Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 11:34

"Παλαιολόγεια": Σε ημερίδα στη Σπάρτη ο Προκόπης Παυλόπουλος

"Παλαιολόγεια": Σε ημερίδα στη Σπάρτη ο Προκόπης Παυλόπουλος

Σε ημερίδα στη Σπάρτη με θέμα «Μορφές – Ορόσημα του Βυζαντινού Πολιτισμού», που διοργανώνεται στο πλαίσιο των "Παλαιολόγειων 2024" θα μιλήσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης στην αίθουσα διαλέξεων του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. «Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου». Εκτός από τον κ. Παυλόπουλο θα μιλήσουν επίσης η επιτιμη διευθύντρια του ΙΝΕΒΥΠ Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, η επίκουρη καθηγήτρια Δήμητρα Μονιού, ο καθηγητής Ιωάννης Πολέμης και ο δρ Οικονομικών Επιστημών και συγγραφέας Χρήστος Μπαλόγλου.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας

10.00-10.30: Προσφωνήσεις

10.30-11.00: Καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός: «Στις καταβολές της διαχρονίας του Βυζαντινού Πολιτισμού: Γραμματολογικές και νομικές διαστάσεις».

11.00-11.30: Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επίτ. Διευθύντρια ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: «Ο Πατριάρχης Φώτιος, σύμβολο του Βυζαντινού Ουμανισμού».

11.30-12.00: Διάλειμμα -Καφές

12.00-12.30: Επίκ. Καθηγήτρια Δήμητρα Μονιού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Η ρηξικέλευθη σκέψη του Θεοδώρου Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη του 12ο αιώνα».

12.30-13.00: Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η πνευματική ζωή της Κωνσταντινουπόλεως στις αρχές του 14ου αιώνα και η συμβολή του Θεοδώρου Μετοχίτου».

13.00-13.30: Χρήστος Μπαλόγλου, Δρ Οικονομικών Επιστημών, Συγγραφέας: «Δημήτριος Κυδώνης, Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, Βησσαρίων: Οι λόγιοι του Μυστρά και οι προτάσεις τους για τη διάσωση του Κράτους».

13.30-13.45: Συζήτηση.

Στον χώρο της ημερίδας θα λειτουργεί επίκαιρη έκθεση βιβλίων και αγιογραφιών από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και τη Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης καθώς και από μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης με βυζαντινές ενδυμασίες.