Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 23:05

Κατάχωση αλλά και διάλυση αρχαίων στο Λεύκτρο-Σπάρτη, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου

Γράφτηκε από την

Μέρος των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη Λακωνία κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών διαμόρφωσης του αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρο-Σπάρτη θα καταχωθεί για να διατηρηθεί, ενώ για ένα άλλο εγκρίθηκε η μη διατήρηση.
Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου εγκρίνεται η διατήρηση σε κατάχωση των αρχαίων καταλοίπων, που αποκαλύφθηκαν στη χιλιομετρική θέση 16+080, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κυπαρισσίου  Λακωνίας υπό τους ακόλουθους όρους:
1. Η κατάχωση των αρχαιοτήτων στις ως άνω θέσεις να γίνει με χαλίκι τύπου 3Α, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες στερεωτικές εργασίες και καλυφθούν οι αρχαιότητες με προστατευτικό δίχτυ ή γεωύφασμα.
2. Ολες οι εργασίες να γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη της αρμόδιας Ε΄ Ε.Π.Κ.Α., η οποία να ειδοποιηθεί εγκαίρως και εγγράφως για την έναρξη των εργασιών. Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει και για περιπτώσεις επανάληψης των εργασιών μετά από διακοπή για οποιονδήποτε λόγο.
Με τη δεύτερη απόφαση, εγκρίνεται η μη διατήρηση των αρχαίων καταλοίπων, που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή «Χλέβαινα» Λακωνίας, στις θέσεις 10Α (χ.θ. 23+880), 10Β (χ.θ. 23+985) και 10Γ (χ.θ. 23+765) λόγω της αποσπασματικής κατάστασης διατήρησής τους, υπό τους ακόλουθους όρους:
1. Η αποδόμηση των αρχαιοτήτων θα γίνει χειρωνακτικά.
2. Σε περίπτωση που, κατά τις εργασίες αποδόμησης ή κατά τις απαιτούμενες εκσκαφικές εργασίες, στο πλαίσιο συνέχισης του τεχνικού έργου, εντοπιστούν νέες αρχαιότητες, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.
Παράλληλα εγκρίνεται η διατήρηση σε κατάχωση του ταφικού οικοδομήματος, που αποκαλύφθηκε στην περιοχή «Ψυχραίικα» Λακωνίας, στη θέση 11Δ (χ.θ. 25+925) υπό τον όρο η κατάχωση να γίνει με χαλίκι τύπου 3Α, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες στερεωτικές εργασίες και καλυφθούν οι αρχαιότητες με προστατευτικό δίχτυ ή γεωύφασμα.
Ολες οι ως άνω εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη της αρμόδιας Ε΄ Ε.Π.Κ.Α.