ψηφοφορία απουσίασε (ενώ αρχικά ήταν παρών στη συνεδρίαση) ο σύμβουλος Δημήτρης Σαραβάκος, πρώην νομάρχης Αργολίδας που εξελέγη με το συνδυασμό Τατούλη, όμως ανεξαρτητοποιήθηκε πολύ νωρίς, στο διάστημα από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα των εκλογών, αλλά στήριζε σχεδόν όλες τις επιλογές της περιφερειακής αρχής.
Ολα αυτά τη στιγμή που η πλειοψηφία είχε σημάνει προσκλητήριο για παρουσία και θετική ψήφο και το "παρών" έδωσαν μετά από πολύ καιρό σύμβουλοι που ήταν άφαντοι από την αρχή της περιφερειακής θητείας ή εμφανίζονταν την πρώτη μισή ώρα και μετά εξαφανίζονταν. Σε μια περίπτωση σύμβουλος εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο 1 - 2 ώρες πριν την ψηφοφορία, ενώ ένας άλλος κατάφερε και άντεξε από την αρχή έως το τέλος.
Οσον αφορά τη μείζονα μειοψηφία, η εικόνα της παραμονής 4 συμβούλων της, παρά τη μαζική αποχώρηση της παράταξης Δράκου -3 έμειναν έως το τέλος και ψήφισαν- ήταν αναμενόμενη, αφού οι δύο από την Κορινθία (Λέγκας, Παπαθεοφάνους) και ο ένας από τη Λακωνία (Κανελλάκης) έχουν διαφοροποιηθεί από την αρχή -στις λίγες περιπτώσεις που έχει διαφοροποιηθεί η παράταξη Δράκου από την περιφερειακή αρχή- και έχουν ουσιαστικά προσχωρήσει στην παράταξη Τατούλη, κάτι που έχει κάνει εδώ και καιρό και η σύμβουλος από τη Λακωνία (Στέρπη). Και οι 4 αυτοί ακόμα και αν πάρει στήριξη από τη Ν.Δ. ο κ. Τατούλης, θεωρείται σίγουρο πως θα είναι υποψήφιοι με το συνδυασμό του.