Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 19:06

Ερώτηση Μανιάτη για τις αποζημιώσεις σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα

Ερώτηση Μανιάτη για τις αποζημιώσεις σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα

Τις αναγκαίες και άμεσες ενέργειες τις οποίες ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να εξετάσει και ενεργοποιήσει για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, κατέθεσε με ερώτησή του ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης.

Η ερώτηση απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη, Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη, τους οποίους ο βουλευτής Αργολίδας ερωτά: «Σε ποιες άμεσες ενέργειες έχετε προβεί ή σε ποιες θα προβείτε, προκειμένου να εκτιμηθούν, να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν οι απώλειες στους πληγέντες πολίτες από τη θεομηνία στις πληγείσες περιοχές, αλλά και να προληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον;». 

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο της ερώτησης ο Γ. Μανιάτης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μαζί με τους ανθρώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών σημειώσαμε τις αναγκαίες και άμεσες ενέργειες τις οποίες ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να εξετάσει και να ενεργοποιήσει: α) Να εξαντληθούν όλες οι δυνατές πηγές χρηματοδότησης, εθνικές και κοινοτικές. β) Να εξεταστούν πιθανές ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου απαιτείται, για τους πληγέντες που ασφαλώς θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. γ) Να αξιοποιηθούν με ευρηματικότητα πηγές ενίσχυσης με προσωπικό, όπως κοινωφελής εργασία και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που μπορούν να στελεχώσουν πολύ γρήγορα τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους φορείς, όπως τον ΕΛΓΑ, όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό. δ) Να εξεταστεί σε ποιο βαθμό, και στο πλαίσιο των αρχών και κανόνων διαφάνειας, μπορεί να δοθεί ευελιξία στις διαδικασίες του Δημοσιονομικού Ελέγχου, ώστε να εγκρίνει με ταχύτητα και ευρύτητα πνεύματος τα αιτήματα των φορέων. ε) Να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθεί αναστολή στις υποχρεώσεις των πολιτών, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΗ, Τράπεζες. στ) Οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλες, γιατί εκκρεμεί η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές από τις ανεμοθύελλες που έπληξαν την ίδια περιοχή της Λακωνίας στις 21.9.2015 και καμία χρηματοδότηση δεν έχει λάβει ακόμη η Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών. ζ) Να πραγματοποιηθούν επαρκή έργα αντιπλημμυρικής προστασίας».