Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 15:03

Ενημέρωση για ΟΧΕ Ταϋγέτου ζητεί ο Γόντικας

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση για ΟΧΕ Ταϋγέτου ζητεί ο Γόντικας

Nα ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ταϋγέτου και για την πορεία επένδυσης στην Αλαγονία, που έμεινε στα χαρτιά και στα λόγια, ζητεί με επερώτησή του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας.


Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για την περίπτωση της επένδυσης, ο κ. Γόντικας αναφέρει:
“Στις 8 Ιανουαρίου 2018 ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας ότι είχατε συνάντηση με επιστήμονα - επιχειρηματία που επρόκειτο να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή της Αλαγονίας, καλλιεργώντας φυτά της τοπικής χλωρίδας για λογαριασμό φαρμακοβιομηχανίας και εταιρειών καλλυντικών. Από το δελτίο Τύπου του δήμου που αναδημοσίευσαν τοπικά και πανελλαδικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής είχε αγοράσει ή ενοικιάσει πολλές δεκάδες στρέμματα γης και η καλλιέργεια των φυτών θα ξεκινούσε άμεσα, με προσωπικό -κατά προτεραιότητα- από την περιοχή. Δηλώσατε μάλιστα τότε ότι ο δήμος προσφέρεται για συνεργασία μιας και εκτιμούσε ότι είναι ένα πολύ καλό νέο για την περιοχή της Αλαγονίας και την αναζωογόνησή της. Δυόμισι χρόνια από τότε, όχι μόνο δεν μπήκε ρίζα ρίγανης και λεβάντας στην περιοχή, αλλά ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι άφαντος, αφήνοντας απλήρωτα τα ενοίκια που υποτίθεται θα κατέβαλλε στους ιδιοκτήτες των χωραφιών που θα καλλιεργούσε. Η αλήθεια είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εξαπάτησε πολλούς κατοίκους της Αλαγονίας, με τις πλάτες της τότε δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης, για να εισπράξει παχυλές επιδοτήσεις για βιολογικές καλλιέργειες και καλλιέργειες αρωματικών φυτών”.
Για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) ο κ. Γόντικας παρατηρεί πως “είναι ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, που αφορά τις περιοχές των χωριών του Ταϋγέτου, τόσο στην πλευρά της Λακωνίας όσο και στην πλευρά της Μεσσηνίας και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης. Η κατανομή των χρημάτων προβλέπεται να γίνει αναλογικά με ένα ποσό περί των 20 εκ. ευρώ να διατεθεί για παρεμ - τι είδους άραγε; Εχουμε κάθε λόγω να ανησυχούμε για την κατεύθυνση και την αξιοποίηση αυτών των ποσών. Φαίνεται ότι δεν ήταν προσωπική επιλογή της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης το «ξεκοκάλισμα» εκατομμυρίων ευρώ για μονοπάτια, εκκλησίες και γεφύρια, αλλά συνολική κρατική και Ευρωενωσιακή πολιτική. Αγροτική οδοποιία, αρδευτικά δίκτυα, αντιπυρικές υποδομές, υποδομές υγείας, συγκοινωνίες κλπ. μαζί με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική ουσιαστικά κάνουν απαγορευτική την αξιοπρεπή διαβίωση των νέων στα ορεινά χωριά. Τα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά και μόνο σαν εν δυνάμει τουριστικοί προορισμοί, ιδιαίτερα σήμερα που οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται η επικίνδυνη πλευρά της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού”.


NEWSLETTER