Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 19:12

Ερώτηση Βαλασόπουλου για το θέμα του ΧΔΒΑ Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την

Kύριε Πρόεδρε,

Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε την εξύφανση σχεδίων από διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων που αγνοώντας τη βούληση των πολιτών, την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής της πατρίδας μας, την ιστορική συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία, αλλά και επιδεικνύοντας μια λανθασμένη τεχνοκρατική αναλγησία, αποφασίζουν μέσα από τα γραφεία τους για τις τύχες χιλιάδων συμπολιτών μας και ολόκληρων περιοχών της χώρας μας. Στα πλαίσια αυτού του τρόπου λειτουργίας ήρθε και η δημοσίευση της έγκρισης κατασκευής και λειτουργίας Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων, στο χώρο των ορυχείων του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Συγκεκριμένα, με το με Α.Π. οικ. 200969/ 05-07-11 και ΑΔΑ 4ΑΣΕΟ-Η5Π, έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κοινοποιήθηκε η κοινή υπουργική απόφαση «έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας Χ.Δ.Β.Α. στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν.Αρκαδίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε.» .

Τη συγκεκριμένη απόφαση- με την οποία σε μία έκταση 290,947 στρεμμάτων  κατασκευάζονται κυψέλες χωρητικότητας 113.000 m3 Βιομηχανικών Αποβλήτων- υπογράφει ως αρμόδια υπουργός η κα Μπιρμπίλη, ενώ ήδη από της 17 Ιουνίου 2011, είχε πάψει να είναι υπουργός της κυβέρνησης (!), ενώ στον πίνακα αποδεκτών περιλαμβάνονται η τ. Νομαρχία Αρκαδίας, το τ. Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και ο καταργηθείς Δήμος Γόρτυνος !!! .

Τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το ΥΠΕΚΑ , δείχνουν τη νοοτροπία που κυριαρχεί και πιο πάνω περιγράψαμε. Ταυτόχρονα, δείχνει ότι μια πόλη με ιστορία χιλιάδων χρόνων, που είχε την «ατυχία» να διαθέτει στα σπλάχνα της πολύτιμο ορυκτό πλούτο, που για πάνω από τριάντα χρόνια διαθέτει πλουσιοπάροχα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, απειλείται με πλήρη περιβαλλοντική καταστροφή, οικονομική απαξίωση και καταστροφή των πλούσιων αρχαιολογικών της κληρονομιών (όπως το Αρχαίο Θέατρο, που βρίσκεται μερικά εκατοντάδες μέτρα μακριά από τους συγκεκριμένους χώρους).

Η δε ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα της Μεσσηνίας, κινδυνεύει με σημαντική επιβάρυνση, αφού είναι γνωστό ότι η υδροφόρος λεκάνη της περιοχής, υδροδοτεί μεγάλες περιοχές των όμορων νομών.

Στο παρελθόν, με αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Μεγαλόπολης, τόσο η τοπική κοινωνία, εξέφρασε την αντίθεσή της στην κατασκευή ενός τέτοιου έργου  και την άρνηση της να δεχθεί περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής με τέτοιες δράσεις, όσο και η τ. Νομαρχία Αρκαδίας με τις υπ’ αριθμ. 1476/2.6.2008 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και την υπ’ αριθμ. 47/2008 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τόνισε την ΑΡΝΗΤΙΚΗ γνωμοδότηση τους για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Επίσης, την ίδια άποψη εξέφρασε το Δ.Σ. Μεγαλόπολης σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 15 Ιουλίου 2011 και ομόφωνα αποφάσισε μια σειρά ενεργειών για την αποφυγή περεταίρω κινήσεων από «Φορείς» ή επίδοξους «Επενδυτάς».

 

Κε Πρόεδρε,

οι περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Αρκαδίας, για άλλη μια φορά , πλήττονται και υποβαθμίζονται. Μετά το άκριτο κλείσιμο σχολείων, την οριζόντια κατάργηση των Δ.Ο.Υ., την καθημερινή μείωση του εισοδήματός τους και τη λήψη αποφάσεων «για αυτούς χωρίς αυτούς», δέχονται και την προσπάθεια μετατροπής τους σε χώρους εύκολης λύσης , με καταστροφικές πλέον γι’ αυτούς συνέπειες. Ταυτόχρονα, μετά την κοινοποίηση αυτής της απόφασης εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα, που πρέπει να μας απαντήσετε:

α) ήταν η συγκεκριμένη απόφαση σε γνώση της αιρετής Περιφέρειας και των υπηρεσιών της;

β) εάν ναι , ενημέρωσατε τον Δήμο Μεγαλόπολης ;

γ) δεσμεύουν, οι αποφάσεις των υπηρεσιών της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, ως καθολικού διαδόχου την αιρετή Περιφέρεια, όπως αυτή και εάν εκφράζεται;

δ) έχει αναπτυχθεί κάποιου είδους επικοινωνία των υπηρεσιών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ , για το ζήτημα αυτό;

Επίσης, μετά την επαναβεβαίωση της αρνητικής θέσης της τοπικής κοινωνίας, όπως σας περιγράψαμε και την ανάληψη μιας σειράς αγωνιστικών και νομικών πρωτοβουλιών, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, ΖΗΤΑΜΕ  να συζητήσει το θέμα στην συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου 2011 ως «θέμα Εκτός Ημηρεσίας Διάταξης».

Για τους λόγους αυτούς σας καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα και ζητάμε να τεθεί προς ψήφιση, ώστε να αποτελέσει ΘΕΣΗ και ΑΠΟΦΑΣΗ του Περιφερειακού Συμβουλίου   Πελοποννήσου.

«          ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου 2011 , αποφάσισαν τα εξής:  

ΖΗΤΟΥΜΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ  κάθε ενέργεια που αφορά, το ζήτημα του ΧΔΒΑ.

ΖΗΤΟΥΜΕ την πλήρη αποδοχή των αποφάσεων των τ. Νομαρχιακών οργάνων, αλλά και των αποφάσεων του Δ.Σ. Μεγαλόπολης .

Υιοθετούμε την απόφαση του Δ.Σ. Μεγαλόπολης όπως αυτή εκφράσθη στη

συνεδρίαση του, της 15ης Ιουλίου 2011 και τασσόμαστε αλληλέγγυοι στις ενέργειές του .

Να παρασταθούμε, ως τρίτοι, έχοντας «έννομο συμφέρον», σε κάθε νομική ενέργεια που θ’ αποφασίσει το Δ.Σ. του δήμου , υπέρ των διεκδικήσεών του και να τον συνδράμουμε με τη σχετική τεχνογνωσία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου .

Να εξουσιοδοτήσουν τον κο Πρόεδρο του Π.Σ. , να αναλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποστολή αυτής της αποφάσεως στις αρμόδιες υπηρεσίες ».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ   «ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

 

 

ΠΑΝ.ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ