Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 13:31

Προτάσεις της Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Γράφτηκε από την

Αφού επισημάνουμε τον ορατό κίνδυνο να εγκλωβιστεί το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης σε μια διεκπεραιωτική διαδικασία απλής προσαρμογής στο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, αφήνοντας στο περιθώριο την άσκηση πολιτικής, Παρακαλούμε όπως σύμφωνα με το άρθρο 215/παρ.3 του Ν. 3463/2006, φέρετε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, ως θέματα Η.Δ, τις παρακάτω προτάσεις:
1. Αναπτυξιακή πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Δήμο.
Ως Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης κρίνουμε ότι η σύνταξη Προϋπολογισμού, Τεχνικού Προγράμματος έργων κι Επιχειρησιακού Σχεδίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σαφή αποτύπωση αναπτυξιακής πρότασης για το δήμο.
Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα του νέου δήμου Σπάρτης (οικονομικός μαρασμός, υπανάπτυξη, προστασία περιβάλλοντος, πολεοδόμηση –δόμηση –χρήσεις γης και χώρων, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, υγεία, αθλητισμός, τουρισμός, υποδομές, οικονομική και αγροτική ανάπτυξη, κοινόχρηστοι χώροι, κλπ, κλπ .) Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν χωρίς την αποτύπωση των βασικών – στρατηγικών επιλογών πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η αναπτυξιακή οργάνωση και η πολιτική του δήμου.
Η πολυπλοκότητα . η πολυμορφία και η διαστρωμάτωση του νέου δήμου (οικονομική, χωροταξική, κοινωνική, επαγγελματική, οικιστική, περιβαλλοντική, πολιτιστική, κλπ) αλλά και οι ανισότητες μεταξύ των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων επιβάλλουν όπως το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης προχωρήσει άμεσα σε διαδικασίες συμμετοχικού χαρακτήρα για το σχεδιασμό, τη χάραξη προτεραιοτήτων και την παρέμβασή του.
Για να προχωρήσει ο δήμος Σπάρτης προς τα εμπρός, χρειάζεται επεξεργασμένη δημοτική αντίληψη, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής.
Ο δήμος πρέπει να ξεπεράσει το ρόλο του απλού διαχειριστή –διεκδικητή και ν’ αναλάβει δραστηριότητες οικονομικού- αναπτυξιακού χαρακτήρα, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στη διαχείριση της τοπικής κοινωνίας, λειτουργώντας ως αναπτυξιακή μονάδα.

2. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΕΛΛΑΣΙΑΣ - ΚΛΑΔΑ

Επειδή η κατολίσθηση του καινούριου δρόμου Σελλασίας –Κλαδά έπληξε άμεσα τα συμφέροντα του δήμου Σπάρτης κι επειδή όσα καταγγέλθηκαν από επίσημα χείλη, ιδιώτες και ΜΜΕ συνιστούν αιτία δικαστικής αξιολόγησης, οφείλει ο δήμος Σπάρτης, ως έχων έννομο συμφέρον, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την τύχη αυτού του σημαντικού έργου . Συνημμένως σας υποβάλλουμε και το υλικό της σχετικής με το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, μαζί με άλλα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και δηλώσεις αρμοδίων και θεσμικών παραγόντων για το θέμα αυτό.

Σπάρτη 1 Μαρτίου 2011
*Ακολουθούν πενήντα μία (51) υπογραφές πολιτών του δήμου Σπάρτης