Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 04:13

Περικλής Μαντάς - πρόεδρος ΝΟΔΕ της ΝΔ: "Η Μεσσηνία και στα δύσκολα απολαμβάνει το ενδιαφέρον του Αντ. Σαμαρά"

Περικλής Μαντάς - πρόεδρος ΝΟΔΕ της ΝΔ: "Η Μεσσηνία και στα δύσκολα απολαμβάνει το ενδιαφέρον του Αντ. Σαμαρά"

"Στην πολιτική υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πολλά πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται. Εχω την άποψη ότι οι πολιτικοί στις μέρες μας είναι καλύτερα να κάνουν πράγματα και να μιλούν λιγότερο, παρά να μιλούν ασταμάτητα επί παντός επιστητού χωρίς να κάνουν τελικά τίποτα".
Την επισήμανση αυτή κάνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην “Ε" ο Περικλής Μαντάς, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στον τρόπο διεκδίκησης πραγμάτων για το νομό μας, αλλά και στο ποιος καρπώνεται την όποια επιτυχία.
Μάλιστα αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η παρέμβαση της ΝΟΔΕ -αν και δεν γνωστοποιήθηκε- ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, τόσο για την επαναλειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας, όσο και για την παραμονή του Χημείου του Κράτους στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Ο Περ. Μαντάς εκτιμά ότι η Μεσσηνία, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, απολαμβάνει του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του συμπατριώτη μας πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, “παρά τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για μεροληψία", αντιπαραβάλλοντας ότι πριν λίγα χρόνια ο νομός ήταν μόλις 48ος σε ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Εκφράζει, τέλος, την πεποίθηση ότι μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σύντομα θα ανακοινωθεί η λύση για το θέμα των αποκαλούμενων “πυρόπληκτων" δανείων, αλλά και των υπόλοιπων. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, “ως επιχειρηματίας αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι η αγοραστική δύναμη των πελατών μου. Οσο μειώνονται οι αποδοχές και παραμένει στα ύψη ο δανεισμός τους, τόσο μειώνονται τα χρήματα στην αγορά, δηλαδή στην πραγματική οικονομία".



-Στη δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία, πόσο δύσκολο είναι το έργο της Νομαρχιακής Επιτροπής ενός κυβερνώντος κόμματος όπως η Νέα Δημοκρατία -στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού μάλιστα- να υπερασπιστεί τις, πολλές φορές, σκληρές επιλογές της κυβέρνησης;
"Η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές, απόρροια της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει όλους τους πολίτες. Κανένας πολιτικός δεν νιώθει ευχαριστημένος από όλα αυτά τα μέτρα που είναι αναγκασμένος να επιβάλλει προκειμένου να διασωθεί η χώρα μας. Θα πρέπει όμως όλοι μας να γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη αρνητική εξέλιξη για την οικονομία μας, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη για τους πολίτες και πολύ πιο οδυνηρή για όλους μας.
Εχουμε την τιμή και την τύχη, σε αυτή ακριβώς τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, να ηγείται της κυβέρνησης ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Γνωρίζοντας από κοντά την πολιτική του σταδιοδρομία, νιώθω πεπεισμένος ότι εξαντλεί κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης προκειμένου να επιτύχει τα μέγιστα που οι συνθήκες του επιτρέπουν.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο μας δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη των σκληρών επιλογών της κυβέρνησης. Το τελευταίο διάστημα ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με φορείς, συλλόγους, σωματεία εργαζομένων κι έπειτα από αναλυτική συζήτηση προσπαθούμε να μεταφέρουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ζωτικής σημασίας θέματα που χωρίς οικονομικό κόστος θα επιφέρουν μια ανακούφιση στους πολίτες. Και το πετυχαίνουμε.
Το δύσκολο λοιπόν δεν είναι να υπερασπιστούμε την κυβέρνηση. Το δύσκολο είναι να μπορέσουμε μέσα σε αυτή τη δίνη, που όλοι μας βιώνουμε, να μπορέσουμε να αφυπνίσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του κράτους και να βελτιώσουμε τις συνθήκες της καθημερινότητας των πολιτών, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα στις θυσίες που κάνουν για την πατρίδα μας".

-Η Νομαρχιακή Επιτροπή ενός κόμματος καλείται να υπερασπιστεί την πολιτική που χαράζει το συγκεκριμένο κόμμα. Θεωρείτε ότι υπάρχουν φορές που τα συμφέροντα του κόμματος έρχονται σε σύγκρουση με τα -στενά έστω- συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας; Ποιο συμφέρον καλείστε να υπηρετήσετε σε αυτές τις περιπτώσεις;
"Μπορεί να εκπροσωπούμε έναν κομματικό φορέα, κυρίως όμως εκπροσωπούμε τα χιλιάδες μέλη Μεσσήνιων μελών της Ν.Δ. Ζούμε κι εργαζόμαστε στη Μεσσηνία και τα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τον τόπο μας είναι στην κορυφή της ατζέντας μας, χωρίς να διστάσουμε να έρθουμε και σε σύγκρουση αν κρίνουμε ότι θίγονται.
Πάντα όμως με επιχειρήματα, σε λογική βάση και εντός των θεσμοθετημένων οργάνων μας".


"Αναγκαία η ρύθμιση όλων των δανείων"

-Είστε πρόεδρος στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, είσαστε επίσης και επιχειρηματίας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το πρόβλημα των αποκαλούμενων "πυρόπληκτων" δανείων;
"Εδώ και πολύ καιρό, έχω διατυπώσει την άποψη ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων στο σύνολό τους προκειμένου να υπάρξει μια ανακούφιση στον επιχειρηματικό κόσμο του νομού μας.
Παράλληλα όμως, θα πρέπει σύντομα να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα ανακούφισης για το σύνολο των δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών και άλλων, που λόγω των δραστικών μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, αδυνατούν οι πολίτες να τα εξυπηρετήσουν.
Ως επιχειρηματίας λοιπόν, αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως, είναι η αγοραστική δύναμη των πελατών μου. Οσο μειώνονται οι αποδοχές και παραμένει στα ύψη ο δανεισμός τους, τόσο μειώνονται τα χρήματα στην αγορά, δηλαδή στην πραγματική οικονομία.
Είναι κρίσιμο, πολύ γρήγορα και τώρα που δρομολογήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις αυτές στο σύνολο τους, χωρίς εξαιρέσεις. Και να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις".

-Η Ν.Δ. στην Μεσσηνία, παραδοσιακά θα έλεγε κανείς, έχει την πρωτοκαθεδρία. Αυτό το δεδομένο, πιστεύετε ότι αποτελεί λόγο για επιπλέον δουλειά από την πλευρά της ΝΟΔΕ;
"Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση τα ηνία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, η οποία είχε καταγράψει τεράστιες επιτυχίες με πλούσιο και παραγωγικό έργο.
Βασικός στόχος μας ήταν και είναι, η Νομαρχιακή μας Επιτροπή να αποτελέσει πρότυπη οργάνωση σε λειτουργία και παραγωγικότητα.
Αισθάνομαι ικανοποιημένος που στο τέλος της θητείας μας, τον ερχόμενο Μάιο, θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε ένα σπουδαίο έργο σε όλους τους τομείς, το οποίο αναγνωρίζεται από όλα τα υπερκείμενα όργανα της παράταξής μας, σε όλες τις αξιολογήσεις που έχουν προβεί. Βασικός μοχλός της εύρυθμης λειτουργίας μας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο μεσσηνιακός λαός, ο οποίος μας τιμά με την ψήφο του, στηρίζει τις επιλογές μας και είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειές μας μέχρι σήμερα".

-Πρόσφατα δημιουργήθηκε θέμα στο νομό μας -και όχι μόνο- από την παρουσία στελεχών του κόμματος στα εγκαίνια γραφείων άλλου πολιτικού χώρου και συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής στην Κυπαρισσία. Αν και αρκετοί ανέμεναν αντιδράσεις από την πλευρά της Ν.Δ. -ενδεχομένως και επιπτώσεις για τα εν λόγω στελέχη- δεν έχει προκύψει τίποτα τελικά. Η μη αντίδραση είναι επιλογή σε τοπικό επίπεδο ή εκπορεύεται από τα κεντρικά του κόμματός σας;
"Τα στελέχη που αναφέρεστε είναι πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. εδώ και πολλά χρόνια, έχουν δώσει αγώνες για την παράταξη και την Μεσσηνία από διάφορες θέσεις.
Σε μια τοπική μικρή κοινωνία, όπως είναι η Κυπαρισσία, όλες οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, ακόμα και οι πολιτικές, αποτελούν ένα μικρό ή μεγάλο γεγονός για την πόλη. Η διακριτική παρουσία των πολιτών σε αυτές τις εκδηλώσεις σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τεκμήριο αλλαγής πολιτικών πεποιθήσεων. Αλλωστε εκτιμώ, πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι εν λόγω κύριοι, επειδή τους γνωρίζω καλά, θα είχαν το σθένος να το δηλώσουν δημόσια. Προφανώς και δεν τίθεται κάποιο ζήτημα για την παράταξή μας".

-Ολοι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια πολλά επεισόδια στο “σίριαλ" του νέου αυτοκινητόδρομου, με αποκορύφωμα το τελευταίο... επεισόδιο σχετικά με την παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα. Σε σχετική ανακοίνωσή σας εμφανιστήκατε να ζητείτε από τους πάντες να ασκήσουν πιέσεις, η ΝΟΔΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση πού, πώς και σε ποιον άσκησε πίεση;
"Μόλις πληροφορηθήκαμε τις αρνητικές εξελίξεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, άμεσα ενημερώσαμε το πρωθυπουργικό γραφείο κι ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός πίεσης στο υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Καλογιάννη, ώστε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που υπήρχε, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνταν υπηρεσιακά, για να καλυφτούν οι αιτιάσεις του αρμόδιου κλιμακίου.
Παράλληλα θέσαμε υπόψη τους την αγανάκτηση των συμπολιτών μας και τη σπουδαιότητα για την τοπική μας οικονομία και όχι μόνο, ο δρόμος να παραδοθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ευτυχώς πήγαν όλα καλά κι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, το οποίο αποτελεί παμμεσσηνιακή διεκδίκηση δύο και πλέον δεκαετιών, επιτέλους ολοκληρώθηκε".


"Λάθος το… κούρεμα της Ολυμπίας Οδού"

-Εχει άποψη η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της ΝΔ για την τρίχρονη αναβολή ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη; Οταν ήδη βουλευτές του κόμματος, με δηλώσεις τους, εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους;
"Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι η επέκταση της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα ήταν στρατηγική επιλογή και απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. η οποία κατοχυρώθηκε νομοθετικά από την ελληνική Βουλή το 2007.
Ομολογώ ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης μας αιφνιδίασε με την ανακοίνωσή του για την τρίχρονη αναβολή ολοκλήρωσης του έργου.
Κατανοώντας μερικώς τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες που έχουν προκύψει, όπως τις αιτιολόγησε ο υπουργός, πιστεύω ότι είναι λάθος το «κούρεμα» του έργου.
Σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηλείας κ. Χήνο και τον γραμματέα της Π.Ε. κ. Κεφαλογιάννη, ασκούμε πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην χάσουμε ακόμα τρία χρόνια για την κατασκευή του έργου".

-Στη Μεσσηνία-και στην Πελοπόννησο γενικότερα- το τρένο αποτελεί πλέον... τουριστικό αξιοθέατο. Η ΝΟΔΕ έχει πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα;
"Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση στον τομέα των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες προκειμένου να επενδύσουν σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Το δίκτυο της Πελοποννήσου πρέπει να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό και να αξιοποιηθούν οι υποδομές που υπάρχουν, οι οποίες αναβαθμίστηκαν τη τελευταία δεκαετία, δαπανώντας το ελληνικό Δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα των σιδηροδρόμων μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής".

-Ισχύει η γενικότερη εντύπωση που επικρατεί στη χώρα μας, ότι η Μεσσηνία -ακόμα και στη δύσκολη σημερινή συγκυρία- ευνοείται, λόγω της ιδιότητάς της να είναι ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού;
"Ας μην ξεχνάμε ότι η Μεσσηνία, πριν λίγα χρόνια, είχε καταταγεί στην 48η θέση από πλευράς ανάπτυξης μεταξύ των νομών της χώρας. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Εγινε διότι η Μεσσηνία δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Τα πάντα σταματούσαν στην Τρίπολη. Το ζήσαμε και όλοι το συζητούσαμε μεταξύ μας. Από το 2004 κι έπειτα ξεκίνησαν να υλοποιούνται τεράστια έργα υποδομής και μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης ακόμα περισσότερα.
Προεκλογικά, γυρνώντας όλο το νομό, προσπάθησα να αναδείξω την τεράστια σημασία που έχει για τον τόπο μας η εκλογή του Μεσσήνιου Αντώνη Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού. Γνωρίζοντας την αγάπη του για τη Μεσσηνία, ήμουν σίγουρος ότι θα αψηφούσε τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για μεροληψία προκειμένου να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Οι συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και όλοι νιώθουμε ανακουφισμένοι που καθημερινά δικαιωνόμαστε".

-Εχετε, ως Νομαρχιακή Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορηθεί ότι απουσιάζετε από τις διεκδικήσεις της Μεσσηνίας -ή στην καλύτερη περίπτωση καλύπτεστε πίσω από ανακοινώσεις που προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες. Τι απαντάτε;
"Απαντήσαμε όταν «κατηγορηθήκαμε» από την εφημερίδα σας ότι απέχουμε από τις διεκδικήσεις για τη Μεσσηνία, επειδή δεν συμμετείχαμε στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας με φορείς του νομού.
Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι παρούσα στις διεκδικήσεις για τη Μεσσηνία. Κι αυτό το συμπέρασμα θεωρώ ότι γίνεται απόλυτα αντιληπτό μέσα από τη σημερινή μας επικοινωνία.
Ξέρετε, υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πολλά πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται στην πολιτική. Εχω την άποψη ότι οι πολιτικοί στις μέρες μας είναι καλύτερα να κάνουν πράγματα και να μιλούν λιγότερο, παρά να μιλούν ασταμάτητα επί παντός επιστητού χωρίς να κάνουν τελικά τίποτα.
Κι εξηγούμαι με δύο παραδείγματα. Πριν λίγες ημέρες διασώθηκε η λειτουργία στην πόλη μας του Χημείου Καλαμάτας. Πολλοί, με δημόσιες δηλώσεις τους, ''έτρεξαν'' να αναλάβουν την ευθύνη της διάσωσης. Το ίδιο έγινε και με το στρατόπεδο Καλαμάτας. Κι εκεί εμφανίστηκαν πολλοί ''σωτήρες''.
Πόσοι γνωρίζουν όμως ότι στις 11 το βράδυ, παραμονή της ημέρας που συνεδρίασε το αρμόδιο κλιμάκιο στο υπουργείο Οικονομικών για την αναδιοργάνωση των χημείων του κράτους, η απόφαση για το Χημείο Καλαμάτας ήταν ειλημμένη και αφορούσε το κλείσιμο και τη μεταφορά του στην Τρίπολη;  Πόσοι γνωρίζουν ακόμα, ότι το στρατόπεδο, πριν από 2 μήνες περίπου, έκλεισε στη 1 το μεσημέρι μιας ημέρας, με σχετικό έγγραφο από το ΓΕΣ, και ξανάνοιξε στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας με άλλο έγγραφο που αναιρούσε το πρώτο;
Κάντε την έρευνά σας στα δύο αυτά θέματα και θα πάρετε τις απαντήσεις, από τρίτους, για το ποιος πραγματικά  διεκδικεί για τη Μεσσηνία".

-Ο σχεδιασμός της προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 περιλαμβανόταν στα αντικείμενα της επίσκεψης Κεφαλογιάννη, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν-όπως αυτό που θέτουν ορισμένοι περί αναιμικής παρουσίας, σε διάφορα αυτοδιοικητικά όργανα, στελεχών που εξελέγησαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας;
"Είναι γεγονός ότι συζητήσαμε θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το πώς πρέπει να προετοιμαστούμε για τις ερχόμενες εκλογές που θα γίνουν σε περίπου ενάμιση χρόνο. Η αυτοδιοίκηση είναι στην ημερήσια διάταξη σε κάθε σύσκεψη του γραμματέα κατά τη διάρκεια των περιοδειών του ανά την Ελλάδα.
Οσον αφορά την αναιμική παρουσία στελεχών μας σε διάφορα αυτοδιοικητικά όργανα, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ιδιαίτερα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, οι αντιπολιτεύσεις -και στις 13 περιφέρειες της χώρας- αδυνατούν να ασκήσουν το ρόλο τους.
Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι α) η λειτουργία του καλλικρατικού θεσμού που δεν δίνει ουσιαστικό ρόλο στις αντιπολιτεύσεις, και β) το μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, που δυσκολεύει τις αντιπολιτεύσεις να τις παρακολουθήσουν διότι δεν έχουν τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται και τους κατάλληλους πόρους.
Εχουμε εντοπίσει τα προβλήματα και ο κ. Κεφαλογιάννης είναι έτοιμος να δρομολογήσει τις εξελίξεις, προκειμένου να συμβάλλει η Ν.Δ. θετικά στην στήριξη των συνδυασμών μας".

-Σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας, κάνετε λόγο για την γραφειοκρατία, η οποία -όπως λέτε- “αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μάς έχει όλους τσακίσει". Δεν ευθύνονται τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα για την παγίωση αυτής της κατάστασης;
"Βεβαίως κι ευθύνονται τα κόμματα για την παγίωση αυτής της κατάστασης. Οπως επίσης, η κυβέρνηση Καραμανλή έχει σοβαρές ευθύνες που δεν κατάφερε να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση περί επανίδρυσης του κράτους. Απλά αυτή την περίοδο, η γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αποτελούν τεράστιο εμπόδιο για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.
Εχει λίγη σημασία η απόδοση των ευθυνών αυτή τη στιγμή. Τεράστια σημασία έχει το να γίνουν ενέργειες, έστω και τώρα, για να παταχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα εναντίον της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Είναι μια καλή αρχή".

-Το πλήρες άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα, ο περιορισμός της κρατικής μηχανής αλλά και του κόστους με κάθε τίμημα, είναι πράγματι η λύση;
"Τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από την χώρα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να διασώσουν τον δημόσιο τομέα, μη προχωρώντας σε απολύσεις, ενώ γνώριζαν καλά ότι ένα κράτος 10 εκατομμυρίων πολιτών δεν δικαιολογείται να έχει 1 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους. Οταν ήρθε η στιγμή να γίνουν περικοπές δαπανών, ακολουθήθηκε η πολιτική του να έχουμε πολλούς υπαλλήλους με μικρότερο μισθό, παρά λιγότερους υπαλλήλους χωρίς περικοπή μισθών. Το αποτέλεσμα είναι να διασωθούν οι δουλειές στο Δημόσιο -με χαμηλότερους βέβαια μισθούς-, αλλά να διαλυθεί κυριολεκτικά ο ιδιωτικός τομέας, χάνοντας τη δουλειά τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
Δεν ξέρω αν είχε ακολουθηθεί μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, πώς θα ήταν τα πράγματα σήμερα. Αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα υπήρχαν σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά που έπρεπε να διορθωθούν. Το πλήρες άνοιγμα που αναφέρεστε θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην οικονομία μας, γιατί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δεν ευνοεί τις επενδύσεις.
Η περικοπή δαπανών με κάθε τίμημα σίγουρα δεν αποτελεί τη λύση. Η χώρα όμως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οπως μου έχει πει ένας εξαιρετικός κύριος πρόσφατα, οι παλιοί πολεμιστές Samourai έλεγαν πως «πρώτα νικάς και μετά πολεμάς».
Σε αυτή την κατάσταση είναι η χώρα. Νικάμε με την αποφυγή της χρεοκοπίας κι έπειτα πολεμάμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα".

-Πόσο ενταγμένη, τελικά, είναι μια κομματική οργάνωση στην κοινωνία -η οποία πλήττεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- και ποιες παρεμβάσεις μπορεί να κάνει, οι οποίες δεν θα “χρωματίζονται" κομματικά;
"Τα μέλη της Νομαρχιακής μας Επιτροπής αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας που ζούμε. Εχουμε αγρότες, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, άνεργους, επιχειρηματίες, συνταξιούχους. Οι συνεδριάσεις μας είναι πολύ ζωντανές και όλοι προσπαθούν να μεταφέρουν τα προβλήματα των κοινωνικών ομάδων που ανήκουν προκειμένου να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν.
Προσπαθούμε -και πέρα από το πολιτικό μέρος-, να δημιουργούμε δράσεις κι εκδηλώσεις γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Διοργανώσαμε εκδήλωση για την εγκληματικότητα στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, μια περιοχή στην οποία ο δήμος είχε αναθέσει σε εταιρία security τη φύλαξή της. Διοργανώσαμε μια σπουδαία εκδήλωση με θέμα τις ΑΟΖ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με ομιλητή τον κ. Λυγερό. Παρεμβαίνουμε με δράσεις στήριξης συμπολιτών μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως συλλογή τροφίμων, ειδών ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης. Εχουμε παραδώσει υλικό στον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας, στην Μητρόπολη Μεσσηνίας, στο Δημοτικό Παντοπωλείο, στους Συλλόγους Τριτέκνων και Πολυτέκνων Μεσσηνίας. Εχουμε κάνει δράσεις σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Τέλος, πρόσφατα με δαπάνη της Νομαρχιακής Επιτροπής κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε μια ράμπα για ΑμεΑ στην είσοδο του κτηρίου της ΔΕΥΑΚ.
Τα προβλήματα είναι κοινά, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από κομματικές γραμμές. Προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται, χωρίς χρωματισμούς και ταμπέλες. Αυτό που απαιτείται είναι να μην προκαλούμε για να μπορούμε να είμαστε ενωμένοι. Γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε".

-Η θητεία σας στην ΝΟΔΕ σκεπτόσαστε να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια περαιτέρω πορεία, είτε στην αυτοδιοίκηση, είτε στον πολιτικό στίβο;
"Είμαι ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική και είναι θεμιτό να θέλω να προσφέρω στον τόπο μου και να έχω πολιτικές φιλοδοξίες.
Ποτέ όμως δεν χρησιμοποίησα όποια θέση κι αν είχα στην πολιτική μου πορεία, ως εφαλτήριο για κάτι άλλο ή για κάτι παραπάνω. Βασικός μου στόχος είναι να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία, παραγωγικός, αποτελεσματικός και με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να εκπροσωπώ το όργανο στο οποίο έχω εκλεγεί".

"Θεμιτό να έχω πολιτικές φιλοδοξίες"

-Πόσο αισιόδοξος είσαστε, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, για το μέλλον της χώρας μας;
"Ο πρωθυπουργός μέσα σε 5 μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχει πετύχει πολλά. Το βασικότερο όλων είναι ότι αποκατέστησε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Κι αυτό το αναγνωρίζουν φίλοι και ''αντίπαλοι'' στο εσωτερικό της χώρας.
Επιτέλους, οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Πέτυχε μια σπουδαία συμφωνία για την δανειοδότηση του κράτους κι έχει ''φουλάρει τις μηχανές'' με διαδοχικές επιτυχημένες ενέργειες, με στόχο την πολυπόθητη ανάπτυξη. Για πρώτη φορά ίσως, τα τελευταία 3 χρόνια βλέπουμε μια αχτίδα φωτός. Χρειάζεται ακόμα δουλειά. Χρειάζεται υπομονή και προσήλωση στον στόχο. Χρειάζεται όμως και σοβαρότητα από όλους.
Αλλωστε, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, ο δικός μας Μεσσήνιος Αντώνης Σαμαράς, «είμαστε Ελληνες, έχουμε μάθει να παλεύουμε και να έχουμε ψηλά το κεφάλι'»".