Δευτέρα, 30 Μαϊος 2011 22:00

Τρία προβληματικά αεροδρόμια στην Πελοπόννησο με θύμα την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

«Στον αέρα» βρίσκεται από χθες η μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου της Καλαμάτας, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε τη δημιουργία πολιτικού αερολιμένα στην Τρίπολη. Με δεδομένο ότι είναι μάλλον... ανέφικτο να λειτουργήσουν δυο αεροδρόμια σε απόσταση 80 χιλιομέτρων μεταξύ τους, γίνεται αντιληπτό ότι η δημιουργία του αεροδρομίου στην Τρίπολη θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας.
Η αδιανόητη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να ξοδευτούν αυτή την κρίσιμη στιγμή εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου, στην Τρίπολη, οδηγεί ουσιαστικά στην απαξίωση της έτοιμης υποδομής του αεροδρομίου Καλαμάτας. Με αυτό το παράλογο τετελεσμένο, στο μέλλον θα προβληθεί η λειτουργία του αεροδρομίου στην Τρίπολη και ως εναλλακτικού του "Ελ. Βενιζέλος" - οπότε ο μεσσηνιακός αερολιμένας θα κινδυνέψει να σβήσει οριστικά από το χάρτη.
Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο το ότι οι εκπρόσωποι φορέων από την Κορινθία, την Αργολίδα και τη Λακωνία τάχτηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ της δημιουργίας λειτουργίας αεροδρομίου στην Τρίπολη. Την ίδια ώρα οι Μεσσήνιοι αιρετοί πιάστηκαν στον ύπνο, και τώρα προσπαθούν να... χρυσώσουν το χάπι μιλώντας για παράλληλη λειτουργία - ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν χωρούν 2 αεροδρόμια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 3 σε όλο το Μοριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο έχει φουντώσει και η συζήτηση για τη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Ανδραβίδα.
Οπως φαίνεται, ο πόλεμος για τα αεροδρόμια στην Πελοπόννησο μόλις ξεκίνησε - και η Μεσσηνία, ενώ βάσει λογικής θα έπρεπε να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, τελικά παρακολουθεί απαθής τα αεροπλάνα να φεύγουν προς το βορρά.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ


Την αναγκαιότητα δημιουργίας εμπορευματικού και χαμηλού κόστους αεροδρομίου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τρίπολης ψήφισε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Στην ίδια απόφαση, δεν εντάχτηκε το θέμα της αναβάθμισης του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας που εκκρεμεί. Απλώς με την επιμονή των επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Δράκου, της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετράκου, του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη και Μεσσηνίων -και όχι μόνο- συμβούλων, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα παρουσιάσει πρόταση και σχέδιο δράσης για αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας.
Δική του πρόταση ψήφισε ο Θ. Πετράκος, ενώ την πρόταση της πλειοψηφίας -την οποία ψήφισε και η μείζων μειοψηφία- καταψήφισαν οι 2 σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ο Πέτρος Τατούλης υποστήριξε ότι τα δυο αεροδρόμια τα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο της Πελοποννήσου, είπε ότι λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά κι ότι «μια τέτοια διαδικασία ευνοεί την προσπάθεια αναβάθμισης του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Αυτός ο ανταγωνισμός καθαρίζει το τοπίο». Διευκρίνισε ότι το αεροδρόμιο στην Τρίπολη θα εξυπηρετεί τσάρτερ και εμπορευματικές μεταφορές αγροτικών προϊόντων και ανέφερε πως θα γίνει κυρίως με αυτοχρηματοδότηση, ότι θα διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός. Ο περιφερειάρχης κατηγόρησε «Κασσάνδρες», «μικρονοϊκές λογικές» και «λαϊκιστές», ενώ υποστήριξε ότι ο υποψήφιος παραχωρησιούχος έχει την ευθύνη της μελέτης βιωσιμότητας και της οικονομοτεχνικής, καθώς και της διαδικασίας αδειοδοτήσεων.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος είπε επίσης «ναι» στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, με την προϋπόθεση, όπως ανέφερε, ότι θα έχουμε γίνει συγκεκριμένη μελέτη που θα προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά του αεροδρομίου κι ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση, που θα εμβαθύνει στη βιωσιμότητα του ιδίου και του επηρεασμού των άλλων. Τόνισε μάλιστα ότι η δέσμευση του περιφερειάρχη για συνεχή υποστήριξη υποδομών με κυρίαρχο το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θεωρείται δεδομένη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ στη δευτερολογία του ζήτησε μελέτη για το αεροδρόμιο στην Τρίπολη και διεκδίκηση για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας είπε «ναι» στο αεροδρόμιο στην Τρίπολη αλλά με την ευθύνη λειτουργίας στο κράτος χωρίς επιβάρυνση με «σπατόσημο». Διαφώνησε με την αυτοχρηματοδότηση και τον διεθνή διαγωνισμό και δήλωσε πως καταψηφίζει την ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα δημοσίων υποδομών που αφορούν την εθνική άμυνα.
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος μίλησε για τεράστια προχειρότητα, μεγάλες αντιφάσεις και λαϊκισμό («ανάλογα με το ακροατήριο και οι απόψεις μας») και πως η πρόταση εντάσσεται στην πολιτική του μνημονίου για ξεπούλημα. Σημείωσε πως δεν ψηφίζει μια τέτοια πρόταση. Στην πρότασή του ζήτησε διεκδίκηση της αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας και διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας αεροδρομίου στην Τρίπολη υπό δημόσιο έλεγχο, με οργάνωση ημερίδας με συμμετοχή ΥΠΑ και υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Ο επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά» Λάμπρος Μπούκλης μίλησε για αναπτυξιακές ενέσεις που, αν δεν έχουν σχεδιαστεί και τεκμηριωθεί, δε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σε αυτή την κρίσιμη εποχή. Και απείχε από την ψηφοφορία.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ


Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης σημείωσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» και μεταξύ των προϋποθέσεων που έθεσε ήταν η οικονομοτεχνική μελέτη για αεροδρόμιο στην Τρίπολη να καταλήγει σε σαφή συμπεράσματα. Εκτίμησε επίσης ότι με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα έχουν διακριτούς ρόλους.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης επεσήμανε ότι το αεροδρόμιο στην Τρίπολη είναι αναγκαία υποδομή για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού. Ανέφερε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από tour operators για πτήσεις τσάρτερ, είπε ότι με τον αερολιμένα της Καλαμάτας υπάρχει πρόβλημα απόστασης... και ζήτησε αποχαρακτηρισμό του αεροδρομίου στην Τρίπολη από στρατιωτικό σε πολιτικό.
Ο Γιάννης Γεωργιδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού που ασχολούνται με τον τουρισμό, παρατήρησε ότι χωρίς το αεροδρόμιο της Τρίπολης η Αργολίδα και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου θα σβήσουν τουριστικά. Εκτίμησε ότι «δεν δρα ανταγωνιστικά με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μπορεί να πάει σε πολλούς προορισμούς από την Τρίπολη».
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ερμιονίδας-Πόρτο Χελίου Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε ότι «αν υπήρχε αεροδρόμιο στην Τρίπολη, θα ευημερούσε αυτός ο τόπος, θα προσθέσει πολλές θέσεις εργασίας».
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης είπε ότι «αν αναζητούμε κοντινότερο αεροδρόμιο χαμηλού κόστους, η Τρίπολη θέτει σοβαρή υποψηφιότητα. Είναι στην ίδια απόσταση από Καλαμάτα και Σπάρτη, είναι και πιο κοντά η Αργολίδα». Παρατήρησε πως «λείπουν οι υποδομές από το αεροδρόμιο Καλαμάτας». Εκτίμησε ότι «είναι ώριμο το αίτημα για χαμηλού κόστους αεροδρόμιο» και επέμεινε για τις υπολειπόμενες εργασίες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με 20 εκ. ευρώ, είτε με ιδιωτικά κεφάλαια είτε με δημόσιες επενδύσεις.

Θ.Λ.-Γ.Σ.