Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2015 07:45

Κορυφώνονται με νέες προτάσεις οι διεργασίες στα κόμματα: Τελευταίες πινελιές για τα ψηφοδέλτια

Κορυφώνονται με νέες προτάσεις οι διεργασίες στα κόμματα: Τελευταίες πινελιές για τα ψηφοδέλτια

Κορυφώνονται οι διεργασίες στα κόμματα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. Στη Ν.Δ. αναζητούν ακόμα τον 7ο υποψήφιο, καθώς οι νέες αφόρητες πιέσεις στο γιατρό - αντιδήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Γιαννόπουλο δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ που η Ν.Ε. συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ, η επιλογή φαίνεται να αφορούσε 4 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης και οι πρώην δήμαρχοι Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος και Αετού Δημήτρης Δριμής. Στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών το όνομα - έκπληξη φέρεται να είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.
Οπως ανακοινώθηκε, μετά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους, υποψήφια βουλευτής Κορινθίας θα είναι η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Οικολογική".
Ανακοινώθηκαν επίσης ότι υποψήφιοι στο κοινό ψηφοδέλτιο «Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά» θα είναι οι Μπάμπης Βακαλόπουλος, Αννα Κούγια, Ευαγγελία Ράλλη, Δημήτρης Τροχάτος και Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη Νέα Δημοκρατία το ψηφοδέλτιο δεν έκλεισε τελικά χθες το βράδυ, όπως ήθελαν οι πληροφορίες από το κόμμα, μετά την οριστική άρνηση του γιατρού - αντιδημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Για την τελευταία θέση παίζουν ακόμα τα ονόματα της περιφερειακής συμβούλου Αντωνίας Μπούζα, του αντιδημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και του αντιδημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Τσίγγανου. Τις άλλες 6 θέσεις του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στη Μεσσηνία αναμένεται να καλύψουν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου.

ΣΥΡΙΖΑ
Στο ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονες οι διεργασίες. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή για να οριστικοποιήσει την πρόταση που θα στείλει στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για το ψηφοδέλτιο σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, η Εκλογική Επιτροπή στην Κουμουνδούρου είχε προκρίνει πρόταση, στην οποία περιλαμβάνονταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, γιατρός Μανώλης Μάκαρης και ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος. Τα άλλα 5 ονόματα ήταν οι Θανάσης Πετράκος, Νίκος Πατσαρίνος, Κώστας Κουλουμπίνης, Ιωάννα Μαραβελή και Ελενα Ψαρρέα. Για την πρόταση αυτή φαίνεται να εκφράστηκαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, κυρίως για το πρόσωπο του κ. Μάκαρη. Στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, φέρεται στη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ να έγινε μια άλλη πρόταση που στη θέση των Μ. Μάκαρη, Ηλ. Κουτσοδημητρόπουλου, Κ. Κουλουμπίνη και Ι. Μαραβελή, περιελάμβανε τους Αλέξη Χαρίτση, Παναγιώτη Στέφανο, Γιώτα Κοζομπόλη και Δημήτρη Δριμή. Η Ν.Ε. συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ.

ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ η Νομαρχιακή Επιτροπή έστειλε στη Χαριλάου Τρικούπη κατάσταση με ονόματα τοπικών στελεχών που μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές, προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Στην κατάσταση αυτή περιλαμβάνονται η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Διονύσης Αλευράς, ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, ο Γιώργος Κατσούλης, που φέρονται ως σίγουροι υποψήφιοι και ακόμα ο νεολαίος Γιάννης Πάζιος, ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσαργύρης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος, ο φαρμακοποιός Περικλής Λυκογιάννης, ο Θανάσης Κορομηλάς, ο Στάθης Μακρής, οι πρώην αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Γρηγόρης Μασούρας και Γιώργος Λαφαζάνος, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Τσαπόγας, οι αγροτοσυνεταιριστές Γιώργος Λαζόγιαννης και Δημήτρης Μάραντος.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
Στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, το μεγάλο όνομα που ακούγεται, είναι του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, με καταγωγή από το Μελιγαλά, ενώ ως σίγουροι φέρονται ο τέως αντιπεριφερειάρχης, πρώην δήμαρχος Αρφαρών Γιάννης Αργυράκης, ο επιχειρηματίας - εξαγωγέας Μενέλαος Γερονικολός, ο αγρότης Δημήτρης Καραΐσκος και ο δημοσιογράφος Αρις Αλεξόπουλος. Υποψήφιος θα είναι και ο Μεσσήνιος πρώην γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία ή στη Β’ Αθηνών. Ολο και πιο δυνατά "παίζει" το όνομα του δημοτικού συμβούλου, υποψηφίου δημάρχου Πύλου - Νέστορος Ηλία Κανάκη (αρχικά φερόταν να έχει αρνηθεί), ενώ ακούγεται και η Δήμητρα Μανέτα, καθηγήτρια Αγγλικών, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου.

ΠΟΤΑΜΙ
Στο Ποτάμι υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι Γιώργος Γιαννακέας επιχειρηματίας, Γιώργος Γιαννόπουλος ηθοποιός, Νίκος Νικητέας δημοσιογράφος και ο αρχιτέκτονας Χάρης Σαββίδης, που προέρχεται από τη Δράση του Στέφανου Μάνου.

ΚΚΕ
Στο ΚΚΕ επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς και οι άλλοι υποψήφιοι θα είναι τοπικά κομματικά στελέχη. Την επιλογή αναμένεται να κάνει η Κ.Ε. του κόμματος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Στους Ανεξάρτητους Ελληνες δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του πρώην δημάρχου Μεσσήνης Κώστα Σπυρόπουλου, του οικονομολόγου - τουριστικού πράκτορα Κώστα Σταύρου Ξηρογιάννη, του αντιπροέδρου της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Δημήτρη Μπαρμπετσέα από τη Μάνη, της άνεργης Λίνας Παπαβασιλείου και της Αικατερίνης Αργυροπούλου, νοσηλεύτριας, πρώην αναπληρώτριας στη Νεολαία του ΛΑΟΣ στη Μεσσηνία, ενώ το τελευταίο όνομα που ακούστηκε είναι της δικηγόρου Κωνσταντίνας Πουντέα.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Στη Χρυσή Αυγή η Μεσσηνία πρόκειται να εκπροσωπηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Σαρατσιώτη, πρώην τοπικού στελέχους του ΛΑΟΣ. Σίγουρος υποψήφιος είναι ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης. Ως επικρατέστεροι υποψήφιοι ακούγονται ο επαγγελματίας Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νικήτας Μανδραπήλιας, ο υπάλληλος του ΚΤΕΛ Κώστας Οικονομόπουλος και ο συνταξιούχος της ΔΕΗ Γιάννης Ανδρουτσόπουλος.

ΛΑΟΣ
Στο ΛΑΟΣ από τη Ν.Ε. έχουν προταθεί 4 ονόματα υποψηφίων βουλευτών στη Μεσσηνία. Είναι οι Χαράλαμπος Καρακύκλας γιατρός καρδιολόγος, Χρήστος Βασιλόγιαννης απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Ιωάννης Κόρδας επιχειρηματίας και Γεώργιος Δάρας οικονομολόγος, επιχει