Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 17:04

ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας: Αποθήκες ψυχών τα σχολεία

Γράφτηκε από την

.. Αποθήκες ψυχών τα σχολεία.
* Σε σχολικά κτήρια χωρητικότητας 300 μαθητών θα στοιβάξουν 450, σύμφωνα με το σχέδιο των συγχωνεύσεων
* Μόνο 180 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών όταν το 2009 διατέθηκαν 260 εκατ.
* Με 30 εκατ. ευρώ πρέπει να καλύψουν αυτή τη χρονιά τα έξοδά τους τα σχολεία! ‘όταν το 2010 διατέθηκαν 90 εκατ.
Στο χωνευτήρι του Μνημονίου τελεί η εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα. Από τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο της γειτονιάς θα είναι μια ανάμνηση παλιά. Η υπουργός Παιδείας, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που συναντά από τους εκπαιδευτικούς, δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες, μέσα στον Μάρτιο θα ανακοινώσει τη λίστα των σχολείων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.
Οπως δήλωσε χθες, σε συνάντηση με δημάρχους από όλη τη χώρα, το ιδανικό μέγεθος για τα νέα σχολεία είναι 450 μαθητές! Πολύ πάνω από το όριο των 300 μαθητών που έθετε πριν από 30 χρόνια ο νόμος 1566 καθορίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και τις προδιαγραφές για τη χωρητικότητα των σχολικών κτηρίων.Το σχολείο περνάει και επισήμως στα χέρια της αγοράς. Οι δήμοι υποχρεώνονται πλέον και για τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων με διαδραστικούς πίνακες και εργαστήρια πληροφορικής όπου δεν υπάρχουν. Πού θα βρουν τα λεφτά οι δήμοι για να φτιάξουν το ψηφιακό σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου;
Τουλάχιστον 50 δήμαρχοι αντέδρασαν στη χθεσινή ημερίδα στα κυβερνητικά σχέδια. Από τον Δήμο της Μυτιλήνης μέχρι Δήμους της Αττικής δήλωσαν ότι δεν θα συναινέσουν σε καμία συγχώνευση
Οι μαθητές μετατρέπονται σε σαρδέλες. Η εντολή που έχει δοθεί είναι σχολεία των 12-15 τμημάτων. Με βάση τη δήλωση της υπουργού Παιδείας για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, ένας απλός πολλαπλασιασμός δίνει τα εξής αποτελέσματα: Γυμνάσια και λύκεια των 450 μαθητών και δημοτικά των 375.
Τα σχολεία που θα συγχωνευτούν μπορεί να φτάσουν και τα 1.100. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει από την αρμόδια διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η Αθήνα θα χάσει το 25% των σχολείων της.
Δεν θα περάσει! Μ’ αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν χθες το πρωί εκπαιδευτικοί της Αθήνας έξω από το υπουργείο Παιδείας. "Δεν θα περάσει!". Το ίδιο σύνθημα ακούστηκε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έξω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. "Δεν θα περάσει!" -δηλώνουν και δεκάδες δήμαρχοι που συμπαραστέκονται σε γονείς και μαθητές των περιοχών τους.          


Από το ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας