Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 14:00

Η «αυλή» του Τατούλη αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ με ίντριγκες και επιθέσεις κατά στελεχών

Η «αυλή» του Τατούλη αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ με ίντριγκες και επιθέσεις κατά στελεχών

Στα όρια νευρικής κρίσης το ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο καθώς με την πρακτική του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έχει προκαλέσει αναταραχή ενώ κλιμακώνει τις έμμεσες ή άμεσες επιθέσεις του εναντίον συγκεκριμένων στελεχών. Από την άλλη πλευρά δημιουργεί ένα κλειστό σύστημα εξουσίας στο οποίο ενσωματώνει τις φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσδοκούν μερίδιο από τη νομή της εξουσίας καθώς μάλιστα βλέπουν ότι το κυβερνητικό καράβι μπάζει νερά. Ετσι οι αντιθέσεις με ορισμένους αντιπεριφερειάρχες που δεν ανήκουν στην "αυλή Τατούλη" οξύνονται και υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια παρέμβασης του συστήματος εξουσίας στην εδαφική περιφέρεια των… ανυπάκουων. Οι εμμονές του με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που… δεν του κάνει τα κέφια έχουν οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις και οι νέες αρμοδιότητες που αποκτά η Περιφέρεια από την 1η Ιουλίου, προοιωνίζονται… (πολιτικά) γλέντια.

Εφαρμόζοντας τη γνωστή τακτική της εξαγγελίας των πάντων και "όπου κάτσει", ο κ. Τατούλης κατάφερε να εκθέσει τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα και να κάνει άνω-κάτω το ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο για την υπόθεση του αεροδρομίου στην Τρίπολη. Από την πλευρά του κ. Ρέππα το θέμα αυτό είχε παγώσει με δεδομένη την αρνητική θέση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και την δραματική οικονομική συγκυρία. Γνώστης της πολιτικής ίντριγκας ο κ. Τατούλης αιφνιδίασε τον Γ. Παπανδρέου θέτοντας το ζήτημα κατά την επίσκεψη στο Ναύπλιο και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι "ο πρωθυπουργός έδειξε θετικότατος" και υπερθεμάτισε υπέρ του έργου ο (αναρμόδιος) υπουργός Παύλος Γερουλάνος. "Στρίμωξε" έτσι τον κ. Ρέππα ο οποίος σιώπησε αλλά αναγκάστηκε να… ομολογήσει στην παρέμβαση της Ν. Γιαννακοπούλου ότι… αυτά δεν γίνονται. Το σύστημα Τατούλη κινητοποιήθηκε και ο Αρκάς υπουργός Υποδομών υποχρεώθηκε νύχτα να εκδώσει την πρώτη ημιδιάψευση των όσων φερόταν να έχει δηλώσει, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν… επαρκής και χρειάστηκε μια ακόμη διάψευση την επόμενη ημέρα, με την οποία ευθυγραμμιζόταν με την πολιτική Τατούλη. Και αυτός αφού πρώτα τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα μέσα στην εκλογική του περιφέρεια, τον… αντάμειψε με έπαινο στην Κόρινθο λέγοντας ότι "ο κ. Ρέππας είναι πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και σοφία. Εκανε πλήρως αποδεκτό το δικό μας χρηματοδοτικό μοντέλο". Πλην όμως ο "πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και σοφία" βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος σε μια εποχή που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα πυρά για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς δέχθηκε τη σκληρή και δικαιολογημένη επίθεση της κ. Γιαννακοπούλου.
Αν όμως ο περιφερειάρχης εξέθεσε τον κ. Ρέππα ο οποίος φερόταν και ως ο "εγκέφαλος" της ιδέας να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα Τατούλη, ο καθένας αντιλαμβάνεται τι φυλάει για τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτη που είχε αντιταχθεί σθεναρά. Πέρα από το γεγονός ότι έχει ουσιαστικά απομονώσει τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γ. Δέδε που φέρεται ως ανερχόμενο στέλεχος του κόμματος, με κάθε ευκαιρία "τα χώνει" ακόμη και… εντός έδρας στον Κορίνθιο υπουργό. Προσφάτως ουσιαστικά του… απαγόρευσε να ασχολείται με θέματα Κορινθίας με αφορμή τις δηλώσεις του σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει ο στρατός στα έργα για το φράγμα Ασωπού και "άδειασε" τον κ. Μπεγλίτη αναφέροντας ότι "είναι ευχάριστες οι βοήθειες από οποιονδήποτε. Θέλω όμως να παραμείνω στους διακριτούς ρόλους που έχει ο καθένας μας. Η αιρετή Περιφέρεια έχει την ευθύνη αυτήν και καλείται να την φέρει σε πέρας υπέρ των πολιτών. Και αυτό το σέβομαι με ιδιαίτερη ευαισθησία".
Στην ίδια συνέντευξη και αφού περιποιήθηκε τους κ. κ. Ρέππα και Μπεγλίτη προχώρησε σε… αποκήρυξη του πολιτικού προσωπικού εμφανιζόμενος ο ίδιος ως προϊόν… παρθενογένεσης μιλώντας για το "αόρατο" πρόγραμμά του: "Σε αυτή την προσπάθεια συγκρούονται δύο δυνατότητες. Η μια είναι αυτό που εκφράζει η Νέα Πελοπόννησος. Μια σύγχρονη, ρεαλιστική, αλλά προοδευτική τάση η οποία έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία για να μπορεί να αφομοιώνει γρήγορα τα κρίσιμα μεγάλα προβλήματα των καιρών και να κάνει πολιτική πράξη. Και από την άλλη είναι οι δυνάμεις της συντήρησης, είναι οι δυνάμεις που για πολλά χρόνια κράτησαν αυτόν τον τόπο στην οπισθοδρόμηση. Στη λογική τού να μην κάνουμε τίποτα το καινούργιο, να μην κάνουμε κάτι που θα δώσει γρήγορους ρυθμούς, αλλά να παραμείνουμε στη μιζέρια, στην κακομοιριά, στο πελατειακό κράτος, στο πελατειακό σύστημα". Ενώ παράλληλα συνέστησε στους βουλευτές να τον αφήσουν ήσυχο: "Οι κύριοι βουλευτές έχουν τις δικές τους αρμοδιότητες. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δική τους ευθύνη των νομοθετικών παρεμβάσεων".
Από την άλλη πλευρά οι σχέσεις του κ. Τατούλη με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλο βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει ακόμη εγκεκριμένο προϋπολογισμό όπως αποκάλυψε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης ο κ. Αποστολόπουλος. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η Κοινοτική αντιπροσωπεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ΕΣΠΑ και τα σκουπίδια έγιναν αξιοσημείωτα πράγματα. Στην Πάτρα για τη Δυτική Ελλάδα  συσκέφθηκαν εφ’ όλης της ύλης Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια και Κοινοτικοί. Στην Τρίπολη για την Πελοπόννησο  πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις των Κοινοτικών με Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια αλλά μόνο για το ΕΣΠΑ. Τα σκουπίδια είναι ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης και όλα έχουν παγώσει καθώς η αρμοδιότητα έχει περάσει στην Περιφέρεια η οποία κατηγορεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι καθυστερεί… μελέτες. Στην ουσία πρόκειται για την υπόθεση του τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα υλοποιούσε τον υπάρχοντα περιφερειακό σχεδιασμό, η προκήρυξη έχει γίνει από καιρό αλλά η διαδικασία πάγωσε όταν ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι παίρνει την αρμοδιότητα. Τι θα βγει από εδώ και πέρα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, του οποίου η απάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο Κοινοτικός αρμόδιος για τα σκουπίδια με κάποιες δικαιολογίες δεν πήγε στην Τρίπολη και είναι άγνωστο αν και τι έκθεση θα συνταχθεί.
Με τεταμένες τις σχέσεις του κ. Τατούλη με τους αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη και Κορινθίας Γ. Δέδε, τους οποίους το σύστημα εσωτερικής εξουσίας στην Περιφέρεια προσπαθεί να απομονώσει, το εγχείρημα ολοκληρώνεται με την πρόσληψη εκτελεστικού γραμματέα. Θέση που διεκδικούν άνθρωποι του περιβάλλοντος Τατούλη όπως ο Γ. Μπουλούκος και ο Γιάν. Σταματάκος.
Το κρατίδιο που στήνει το περιβάλλον Τατούλη στην Πελοπόννησο με σκοπό να δημιουργήσει πολιτικό άβατο σε "συμμάχους" και αντιπάλους, προσπαθεί να στηριχθεί επικοινωνιακά σε ένα σύστημα κλασικών μέσων ενημέρωσης που κάνουν θεαματική στροφή εγκαταλείποντας τον Δ. Δράκο στα "κρύα του λουτρού", αλλά και μπλογκ που αναπαράγουν "αμάσητα" την τροφή που φεύγει από το προσκήνιο και παρασκήνιο της Περιφέρειας. Ενώ προαναγγέλλεται και η λειτουργία ιντερνετικού ραδιοφώνου και τηλεόρασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο ασφαλώς δεν έχουν θέση οι δυνάμεις της μειοψηφίας αλλά θα αποτελέσει προπαγανδιστικό όργανο του κυκλώματος εξουσίας.
[Τα στοιχεία για τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη στην Κόρινθο προέρχονται από το μπλογκ sukarat.blogspot.com, της δημοσιογράφου Τζ. Σουκαρά - Ο σχολιασμός είναι της εφημερίδας]