Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 09:03

Αισιόδοξος για την οικονομία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

“Η χώρα βαδίζει με συντεταγμένο τρόπο στο τέλος της σκληρής περιόδου των μνημονίων από τον Αύγουστο του 2018”, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα.

Και κάλεσε τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις για την offshore εταιρεία της συζύγου του και για τις άλλες αποκαλύψεις και αναφορές (περίπτωση Αυγενάκη και υπόθεση Siemens), τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα διερευνήσει εξονυχιστικά μία προς μία όλες τις αποκαλύψεις για τις offshore εταιρείες.

Εκφράζοντας αισιοδοξία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι “διαγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο η έξοδος της χώρας από μια πολυετή κρίση” και παρατήρησε πως “η οικονομία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται στο τέλος του χρόνου να διαμορφωθεί κοντά στο 2%”.

Δήλωσε ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση θα επιτρέψει να δοθεί και φέτος έκτακτη ενίσχυση - κοινωνικό μέρισμα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, εκτιμώντας πως θα υπερβεί τα 617 εκ. ευρώ που διανεμήθηκαν πέρσι.

Είπε ότι “η ανεργία έχει περιοριστεί κατά 6 μονάδες στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής μας” και πως “για πρώτη φορά από το 2011 βρισκόμαστε κάτω από το 1 εκατομμύριο ανέργους”. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ανέφερε πως “πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δίνει τη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “η χώρα έχει ανακτήσει δοκιμαστικά την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος” κι έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση”.

Επικρίνοντας τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της Κ. Μητσοτάκη, είπε ότι “η θετική πορεία της χώρας προκαλεί τη δυσαρέσκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Μητσοτάκη” και παρατήρησε πως “ο πρόεδρος και τα στελέχη της Ν.Δ. βρίσκονται σε τυχοδιωκτικό πολιτικό αμόκ” και δε δίνουν καμία απάντηση για τις αποκαλύψεις για την offshore εταιρεία της συζύγου του, τις δραστηριότητες του κ. Αυγενάκη και τις αναφορές της πρώην γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου για προνομιακή μεταχείριση του κ. Μητσοτάκη από τη Siemens.

“Η κυβέρνηση θα αναμένει απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και παρατήρησε πως “δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την ακροδεξιάς έμπνευσης ατζέντα του και τον αντιπρόεδρό του. Εχει πολιτικό και ηθικό καθήκον να εξηγήσει από που προέρχονταν τα χρήματα που χρηματοδότησαν την ίδρυση της offshore και ποιες ήταν οι δραστηριότητες αυτής της επιχείρησης”.

Για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέφερε ότι στόχος είναι η προστασία για πάνω από το 70% των δανειοληπτών, της λαϊκής κατοικίας, της κοινωνικής πλειοψηφίας και των πραγματικά αδύναμων και όχι των μεγαλοοφειλετών που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Παρατήρησε ότι η διευθέτηση του χρέους θα είναι από τα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης από το Φεβρουάριο και μετά.

Με αφορμή το σοβαρό συμβάν στην Καλαμάτα, όπου κινδύνευσαν να καούν 3 παιδιά που το ρεύμα στο σπίτι τους είχε κοπεί λόγω οφειλής, ενημέρωσε ότι γίνονται κινήσεις για την πρόσληψη συμβούλου στη ΔΕΗ, ώστε να υπάρχει ιεράρχηση, να μην κόβεται το ρεύμα στις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν και να υπάρχει προστασία στους πλέον αδύναμους.

Γ.Σ.