Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 07:23

Καταθέσεις που καίνε χρυσαυγίτες δράστες

Καταθέσεις που καίνε χρυσαυγίτες δράστες

Στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρη Σταύρου θα παραδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα αν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το προανακριτικό υλικό για τα επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής στην Πηγάδα του Μελιγαλά. Οι μάρτυρες έχουν περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια ποιοι χρυσαυγίτες αφαίρεσαν το λόγο από το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη βρίζοντας αιρετούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα έχουν καταθέσει στην Ασφάλεια Καλαμάτας ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του ίδιου δήμου και πρώην δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς, ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Κώστας Μιχαλόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Μελιγαλά Κωνσταντίνος Μανιάτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Μεσσηνίας, εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων Χρήστος Μπένος και ο Λυκούργος Γαϊτανάρος. Σε άλλη αστυνομική διεύθυνση κατέθεσε ο Κορίνθιος Αλέξανδρος Τσούμπας και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι μάρτυρες. Ο ακριβής αριθμός όσων έδωσαν κατάθεση δεν είναι γνωστός, ενώ υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να κληθούν και άλλοι.

Ο εισαγγελέας θα μελετήσει τις καταθέσεις των παραπάνω μαρτύρων και θα αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινικές διώξεις και εναντίον ποιων προσώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μνημόσυνο στην Πηγάδα ήταν τόσο ο δράστης του στυγνού εγκλήματος στο Κερατσίνι Γιώργος Ρουπακιάς όσο και πολλά μέλη της σκληροπυρηνικής ομάδας χρυσαυγιτών της Νίκαιας. Βεβαίως η παρουσία τους στο μνημόσυνο δεν είναι αδίκημα και για αυτό ο εισαγγελέας θα μελετήσει με προσοχή όλες τις καταθέσεις και το ψηφιακό υλικό για να ασκήσει διώξεις αν έχουν πράγματι τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Ειδικότερα θα αναζητήσει αυτούς που αφαίρεσαν το λόγο από το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, αυτούς που έβριζαν αιρετούς και αυτούς που "στρίμωξαν" μέλη της Νεολαίας του ΛΑΟΣ στην αρχή του μνημοσύνου.

Το σίγουρο είναι ότι η προανακριτική διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα λόγω της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Η κοινωνία έχει παγώσει από το στυγερό έγκλημα και για αυτό περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη προκειμένου να μην επαναληφθεί. Εκτιμάται ότι οι Αρχές κάτω από αυτή την πίεση θα ασκήσουν διώξεις μόνο για πρόσωπα που αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε επεισόδια και δεν υπάρχει ενδεχόμενο αθώωσής τους λόγω έλλειψης στοιχείων στις δικαστικές αίθουσες.