Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 08:59

Στον απόηχο του Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου

Στον απόηχο του Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου

 

Του Θανάση Λαγού

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσους υποστηρίζουν (ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν μαζί τους) ότι η πολιτική κυριαρχία τους δύσκολα θα αμφισβητηθεί. Οι τέσσερις πολιτικοί δεν δυσκολεύτηκαν να "επιβληθούν" σε ένα συνέδριο, όπου βασίλεψαν για μια ακόμα φορά ο τοπικισμός και η πλειοδοσία αιτημάτων από φορείς και συλλόγους. Ουσιαστικά όχι μόνο οι τέσσερις πρωταγωνιστές αλλά η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο συνέδριο συμφώνησαν για μια ακόμα φορά ότι για την ανάπτυξη απαιτείται αύξηση της δημόσιας δαπάνης και ενίσχυση του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

Από εκεί και πέρα, ήταν εύκολο ο κ. Τσίπρας να αυξήσει τη δημοφιλία του ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Τατούλης να φαντάζει αδιαφιλονίκητος... πασάς στην Τρίπολη, αφού ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τη συμφωνία για τα σκουπίδια, ο κ. Νίκας να είναι πανευτυχής που εξασφάλισε για τη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας τις περισσότερες υποσχέσεις και ο κ. Παυλής να έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ο τρίτος στην ηγεσία της Πελοποννήσου μαζί με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο των τεσσάρων πρωταγωνιστών διευκολύνθηκε αφάνταστα από τη συμφωνία κυβέρνησης και Περιφέρειας για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου. Η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι επιμέρους διαφορές για τα Κέντρα Νεότητας, τους Ρομά και την αρμοδιότητα της υγείας έχουν να κάνουν περισσότερο με διαφωνίες για τη διαχείριση του χρήματος και λιγότερο με ουσιαστικές διαφορές για την αναπτυξιακή πολιτική. Βεβαίως ο κ. Τατούλης και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ζήτησε επιμόνως να γίνει... κυβερνήτης, προβάλλοντας συνεχώς το αίτημα για ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια. Από την άλλη πλευρά τα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να κόψουν τα φτερά όσων ονειρεύονται να γίνουν κυβερνήτες (προφανώς δεν ονειρεύεται μόνο ο κ. Τατούλης), φρόντισαν να αναβαθμίσουν το ρόλο των δήμων, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς να παραχωρήσουν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων απευθείας στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση χωρίς τη μεσολάβηση των Περιφερειών.

Η ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Ανεξάρτητα όμως από την ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία κυβέρνησης - Περιφέρειας ήταν εμφανής στην κεντρική εκδήλωση η πλάτη που έβαλαν ο κ. Τατούλης και ο κ. Παυλής, ώστε να είναι επιτυχημένη η παρουσία του πρωθυπουργού στην Τρίπολη. Ειδικά όταν μπήκε ο κ. Τατούλης καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι κομματικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν ότι έχει υπάρξει κινητοποίηση των ψηφοφόρων του περιφερειάρχη. Το ζεστό χειροκρότημα στον κ. Παυλή απλώς επιβεβαίωσε όσους υποψιάζονταν από την αρχή ότι υπήρχαν και δικοί του ψηφοφόροι στην αίθουσα, οι οποίοι δεν ήρθαν για να ακούσουν τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του συνεδρίου και κυρίως της κεντρικής εκδήλωσης με ομιλητή τον πρωθυπουργό, πιστώνεται αποκλειστικά στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν το αδύνατο δυνατό για να μην δεχθεί ο κ. Τσίπρας ένα ακόμα πλήγμα σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση. Κεντρικά στελέχη μάλιστα εντυπωσιάστηκαν από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε για την ομιλία Τσίπρα και με δυσκολία έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους.

ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ

Εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που ήταν δύσκολο να κρύψει τον ενθουσιασμό του για τα κυβερνητικά δώρα ήταν ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής. Και έχει κάθε λόγο να χαίρεται, αφού σε αντίθεση με τους άλλους δήμους η Τρίπολη δεν πήρε απλές υποσχέσεις αλλά άμεσα υλοποιήσιμες αποφάσεις, όπως η παραχώρηση του στρατοπέδου "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" στο δήμο για δημιουργία διοικητικού κέντρου, η παραχώρηση του Ψυχιατρείου Τρίπολης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η παραχώρηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της αρκαδικής πρωτεύουσας στο δήμο. Ειδικά η παραχώρηση του Ψυχιατρείου Τρίπολης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποτελεί πρόκριμα για μετακίνηση σχολών στην αρκαδική πρωτεύουσα. Οπως φαίνεται, η Καλαμάτα μπορεί να ελπίζει μόνο σε διατήρηση των σχολών του ΤΕΙ που έχουν πανάκριβα εργαστήρια και δύσκολα θα μετακινηθούν.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Βεβαίως η Μεσσηνία τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών δεν έχει κανένα λόγο να διαμαρτύρεται, αφού άκουσε από τα χείλη του πρωθυπουργού υποσχέσεις για ό,τι ζήτησε. Ανεξάρτητα από τον χρόνο υλοποίησης, είναι πάντως θετική η ένταξη στην πρωθυπουργική ατζέντα τού Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και του Καλό Νερό - Τσακώνα, αφού τις προηγούμενες φορές ο κ. Τσίπρας δεν είχε αναφερθεί καν στα δύο έργα. Αν μάλιστα καταφέρει να κατασκευάσει κιόλας το δρόμο προς το... χωριό του άσπονδου εχθρού του και πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είναι προφανές ότι θα έχει σημειώσει μια μεγάλη πολιτική νίκη που δύσκολα δεν θα εξαργυρωθεί στην κάλπη. Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε -και κυρίως ο κ. Τσίπρας που εγκαινίασε δρόμους που είχαν σχεδιαστεί πριν 10 χρόνια τουλάχιστον- ότι στην Ελλάδα τα έργα δύσκολα εγκαινιάζονται από αυτόν που τα εξαγγέλλει και για αυτό ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μάθει να κρατάει μικρό καλάθι και να μην ενθουσιάζεται υπέρμετρα με τις εξαγγελίες που έγιναν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου. Γενικότερα οι Μεσσήνιοι δεν μπορούν να εφησυχάσουν, αφού ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που υλοποιηθούν άμεσα όλα τα έργα, κανένας δεν εγγυάται ότι θα γίνουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολυπόθητες θέσεις εργασίας. Ετσι και αλλιώς αν και οι υποδομές είναι αναγκαίες για την προσέλκυση επενδύσεων σχεδόν κανένας δεν μίλησε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, αφού όπως αναφέραμε και στην αρχή, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι αρκεί μια αύξηση της δημόσιας δαπάνης για να ξεκινήσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία.