Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 14:57

Στα Δημοτικά Συμβούλια το “μπαλάκι” για τα σκουπίδια

Στα Δημοτικά Συμβούλια το “μπαλάκι” για τα σκουπίδια

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν μόνοι τους τη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη στήριξη της κυβέρνησης ή θα ενταχθούν στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Και η στήριξη της κυβέρνησης μεταφράζεται σε 60 εκ. ευρώ, που θα τους δοθούν για την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, στη συνέχεια, θα κατατεθούν στο ΦοΔΣΑ, προκειμένου να υπάρξει συλλογική και συνολική εκπροσώπηση των δήμων. Οι μεγάλοι δήμοι της Περιφέρειας φαίνεται να τάσσονται με τη διαχείριση των σκουπιδιών από τους ίδιους τους δήμους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την προχθεσινή συνάντηση των δημάρχων της Περιφέρειας, των πρωτευουσών των νομών και άλλων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, όπως το παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

«Οι δήμαρχοι βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος», παρατήρησε ο κ. Νίκας. Ανέφερε ότι ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ της Περιφέρειας μπορεί να υπογραφεί μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά εξήγησε πως «πρέπει να πληρώσουμε 80,5 ευρώ τον τόνο, συν 23% ΦΠΑ, συν κόστος μεταφοράς, συν 23% ΦΠΑ. Αρκετά πάνω από 100 ευρώ ο τόνος για τους 150.000 πρώτους τόνους σκουπιδιών».

Διευκρίνισε πως «είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε την επιλογή μας, να προσυπογράψουμε και να πάμε στο διαγωνισμό» και πρόσθεσε: «Από την άλλη, βρίσκεται το υπουργείο. Αντί ΣΔΙΤ, προτείνει τοπική διαχείριση από τους δήμους και με προγραμματικές συμβάσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Θα μας δώσει χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ, θα αγοράσουμε μηχανολογικό εξοπλισμό».

Ενημέρωσε ότι την απόφαση μπορεί να πάρει, αν θέλουν, ο ΦοΔΣΑ, αλλά και μόνοι τους οι δήμοι. Πληροφόρησε, ακόμα, ότι το υπουργείο θα καταργήσει την κεντρική πληρωμή των παραχωρησιούχων και θα πληρώνει μόνος του ο κάθε δήμος.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας επεσήμανε ότι «πρέπει να ενημερωθούν και να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια. Πρόκειται για δέσμευση για 10ετίες, για 28 χρόνια», ενώ εκτίμησε πως «είναι διαφορετικά τα συμφέροντα και τα ζητήματα σε κάθε δήμο».

Για το Δήμο Καλαμάτας είπε ότι «υπάρχει διάθεση συνεργασίας με το Δήμο Δυτικής Μάνης».

Εκφράζοντας την αγωνία των δημάρχων, είπε ότι πρέπει να κλείσουν οι χωματερές και αναρωτήθηκε: «Πού θα πάνε τα σκουπίδια;».

Υπενθύμισε ότι δόθηκαν 11 εκ. ευρώ σε δήμους της Περιφέρειας, για μηχανήματα για την προσωρινή διαχείριση.

Παρατήρησε πως «μετά τα Δημοτικά Συμβούλια, θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις των δημάρχων σε επίπεδο Περιφέρειας. Πρέπει να γίνει ΠΕΣΔΑ, ο περιφερειακός σχεδιασμός, με βάση τον ΕΣΔΑ, τον εθνικό σχεδιασμό».

Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι «θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης» και σημείωσε: «Ηρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα πορευτούμε με γνώμονα τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών. Από 1η Ιανουαρίου έρχονται τα πρόστιμα. Πρέπει να υπάρξει κεντρική κατεύθυνση και σε τοπικό επίπεδο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». 

Ο δήμαρχος αναρωτήθηκε «τι θα γίνει με το υπόλειμμα. Είναι το 30% της διαχείρισης. Εγγυάται η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει νόμιμη διαχείριση;».

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι «είμαστε στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι», ανέφερε πως δε θέλει διενέξεις με την Περιφέρεια και παρατήρησε ότι «δε μεταβάλλουμε απόψεις», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως τάσσεται με τη διαχείριση των σκουπιδιών από τους δήμους.

Γ.Σ.