Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 09:20

Βγαίνει αλλά τελικά μπορεί και να μένει στα άγονα Α’!:  Μπρος – πίσω Αδωνη για Νοσοκομείο Καλαμάτας

Βγαίνει αλλά τελικά μπορεί και να μένει στα άγονα Α’!:  Μπρος – πίσω Αδωνη για Νοσοκομείο Καλαμάτας

 

Άλλα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και άλλα είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Βest” για το θέμα της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας. 

Στην Αθήνα ο κ. Γεωργιάδης έλεγε «Η Καλαμάτα προσελκύει ιατρικό προσωπικό, δεν λέω ιδανικά για αυτό παρέμεινε “άγονο Β”, αλλά καλύτερα από άλλες περιοχές. Ως προς το οικονομικό σκέλος δεν χάνουν κάτι οι γιατροί της Καλαμάτας διότι ως “άγονο “ έπαιρναν 100 ευρώ το μήνα, ως “άγονο Β” παίρνουν 200 ευρώ το μήνα.” Όμως αν και οι γιατροί δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους τελικώς ο κ. Γεωργιάδης υποσχόταν από την Αθήνα ότι θα δώσει λύσεις τον Οκτώβριο: «Αν η ένσταση είναι για τα μόρια που ακούω, και μάλιστα ήταν και ένα κομμάτι της κουβέντας μου με την ΕΙΝΑΠ και θα γίνει παρόμοια κουβέντα και με την ΟΕΝΓΕ και με τον ΠΙΣ, θα φέρω τροπολογία μέσα στον Οκτώβριο όπου θα βάλω τα θεσμικά κίνητρα και τη μοριοδότηση και δεσμεύομαι ότι η Καλαμάτα θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, να μην ανησυχούν».

Στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Best” επειδή προφανώς απευθυνόταν μόνο στο μεσσηνιακό κοινό έκανε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πρωταγωνιστή στο αφήγημα και άφησε να εννοηθεί ότι τελικώς με τη σύμφωνη γνώμη και του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη θα γίνει ξανά «Αγονο Α» το Νοσοκομείο Καλαμάτας: «Είχα μια πολύ εκτενή συζήτηση με τον πρώην Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα αυτό ο οποίος μου εξήγησε την οπτική γωνία των ανθρώπων της Καλαμάτας έντονα και με όλους φυσικά τους υπόλοιπους βουλευτές Μεσσηνίας εξαιρετικά διεξοδικά και βεβαίως μια συζήτηση εκτενή με τον πρωθυπουργό. Και ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει η Καλαμάτα άγονο Α’…”.

Η «Ε» παραθέτει τα δυο αποσπάσματα ώστε οι αναγνώστες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους:

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας:

«Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι έχετε να μας πείτε για το νοσοκομείο της Καλαμάτας και για τον υποβιβασμό του από την κατηγορία Α άγονων σε Β άγονων, γεγονός που σημαίνει πρακτικά πως θα μειώνονταν σημαντικά τα κίνητρα των υγειονομικών;

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Καλαμάτα έχει διανύσει μία πρόοδο τα τελευταία είκοσι χρόνια για τα ελληνικά δεδομένα απολύτως αξιοσημείωτη. Ο χαρακτηρισμός «άγονο Α» είχε δοθεί στην Καλαμάτα στην προηγούμενή της περίοδο, σε αυτό που ήταν η Καλαμάτα, όχι σε αυτό που είναι τώρα η Καλαμάτα. Το γεγονός ότι η περιοχή τους έπαψε να είναι αυτό που ήταν είναι συλλογική τους επιτυχία, όχι συλλογική τους αποτυχία. Το εργαλείο των κινήτρων των άγονων περιοχών και επιδομάτων έχει ως σκοπό να στρέψει με κίνητρα προς τις περιοχές εκείνες που για «Χ» λόγους η κάθε μια δεν καταφέρνει να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό. Η Καλαμάτα προσελκύει ιατρικό προσωπικό, δεν λέω ιδανικά για αυτό παρέμεινε «άγονο Β», αλλά καλύτερα από άλλες περιοχές. Ως προς το οικονομικό σκέλος δεν χάνουν κάτι οι γιατροί της Καλαμάτας διότι ως «άγονο Α» έπαιρναν 100 ευρώ το μήνα, ως «άγονο Β» παίρνουν 200 ευρώ το μήνα. Άρα, όχι μόνο δεν χάνουν αλλά παίρνουν και 100 ευρώ παραπάνω. Αν ανήκουν σε μια από τις 18 ειδικότητες που έχουμε ορίσει ότι είναι οι κρίσιμες, δεν λαμβάνουν 200 ευρώ αλλά 400 ευρώ παραπάνω το μήνα. Δηλαδή ένας γιατρός που στην Καλαμάτα έπαιρνε 1.200 ευρώ το χρόνο, αν είναι στις 18 ειδικότητες θα παίρνει 4.800 παραπάνω το χρόνο παρόλο που έγινε «άγονο Β». Αν η ένσταση είναι για τα μόρια που ακούω, και μάλιστα ήταν και ένα κομμάτι της κουβέντας μου με την ΕΙΝΑΠ και θα γίνει παρόμοια κουβέντα και με την ΟΕΝΓΕ και με τον ΠΙΣ, θα φέρω τροπολογία μέσα στον Οκτώβριο όπου θα βάλω τα θεσμικά κίνητρα και τη μοριοδότηση και δεσμεύομαι ότι η Καλαμάτα θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, να μην ανησυχούν. Δεν θα χάσουν κάτι από αυτό».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο στη ιστοσελίδα best-tv.gr ο κ. Γεωργιάδης είπε στον ομώνυμο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό: “Δεν είχαμε καμία πρόθεση να υποβαθμίσουμε το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ούτε εγώ προσωπικά να προσβάλλω την Καλαμάτα. Όσοι γνωρίζουν την πολιτική μου διαδρομή σίγουρα θα θυμούνται ότι είμαι εκείνος πως ως υπουργός Ναυτιλίας… έδωσε το λιμένα στο δήμο Καλαμάτας και ως υπουργός Υγείας στην προηγούμενή μου θητεία το παλιό Νοσοκομείο της Καλαμάτας, να χρησιμοποιηθεί από τον δήμο. Άρα, έχω εμπράκτως δείξει στην πολιτική μου διαδρομή ότι αυτή την πόλη την αγαπώ, την θαυμάζω και τη θεωρώ την πόλη με τη μεγαλύτερη εξέλιξη προς τα εμπρός από όλες τις πόλεις τα τελευταία 20 χρόνια. Κι αυτό είναι ένα μπράβο για εσάς του Καλαματιανούς, είναι ένα εύγε… είναι μια συλλογική σας επιτυχία.

Το ερώτημα ήταν… Αυτή η συλλογική σας επιτυχία κάνει πιο ελκυστικό το νοσοκομείο της Καλαμάτας στο μέτρο που να πρέπει να αλλάξει κατηγορία από Α’ σε Β’; Αυτή ήταν η κουβέντα για αυτό και ελήφθη αυτή η απόφαση… Εν πάση περιπτώσει… Είχα μια πολύ εκτενή συζήτηση με τον πρώην pρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα αυτό ο οποίος μου εξήγησε την οπτική γωνία των ανθρώπων της Καλαμάτας έντονα και με όλους φυσικά τους υπόλοιπους βουλευτές Μεσσηνίας εξαιρετικά διεξοδικά και βεβαίως μια συζήτηση εκτενή με τον πρωθυπουργό. Και ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει η Καλαμάτα άγονο Α’, διότι δεν χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει για να προσελκύσουμε γιατρούς να στιγματιστεί από κάποιες αντιδράσεις που δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να συμβεί σε κάθε περίπτωση. Άρα, λοιπόν, η Καλαμάτα θα γίνει άγονο Α’ και στη διαπιστωτική απόφαση η περιοχή των Γαργαλιάνων και του Αγ. Νικολάου θα γίνει άγονο Β’. Ήδη είχαμε βάλει Φιλιατρά, Πύλος, Μελιγαλά… Έλαβα επιστολή και από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Μεσσηνίας στον οποίο έχω μεγάλο σεβασμό…»

Θ.Λ.