Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 12:06

Γούργαρης καταγγέλλει Τατούλη: Πλαστογραφία στην περιβαλλοντική μελέτη για τα σκουπίδια

Γούργαρης καταγγέλλει Τατούλη: Πλαστογραφία στην περιβαλλοντική  μελέτη για τα σκουπίδια

Την παραποιημένη, πλαστογραφημένη εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διαχείρισης σκουπιδιών, έδωσε στη δημοσιότητα ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Βαγγέλης Γούργαρης χθες από την Καλαμάτα.

Κατήγγειλε την περιφερειακή αρχή που δεν συζήτησε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας και τόνισε πως «θα επιμείνουμε να έρθει το ζήτημα στο Συμβούλιο και να αποδοθούν όχι μόνο οι πολιτικές, αλλά και οι ποινικές ευθύνες». Σχολίασε δε ότι οι επικεφαλής της Περιφέρειας είναι «όχι μόνο αδίστακτοι, αλλά και επικίνδυνοι, καθώς παραχάραξαν την εισήγηση με στόχο να υποκλέψουν την ψήφο των μελών του Συμβουλίου, που το κατάφεραν και με τη βοήθεια των ΜΑΤ».
Ο κ. Γούργαρης κατήγγειλε την ηγεσία της Περιφέρειας για τον εκφυλισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ειδικότερα παρατήρησε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας τα εκφυλιστικά φαινόμενα ξεπέρασαν κάθε όριο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειάστηκαν κοντά 2 ώρες στο επιτελείο της Περιφέρειας, για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της παραποίησης - πλαστογράφησης της εισήγησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αφού κατέληξαν να μην επιτρέψουν καμία συζήτηση για το θέμα, τότε συμπλήρωσαν οριακά την απαρτία και το ρόλο της επιβολής της απόφασης αυτής τον ανέλαβε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου».
Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" επέκρινε την περιφερειακή αρχή ότι «με μια σελίδα γενικόλογης και ανυπόγραφης εισήγησης, αποφάσισαν να δώσουν στην ΤΕΡΝΑ 65 εκ. ευρώ για τις υποδομές και ας μην έχει υπογραφεί ακόμα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η σύμβαση σύμπραξης». Κατήγγειλε, επίσης, ότι «ο πρόεδρος αρνήθηκε ονομαστική ψηφοφορία όταν επί 14 παρόντων συμβούλων της πλειοψηφίας ψήφισαν 9 και κατέγραψε σαν ψηφίσαντες 14».
Στηλιτεύοντας τη λειτουργία του Συμβουλίου, παρατήρησε ότι «ορισμένοι κλακαδόροι του κ. Τατούλη νόμισαν ότι μπορούν να εμπλέξουν το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σ' αυτές τους τις αθλιότητες, όπως ο κ. καθηγητής από τη Μεσσηνία, που διέκοπτε τις τοποθετήσεις μας και ζητούσε να του εξηγήσει το ΚΚΕ τι σημαίνει υποβρύχιο. Ας ρώταγε τον κ. Τατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη του».
Ο κ. Γούργαρης κατήγγειλε ότι «πέρα από τις εξετάσεις που έδιναν ορισμένοι σύμβουλοι του κ. Τατούλη, διεκδικώντας έναν καλύτερο ρόλο στον συνδυασμό του, υπήρχε μια οργανωμένη προσπάθεια από τον κ. Τατούλη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους κλακαδόρους να φιμωθεί, να μην ακουστεί καμία αντίθετη άποψη. Ηταν ορατή η διάθεση, αν είναι δυνατόν, να λιντσαριστεί όποιος διατυπώνει αντίθετη άποψη».
Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έδωσε στη δημοσιότητα τόσο την ανυπόγραφη παραποιημένη εισήγηση 6 σελίδων που είχαν δώσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Ιανουάριο, στη συζήτηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ, όσο και την ενυπόγραφη και μονογραφημένη σε κάθε σελίδα εισήγηση 10 σελίδων.
«Γίνεται καθαρό ότι η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει στοιχειοθετημένες αντιρρήσεις και γι' αυτό επιστράτευσαν την αναρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας. Τη Διεύθυνση που έχει την ευθύνη των αμαρτωλών έργων, να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο θετική εισήγηση», επεσήμανε ο κ. Γούργαρης.
Ανέφερε ότι «έτσι το Γενάρη ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ που έβαζε όρους και προϋποθέσεις για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της, όπου εκτίνασσε για τα λαϊκά στρώματα σε πάνω από 150 ευρώ το κόστος για κάθε τόνο απορριμμάτων (σήμερα είναι 30 ευρώ περίπου), χωροθετούσε τα εργοστάσια, τους χώρους ταφής και τους σταθμούς μεταφόρτωσης σε κατοικημένες περιοχές, δίπλα σε σπίτια και χωριά, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υψηλής σεισμικότητας και επικινδυνότητας, σε αναδασωτέες εκτάσεις, πάνω σε υδροφόρους ορίζοντες, δίπλα στη θάλασσα».
Ο κ. Γούργαρης σημείωσε πως «αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο αδίστακτοι στο να υλοποιήσουν την αντιλαϊκή τους πολιτική, είναι και επικίνδυνοι, αφού έφτασαν στο σημείο να παραποιήσουν, να παραχαράξουν και ουσιαστικά να πλαστογραφήσουν την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, με στόχο να υποκλέψουν την ψήφο των μελών του ΠεΣυ, που το κατάφεραν βέβαια και με την βοήθεια των ΜΑΤ».
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «έτσι αντί για 10 σελίδες που είναι η εισήγηση, παρουσίασαν τις 5, και απέκρυψαν θέσεις στην εισήγηση, όπως ότι: Οι σταθμοί μεταβατικής διαχείρισης θα κάνουν υπαίθρια κομποστοποίηση. Το εργοστάσιο και ο χώρος ταφής στην Καλλιρρόη είναι πάνω σε σεισμογενές ρήγμα. Οι εναλλακτικές θέσεις που προτάθηκαν ήταν απορριπτέες εξ αρχής και τέθηκαν για να καλύψουν τυπικά την ανάγκη εναλλακτικών προτάσεων. Η επιλογή της Τρίπολης ως κέντρο βάρους παραγωγής απορριμμάτων, άρα και η Παλαιόχουνη για τις εγκαταστάσεις της 1ης υποενότητας (δηλαδή των νομών Κορινθίας, Αργολίδας και των επαρχιών Κυνουρίας και Μαντινείας) είναι εντελώς λανθασμένη θεώρηση».
Κλείνοντας, τόνισε ότι «προσπαθήσαμε και τη Δευτέρα και στην προ δεκαπενθημέρου συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα, αλλά συναντήσαμε τοίχος. Θα επιμείνουμε να έρθει το ζήτημα στο Συμβούλιο και να αποδοθούν όχι μόνο οι πολιτικές, αλλά και οι ποινικές ευθύνες».