Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 05:40

Για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δ. Καλαμάτας: Ευθύνες στο Λάμπρο Μίχο καταλογίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ

Γράφτηκε από την

Στον επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής Λάμπρο Μίχο που καθυστέρησε να επιλέξει τον υποψήφιο δήμαρχο και στη Νομαρχιακή Επιτροπή που δεν πήρε πρωτοβουλίες και δεν αντέδρασε, επιρρίφθηκαν οι ευθύνες της βαριάς ήττας του ΠΑΣΟΚ στο νέο Δήμο Καλαμάτας. Εντονες επικρίσεις υπήρξαν και για τοπικά στελέχη και μέλη που αρνήθηκαν να μετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, ενώ ακούστηκαν κουβέντες για "λαμόγια" και αριβίστες πολιτικούς, που υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, όταν βολεύει τα συμφέροντά τους. Αυτά ήταν τα κυρίαρχα συμπεράσματα, στη γεμάτη με εντάσεις και επικρίσεις συνάντηση αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στον καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας, προχθές το βράδυ στο ξενοδοχείο "Rex", με τη συμμετοχή του βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη. Οι παρευρισκόμενοι εκθείασαν την απόφαση του Θόδωρου Μπρεδήμα να θέσει υποψηφιότητα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, γι’ αυτό και από κάποιους προτάθηκε να είναι και ο επόμενος υποψήφιος δήμαρχος.

Ο γραμματέας της Ν.Ε. Χρήστος Χριστόπουλος είπε ότι η κεντρική επιτροπή αξιολόγησης, με επικεφαλής το Λάμπρο Μίχο, «είχε τη διαχείριση κι επέμενε σ’ ένα όνομα υποψηφίου (όταν του ζητήθηκε είπε ότι αναφερόταν στο Βασίλη Κοσμόπουλο), παρότι είχε αρνηθεί από την αρχή». Και ανέφερε ότι και ο κ. Μαλαπάνης είχε αρνηθεί. Είπε ότι «οι βουλευτές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, αλλά ο Μίχος έλεγε την άλλη εβδομάδα και κάθε φορά έλεγε, την άλλη εβδομάδα θα έχουμε τον υποψήφιο. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος». Και μίλησε για μη αποκεντρωμένη, συγκεντρωτική διαδικασία. Παρατήρησε πως «ο Θόδωρος Μπρεδήμας προσφέρθηκε, παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Εδωσε τίμιο και καθαρό αγώνα και είναι τιμή που το ΠΑΣΟΚ έχει τέτοια στελέχη στις τάξεις του».
Ο γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Καλαμάτας Γιάννης Σταματόπουλος επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ προδόθηκε από αριβίστες πολιτικούς, από άτομα που έχουν βολευτεί από το κόμμα. Αρνήθηκαν πεισματικά τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο, γιατί θεωρούσαν την ήττα δεδομένη». Και πρότεινε «να συνεχίσουμε μ’ αυτό το συνδυασμό με επικεφαλής το Θόδωρο Μπρεδήμα, για να χτυπήσουμε το Νίκα».
Ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης είπε ότι «έκανα αυτά που μπορούσα να κάνω από τη θέση μου. Είμαι κι εγώ συνυπεύθυνος». Μίλησε για μείζον θέμα και παρατήρησε πως «θα πρέπει να έχουμε και το λόγο του συντρόφου Λάμπρου Μίχου». Ανέφερε πως «ακολουθήσαμε διαδικασία σκληρού χρίσματος, ενώ είχαμε πει ότι δεν υπάρχει χρίσμα, αλλά στήριξη» και πρόσθεσε: «Να μας γίνει μάθημα η ήττα αυτή. Να εγκαταλείψουμε τις κομματικές διαβουλεύσεις και αυτές να γίνονται στην κοινωνία. Στην Καλαμάτα δεν τηρήθηκε η διαδικασία με τραγικό τρόπο. Φθάσαμε το Σεπτέμβριο και δεν είχαμε υποψήφιο. Ο Μίχος τον Αύγουστο μου είπε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση, πως έτσι γίνεται πάντα».
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Οργάνωσης Αριος Θανάσης Μπρούμας πρότεινε «να πάρουμε απόφαση ο Θόδωρος Μπρεδήμας να είναι υποψήφιος δήμαρχος και την επόμενη φορά, για να κόψουμε τα πόδια σε αυτούς που είχαν επενδύσει στην αποτυχία».
Ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος μίλησε για ανυπαρξία στρατηγικής και για ατολμία, είπε ότι «μεταβιβάσαμε τις ευθύνες μας στην Αθήνα» και απάντησε πως «εγώ ρωτήθηκα 6 ώρες πριν από το Θόδωρο».
Ο πρώην δήμαρχος Αριος Γιώργος Μπρούμας επέρριψε τεράστιες ευθύνες στη Νομαρχιακή Επιτροπή, μίλησε για ανύπαρκτη Ν.Ε. και ανύπαρκτο ΠΑΣΟΚ και προέτρεψε να βάλουν στο παιχνίδι και τον ψηφοφόρο.
Ο Κώστας Ανδρεάκος επέκρινε τη Ν.Ε. για ανεπάρκεια, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου και μέμφθηκε το ρόλο των βουλευτών και της δημοτικής ομάδας της Καλαμάτας. Δήλωσε ενοχλημένος από την πολιτική και κομματική υποκρισία και ζήτησε να κληθεί ο Λάμπρος Μίχος για να μην επαναλάβουν τα λάθη.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων, να γίνουν κόμματα ενεργών πολιτών και η επιλογή του υποψηφίου δημάρχου να είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών και με τη συμμετοχή του κόμματος.
Παρατήρησε ότι «ο Μπρεδήμας διέσωσε την αξιοπρέπεια των αγνών δημοκρατικών πολιτών».
Η Πότα Δήμιζα είπε ότι «θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ο γραμματέας, αλλά δεν το έκανε, γιατί είναι δοτοί οι γραμματείς από υπουργούς και βουλευτές».
Ο Δημήτρης Μπουσούνης παρατήρησε πως «τα "λαμόγια" άφησαν τα κορόιδα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».
Ο Γιώργος Τσώλης είπε με θυμό ότι «οι προύχοντες, οι πατρίκιοι απείχαν, γιατί έχουν μάθει να ψηφοθηρούν. Σήμερα εκφωνούμε επικηδείους. Το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο ιδιοτελείς, θεσιθήρες».
Ο Παύλος Γκρέκης παρατήρησε πως «δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ» και πρότεινε «να παραιτηθούν όλα τα όργανα».
Η Ντίνα Νικολάκου εκτίμησε ότι «αυτή η ομάδα θα είναι η καλύτερη δημοτική ομάδα που είχε ποτέ το ΠΑΣΟΚ».
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας που έκλεισε τη συνάντηση, ξεκαθάρισε: «Δεν έχω σκοπό να κάνω πίσω και θα είμαι μπροστά μέχρι την κάλπη των άλλων εκλογών» και διαβεβαίωσε: «Η δημοτική ομάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα σας δικαιώσει». Συνεχίζοντας και αφού αναφέρθηκε στη νίκη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, παρά τις παρεμβάσεις του μητροπολίτη Ανθιμου, ζήτησε «να μην ανακατεύονται με τις εκλογές οι δεσποτάδες και οι παπάδες. Και στη Μεσσηνία έχουμε τέτοια παραδείγματα». Εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα είναι προϊόν εκλογικού οργίου. Ο δήμαρχος έκανε παράνομες προσλήψεις, έριχνε μπετά σε ιδιωτικές αυλές, ενέπλεξε θεσμικούς παράγοντες. Στελέχη του συνελήφθησαν να πλαστογραφούν ψηφοδέλτια». Παρατήρησε ότι «υπήρχαν σχέδια να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε άλλες παρατάξεις για να εξυπηρετηθούν άλλα άνομα συμφέροντα» και υποστήριξε πως «δεν ήταν πανωλεθρία, ούτε συντριβή το αποτέλεσμα». Επεσήμανε ότι «προέχει η ενότητα. Δίνω το χέρι σε όλους να προχωρήσουμε όλοι μαζί μέχρι τις επόμενες εκλογές, που θα έρθει η νίκη. Χαράζουμε τη νίκη για τις επόμενες εκλογές».
Τέλος, επεσήμανε ότι «παραιτούμαι όλων των οικονομικών αξιώσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε τα λεφτά να διατεθούν στα παιδιά που θέλει να βγάλει ο δήμαρχος από τους Παιδικούς Σταθμούς».


Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER