Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 15:15

Το επενδυτικό σχέδιο της Ηengas για φυσικό αέριο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Το επενδυτικό σχέδιο έλευσης φυσικού αερίου στη Καλαμάτα σε συμπιεσμένη μορφή εντός του 2023 παρουσίασε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Hengas ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην ίδια εκδήλωση ανακοίνωσε την επιδότηση της σύνδεσης των νοικοκυριών με το φυσικό αέριο καθώς και την επιδότηση  μετατροπής των εγκαταστάσεων καύσης πετρελαίου  σε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το σύμβουλο διοίκησης της Hengas Νίκο Κουτσογιάννη: "Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία προκαλεί αναστάτωση στις αγορές της ενέργειας και αναζήτηση νέων αγορών για την απεξάρτηση από τη Ρωσία δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες. Το φυσικό αέριο θα παραμείνει και την επόμενη εικοσιπενταετία το κύριο καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης σε μια ουδέτερη κλιματικά Ευρώπη. Η Ελλάδα πρωτοπορεί στις επενδύσεις και σταδιακά καθίσταται ενεργειακή πύλη φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Το φυσικό αέριο εξασφαλίζει την ευστάθεια και την επάρκεια του συστήματος ηλεκτροδότησης και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις ΑΠΕ, οι οποίες δεν έχουν συνεχή παραγωγή και συνάμα δεν υφίστανται μεγάλα συστήματα αποθήκευσης Τα δίκτυα διανομής που δημιουργούνται θα εξυπηρετήσουν στο μέλλον τα ανανεώσιμα αέρια καύσιμα Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.

H HENGAS έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου για έντεκα επιμέρους περιοχές στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα μεριμνά για την ανάπτυξη των δικτύων, την πραγματοποίηση νέων συνδέσεων και τις επεκτάσεις των δικτύων στις επιμέρους περιοχές της Τρίπολης, της Κορίνθου, της Μεγαλόπολης, της Δεσκάτης, του Πολυγύρου, του Πολυκάστρου, της Έδεσσας, της Νάουσας, της Σκύδρας, της Καλαμάτας και της Σπάρτης.

Σύμφωνα με το Επενδυτικό Πλάνο της HENGAS για την πόλη της Καλαμάτας προβλέπεται:

- Κατασκευή σύγχρονων σταθμών CNG αρχικά και LNG στη συνέχεια με στόχο την κάλυψη της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

- Χρήση των πλέον σύγχρονων συστημάτων για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και αποδοτικής τροφοδότησης της Καλαμάτας, όπως τρέιλερ ανθρακονημάτων

- Εξαιρετικά προσιτά τιμολόγια

- Ανάπτυξη δικτύων για την εξυπηρέτηση του αστικού κέντρου, αλλά και της βιομηχανικής περιοχής

- Εκτιμώμενος χρόνος έναρξης τροφοδοσίας τα μέσα του 2023"

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε τη συμβολή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην έλευση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ρυθμό εγκατάστασης των δικτύων σε Μεγαλόπολη και Τρίπολη. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Καλαμάτας και της  Σπάρτης. 

Σύντομο χαιρετισμό στη εκδήλωση απεύθυναν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Αρκαδίας Κώστας Βλάσσης, o δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και ο γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν το μέλος της Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.