Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 13:51

Τσιρώνης: "Την γλίτωσε η Costa Navarino θα την πληρώσει ο Κυπαρισσιακός"

Τσιρώνης: "Την γλίτωσε η Costa Navarino θα την πληρώσει ο Κυπαρισσιακός"

Με μεγάλη διάσταση απόψεων αλλά σε καλό κλίμα, έγινε χθες η συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα που συνοδευόταν από αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής, για το θέμα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριφυλιακή αντιπροσωπεία έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν άκουσε τον υπουργό να  δηλώνει “ότι η οικολογία έχασε την μάχη με την Costa Navarino και στην περιοχή της Σκουριάς και οφείλει η οικολογία να αποκτήσει μια καινούργια νίκη”.

Ο δήμος κατέθεσε τις απόψεις του, όπως αυτές έχουν καταγραφεί και αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, και ζήτησε από τον υπουργό να ληφθούν υπόψη στο σχέδιο του ΠΔ. Οπως δήλωσε ο κ. Κατσίβελας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, φαίνεται ότι το υπουργείο θέλει να δώσει αποκλειστικά αγροτική προοπτική στην περιοχή, ενώ θέση του δήμου και των πολιτών είναι πως θα πρέπει να έχει και μια αναπτυξιακή τουριστική προοπτική.

Από εκεί και πέρα ο δήμαρχος κάλεσε τον κ. Τσιρώνη να έρθει στην περιοχή σε μια ανοιχτή διαβούλευση με τον κόσμο, που υποσχέθηκε ότι θα το κάνει, ενώ από την πλευρά του δήμου ήδη έχουν σταλεί υπομνήματα στους αρχηγούς των κομμάτων και θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης όλων. Σημείωσε δε πως η λογική των προτάσεών τους είναι στη λογική του μέσου δρόμου και κάλεσαν τον υπουργό να διανύσει και αυτός το μισό δρόμο.

Χαρακτηριστικά μιλώντας ο κ. Κατσίβελας στην «Ε» με την ολοκλήρωση της σύσκεψης τόνισε: «Καταθέσαμε όλες μας τις απόψεις, έτσι όπως εκφράστηκε η τοπική κοινωνία μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου με την ευρεία πλειοψηφία, και γνωστοποιήσαμε τις θέσεις μας στον υπουργό. Ο διάλογος ήταν σε ένα ευγενές επίπεδο, πλην όμως η απόσταση που υπάρχει μεταξύ του δήμου και του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι πολύ μεγάλη. Ανησυχούμε πάρα πολύ και με την πεφρασμένη άποψη του υπουργείου ότι δεν έχει κατανοήσει την προοπτική της περιοχής του Δήμου Τριφυλίας, που ουσιαστικά αναφέρεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, την οποία το υπουργείο θέλει να της δώσει μια αποκλειστικά αγροτική προοπτική και δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή η περιοχή είναι μια από τις εν δυνάμει αναπτυσσόμενες περιοχές. Οι κάτοικοι και όλοι οι άνθρωποι που ζούμε σε αυτή την κοινωνία θέλουμε πέρα από την αγροτική ανάπτυξη να της δώσουμε και μια τουριστική προοπτική για να καλυτερεύσει η ζωή των πολιτών.

 

ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΙΚΗ

Αυτό το οποίο μας ανησυχεί είναι ότι όντως το υπουργείο Περιβάλλοντος λειτουργεί σε μια αντίληψη συγκρουσιακή και εξεπλάγημεν όλοι όταν ο υπουργός μας ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας ότι η οικολογία έχασε την μάχη με την Costa Navarino και στην περιοχή της Σκουριάς και οφείλει η οικολογία να αποκτήσει μια νίκη. Εδώ αρχίζουν οι αντιφάσεις και οι μεγάλες απορίες διότι φαίνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει καταλάβει την αξία της επένδυσης της Costa Navarino και τη συμβολή που είχε στην απογείωση της Μεσσηνίας, μια επένδυσης με σεβασμό στο περιβάλλον και την απόλυτη παραδοχή της κοινωνίας. Δεν μπορεί η κοινωνία μας, ο δήμος μας, να πληρώσει ή να αντιμετωπίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε θα πρέπει να πληρώσουν το επιτίμιο μιας μάχης γοήτρου που δίνει το περιβάλλον της οικολογίας. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εμείς θα διεκδικήσουμε τα δίκαια των πολιτών σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας και κατάθεσης του ΠΔ. 

Ολες οι προτάσεις μας ήταν στη λογική του δρόμου. Αλλά για να φτάσουμε στο μέσο δρόμο, την διαδρομή που έχουμε κάνει εμείς, να την κάνει και το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Για την συνέχεια της διαδικασίας, όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη, θα εξεταστούν οι προτάσεις για το αν μπορούν να περάσουν, με τον κ. Κατσίβελα να δηλώνει: «Ουσιαστικά εκλιπαρεί να πάμε σε σύμπνοια και να καταθέσουμε ένα κοινό ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εμείς δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι για να μπορέσει να είναι ένα κείμενο κοινώς αποδεκτό, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η έννοια του ανθρώπου, ακριβώς όπως η κοινωνία εκφράστηκε μέσα από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου. 

Ηδη έχουμε στείλει υπομνήματα σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία και τις απόψεις της κοινωνίας μας για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μετά τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσουμε όλους τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου, ώστε να γίνουν κοινωνοί του μεγάλου εγκλήματος που πάει να γίνει στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου».

Για το θέμα της παράτασης στην διαβούλευση επισημάνθηκε ότι δεν θα δοθεί, με τον κ. Κατσίβελα να παρατηρεί: «Ο υπουργός είναι ταμπουρωμένος πίσω από την γνωμοδότηση μιας επιτροπής του ΣτΕ, την οποία και θεωρεί ως θέσφατο και ουσιαστικά είναι η γραμμή αμύνης του ΥΠΕΚΑ. Αυτή η γραμμή αμύνης όμως είναι σαθρή».

Τέλος από την πλευρά του δήμου ζητήθηκε να δουν το τελικό κείμενο πριν την κατάθεσή του στο ΣτΕ, ενώ ο δήμαρχος κάλεσε τον υπουργό να έρθει να κάνουν ανοιχτή διαβούλευση στην κοινωνία και η απάντησή του ήταν θετική. 

Τέλος να σημειώσουμε ότι το δήμαρχο συνόδευαν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλονεριτών Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.

Κ.Μπ.