Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 16:47

Αποζημίωση σε ταξιτζή για ζημιές από βράχια στον Ταΰγετο

Αποζημίωση σε οδηγό ταξί για τις ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητό του από βράχια στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης, πρόκειται να πληρώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η μόνη περίπτωση να μην γίνει αυτό, είναι να βεβαιωθεί ότι η κατάπτωση των βράχων οφειλόταν σε ακραίο καιρικό φαινόμενο και όχι σε παράλειψη για την υλοποίηση έργου προστασίας.

Τη σχετική εισήγηση του Γραφείου Νομικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Αργολίδας για εξώδικο συμβιβασμό και καταβολή της αποζημίωσης αποδέχθηκε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή, ο Κωνσταντίνος Βαρελάς, οδηγός ταξί ζητεί αποζημίωση για φθορές που υπέστη το ταξί που οδηγούσε, όταν αυτό προσέκρουσε σε κομμάτια βράχων που λόγω κατολίσθησης είχαν αποκλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας που εκινείτο, στο 11ο χλμ. της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.

Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι «η Οικονομική Επιτροπή δύναται να επιδιώξει εξώδικο συμβιβασμό, με την προϋπόθεση της εξέτασης από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Μεσσηνίας των συνθηκών εκδήλωσης της κατολίσθησης, αν είναι προϊόν ακραίων καιρικών φαινομένων ή όχι». Η Διεύθυνση επιβεβαιώνει ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας η συντήρηση και η τεχνική αστυνόμευση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.

Το Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Αργολίδας διευκρινίζει: «Σύμφωνα δε, με τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων τα αναπότρεπτα φυσικά φαινόμενα δεν συνιστούν εξ ορισμού ανώτερη βία που επιφέρει ζημία, αλλά μόνο όταν εκδηλωθούν κατά τρόπο που δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί και με τέτοια ένταση που καθιστούν τη ζημιά αναπόφευκτη. Ειδικότερα και όσον αφορά την κατολίσθηση βράχων επικαλούμαστε την υπ’ αριθ. 210/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας. Η εν λόγω απόφαση (στο σώμα της οποίας παρατίθεται η ανωτέρω σκέψη) έκρινε ότι δεν συνέτρεξε περίπτωση ανώτερης βίας αλλά αμελής συμπεριφορά των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας ως υπεύθυνης για τη συντήρηση επαρχιακής οδού, η οποία δεν έλαβε μέτρα για την αποφυγή κατολισθήσεων βράχων και την ανάλογη σήμανση του οδοστρώματος με συνέπεια την πρόκληση ζημιών».

Γ.Σ.