Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015 20:13

Η Αλειφέρη για τους απλήρωτους ταξιτζήδες

Αναφερόμενοι στο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας "Ελευθερία" της 21.08.2015 (σελ. 4), με τίτλο: "Απλήρωτοι οι ταξιτζήδες για τη μεταφορά των μαθητών" και υπότιτλο: "Απλήρωτοι είναι οι περισσότεροι ταξιτζήδες της Μεσσηνίας, που μετέφεραν μαθητές όλη την περασμένη σχολική χρονιά, από το Σεπτέμβριο του 2014 έως και το φετινό Ιούνιο" που υπογράφει ο κ. Ι. Σινάπης, εκθέτουμε τα ακόλουθα: 

Για να επιτευχθεί η επιτυχής εκτέλεση του έργου της μεταφοράς των 3.500 μαθητών της Π.Ε. Μεσσηνίας για το έτος 2014-2015 συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 €, απαιτήθηκε εκ μέρους των υπηρεσιών μας η διενέργεια: Ενός διεθνούς διαγωνισμού. Ενός πρόχειρου διαγωνισμού και τεσσάρων διαπραγματεύσεων. 

Τα δρομολόγια, όσον αφορά τους αναδόχους ταξί και λεωφορείων, ανέρχονται σε 425 και το σύνολο των συμβάσεων που απαιτήθηκαν (αρχικές και τροποποιητικές), ανέρχονται στις 670. Η υποβολή αιτήματος πληρωμής και η ενταλματοποίηση (ανά τρίμηνο) σημαίνει αυτόματα 1.275 αυτοτελείς διαδικασίες εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης, για το σύνολο του ανωτέρω έργου. Κατανοητό είναι λοιπόν, πως ο διοικητικός όγκος της εργασίας της
Π.Ε. Μεσσηνίας, προς την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και ως εκ τούτου και της τελευταίας υπηρεσίας, είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Εν συνεχεία των ανωτέρω, παραθέτουμε και τα κατωτέρω στοιχεία για πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών σας:     

Απλήρωτοι για το σύνολο του έργου τους παραμένουν μόνο 14 εκ των 130 αναδόχων μεταφορέων. Αιτία για κάποιους από αυτούς, είναι η καθυστερημένη υποβολή της αίτησής τους (Ιούλιος 2015) και για τους υπόλοιπους η λανθασμένη υποβολή δικαιολογητικών τα οποία έχουν επανυποβληθεί προς οριστική εκκαθάριση. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας είναι καθ’ όλα νόμιμες, αφού έχουν εγκριθεί όλες από τα απαραίτητα διοικητικά όργανα (Οικονομική Επιτροπή και Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ελεγκτικό Συνέδριο). Μέχρι και σήμερα 21.08.2015, δεν υφίσταται καμία διοικητική ενέργεια από την Π.Ε. Μεσσηνίας επιστροφής χρημάτων, για το σχολικό έτος 2014-2015. Οι ανάδοχοι μεταφορείς γνωρίζουν πολύ καλά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε διαδικασία καθώς και ότι οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας εξαντλούν όλες τις δυνατότητες, που τους δίνει ο νόμος, προκειμένου να ενταλματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια και δεν λαμβάνουν υπόψη την οποιαδήποτε προσπάθεια παραπληροφόρησής τους ή κάθε άλλη απάντηση, από μη εξουσιοδοτημένους φορείς. 

Σχετικά με την επιστροφή των εγγυητικών καλής εκτέλεσης κατανοούμε την οικονομική δυσκολία στην οποία βρίσκονται οι ανάδοχοι, όμως πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα.  Οι εγγυητικές σύμφωνα με τη συναφθείσα σύμβαση επιστρέφονται μετά την οριστική ποσοτική και ποιοτική εκτέλεση των υπηρεσιών και  την πλήρη διοικητική εκκαθάριση, διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί για ελάχιστους.
Συνεκτιμώντας λοιπόν, το ποσοτικό μέγεθος του έργου και τους εξωγενείς των υπηρεσιών μας παράγοντες, που το επηρεάζουν (υπηρεσίες εκπαίδευσης, ΥΔΕ, μεταβαλλόμενη νομοθεσία), είμαστε ικανοποιημένοι από το ρυθμό αντιμετώπισης των πληρωμών και από την υπέρμετρη προσπάθεια (και εκτός ωραρίων) που κατέβαλαν οι επιφορτισμένοι με το συγκεκριμένο έργο υπάλληλοι. Να είσαστε βέβαιοι πως τα ανωτέρω συμμερίζονται και αναγνωρίζουν οι ανάδοχοι μεταφορείς οι οποίοι έχουν καθημερινή μαζί μας επικοινωνία και συνεργασία. Για την Π.Ε. Μεσσηνίας το μέλημα είναι πλέον η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την εκτέλεση του έργου τη νέα σχολική χρονιά. 

Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε την απάντηση, στην ίδια θέση και έκταση. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η αντιπεριφερειάρχης

Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση