Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 06:00

Εκλογές με 3 κάλπες στις 25 Μαΐου 2014;

Οι δήμαρχοι πιέζουν για να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές ένα χρόνο αργότερα, αλλά η κυβέρνηση φοβάται συντριβή στις ευρωεκλογές και θέλει να στηθούν μαζί οι κάλπες, ώστε να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η αντιευρωπαϊκή - αντισυστημική ψήφος. Αν τελικώς δεν αλλάξει τίποτα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξαχθούν κανονικά, όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης”, τότε οι τρεις κάλπες για την εκλογή ευρωβουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων θα στηθούν στις 25 Μαΐου του 2014.

Αν όμως η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις των δημάρχων, τότε οι εκλογές για την Ευρωβουλή θα γίνουν το Μάιο του 2014 και οι αυτοδιοικητικές το καλοκαίρι του 2015. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο "Καλλικράτης" προβλέπει πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε 5 χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές. Για να συμβεί αυτό, η θητεία των σημερινών αρχών θα είναι τετραετής ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2014. Οι δήμαρχοι όμως πιέζουν την κυβέρνηση να μεταθέσει τις εκλογές κατά ένα χρόνο γιατί φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν. Επιχειρηματολογώντας, τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επικρατήσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι αντισυστημικές δυνάμεις και γι' αυτό ζητούν πίστωση χρόνου μέχρι να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Οι νεοδημοκράτες δήμαρχοι φοβούνται τις παρατάξεις που θα κατεβάσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή, ενώ οι Πασόκοι τρέμουν τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι μαζί φοβούνται τα ανεξάρτητα ή και απολίτικα σχήματα που ενδεχομένως εμφανιστούν εκμεταλλευόμενα την κυρίαρχη αντισυστημική ατμόσφαιρα. 

Οι δήμαρχοι, στις συζητήσεις που έχουν με τους κυβερνητικούς εταίρους, επισημαίνουν ότι μια ήττα στις ευρωεκλογές δεν θα έχει μακροχρόνιες πολιτικές επιπτώσεις, αντιθέτως όμως η εδραίωση αντισυστημικών δυνάμεων στους δήμους θα αλλάξει όχι μόνο τον αυτοδιοικητικό χάρτη, αλλά και τον μακροχρόνιο συσχετισμό των κομματικών δυνάμεων.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ 

Στον αντίποδα, οι εκλογολόγοι προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να στήσει κάλπες μόνο για τις ευρωεκλογές, γιατί η λέξη "πανωλεθρία" δεν θα αρκεί για να περιγράψει τη συντριβή που θα έχουν υποστεί Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αλλωστε και πριν ξεσπάσει η κρίση, οι Ελληνες στις ευρωεκλογές παραδοσιακά ψήφιζαν μικρότερα κόμματα, καθώς γνώριζαν ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει καμία συνέπεια στη διακυβέρνηση της χώρας ή και στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης. 

Στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 50% και για πρώτη φορά τότε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατίας είδαν τα ποσοστά τους να κυμαίνονται μεταξύ 35% και 32% αντίστοιχα. Στην Ευρωβουλή μπήκαν ο ΛΑΟΣ με 7,2%, το ΚΚΕ με 8,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,7% και οι Οικολόγοι με 3,5%. Οι εκλογολόγοι προειδοποιούν ότι αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα απέχουν πολύ από την κατάρρευση που θα υποστούν οι σημερινές κυβερνητικές δυνάμεις αν στηθούν του χρόνου μόνες τους οι ευρωκάλπες. Προειδοποιούν ότι, επειδή οι ψηφοφόροι θα θελήσουν να τιμωρήσουν ακίνδυνα την τρόικα, θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές αντιευρωπαϊκά κόμματα όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. 

Την ίδια στιγμή, κανένας κυβερνητικός εταίρος δεν θέλει να καταγραφούν επισήμως χαμηλά ποσοστά για τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Κάποιοι μάλιστα εισηγούνται όχι μόνο να γίνουν μαζί οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, αλλά και να στηριχτούν κοινοί υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε να υπάρχει ισχυρό πολιτικό διακύβευμα. Προτείνουν μάλιστα να στηριχτούν νέοι, ανεξάρτητοι, μη κομματικοί υποψήφιοι, ώστε να σταλεί στην κοινωνία το μήνυμα της αλλαγής. Οι ίδιοι εισηγητές, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ανεξάρτητων υποψηφίων, τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή έχουν συσπειρώσει στις τάξεις τους τα παλαιοκομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που ερεθίζουν την κοινή γνώμη στις τοπικές κοινωνίες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καίγεται για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς η ηγεσία του εκτιμά ότι όποτε και να γίνουν θα αποκομίσει μεγάλα πολιτικά οφέλη και ότι θα κερδίσει πολλούς, αν όχι τους περισσότερους δήμους. Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά των κυβερνητικών εταίρων. Αλλοι βέβαια πιστεύουν ότι οι μεγάλες μάχες πρέπει να δοθούν το συντομότερο, ώστε να μην προλάβουν να ανασυνταχθούν οι τοπικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι η καταγραφή ενός μεγάλου ποσοστού στις ευρωεκλογές θα στείλει τον Αλέξη Τσίπρα ένα βήμα πριν το Μαξίμου.

Παρόμοιο σκεπτικό επικρατεί και στα κομματικά επιτελεία της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θέλουν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταγράψουν ισχυρό ποσοστό στις ευρωεκλογές και παράλληλα να κατοχυρώσουν την παρουσία τους στους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας. 

Το ΚΚΕ θα ακολουθήσει την κλασική πορεία του κατεβάζοντας κομματικά ψηφοδέλτια σε όλους του δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου να καταγραφεί η εκλογική δύναμή του. Μάλιστα για τον Περισσό η εκλογή ευρωβουλευτή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αφού μια αποτυχία στις ευρωεκλογές θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον του κόμματος.

ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν δεν θα βιαστούν να πάρουν αποφάσεις. Θα περιμένουν τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο (για να δουν αν θα αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη) αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα στο τέλος του έτους (για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν περιθώρια περιορισμού της λιτότητας). 

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί στην Ευρώπη: Αν συνεχιστεί ο χειμώνας της ύφεσης και επικρατήσει στην Ευρώπη η σκληρή γερμανική γραμμή, οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί στις 25 Μαΐου 2014 - αφού η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να στήσει μόνο ευρωκάλπες, γιατί όπως είπαμε φοβάται τη συντριβή. Αντιθέτως, αν η οικονομία έχει μυρίσει… άνοιξη κι αν στην Ευρώπη επικρατεί η πολιτική της ενίσχυσης των δαπανών, τότε υπάρχει μικρό ενδεχόμενο για μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών κατά ένα έτος. Ολα αυτά βεβαίως, εκτός συγκλονιστικού πολιτικού ή οικονομικού απροόπτου που μπορεί να συμβεί πριν τις… ευρωεκλογές.