Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 17:16

ΛΑΟΣ: Αιγυπτιακές πατάτες πωλούνται σαν ελληνικές

Γράφτηκε από την

Σε ελέγχους για την αποτροπή του φαινομένου των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων προχωρεί το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Σπύρου- Άδωνη Γεωργιάδη, Θανάση Πλεύρη και Αστέριου Ροντούλη, για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, "το ΣΔΟΕ, προκειμένου να περιορισθούν φαινόμενα νοθείας, εισαγωγής και διάθεσης προϊόντων στην αγορά ως ελληνικών, διενεργεί προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφή επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας για τη διαπίστωση εφαρμογής της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας".
Το υπουργείο, όπως αναφέρεται επίσης στο έγγραφο, συνεργάζεται με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο προϊόντων που παρουσιάζουν, εκτός από οικονομικό, και υγειονομικό ενδιαφέρον προς διαπίστωση παραβάσεων σχετικά με τη νοθεία, προέλευση, ποιότητα και επισήμανσή τους. Σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων του Αγορανομικού Κώδικα και του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ενημερώνονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων για την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει, επίσης, τους βουλευτές ότι οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχίσουν να αποτελούν για το ΣΔΟΕ, στόχο υψηλής προτεραιότητας, με σκοπό την προστασία των εγχώριων παραγωγών, των καταναλωτών και του υγιούς ανταγωνισμού.
Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, με την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, έχουν προειδοποιήσει ότι πολλοί τόνοι από γεώμηλα που εισάγονται στην Ελλάδα προέρχονται από την Αίγυπτο. Στη συνέχεια αγοράζονται από τους εμπόρους στο ένα δέκατο της τιμής από την ελληνική και στο τέλος καταλήγουν στον καταναλωτή ως ελληνικό προϊόν.
Ήδη, όπως επισημαίνουν, στην αγορά του Ρέντη έχουν παρουσιαστεί οι πρώτες ελλείψεις σε πατάτες και η τιμή των ελληνικών γεώμηλων έχει φτάσει περίπου στα 0,80 λεπτά με ένα ευρώ, ενώ αν πουλιόνταν ως αιγυπτιακά θα ήταν πολύ κατώτερες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι βουλευτές, οι μεγαλέμποροι φέρνουν τα γεώμηλα από την Αίγυπτο στην τιμή των 44 με 49 λεπτών περίπου το κιλό και όταν φθάνουν τα εμπορικά πλοία στον λιμένα Θεσσαλονίκης, η τιμή με τα μεταφορικά ανεβαίνει στα 0,60 λεπτά το κιλό. Τα γεώμηλα Αιγύπτου καταλήγουν σε διάφορες περιοχές της χώρας (Θήβα, Πελοπόννησο κ.α.) και παίρνουν την "ελληνική ταυτότητα" σε συσκευαστήρια ως εγχώριες. Το επόμενο βήμα είναι να πουληθούν ως ελληνικό προϊόν με τιμή χονδρικής περίπου 0,70 λεπτά το κιλό. Όμως αυτό το φαινόμενο δεν έχει να κάνει μόνο με τα γεώμηλα, σημειώνουν οι βουλευτές- αλλά με σιτάρι από την Ουκρανία και το Καζακστάν, λεμόνια από την Αργεντινή και την Τουρκία, τομάτες Μαρόκου, αμνοερίφια Βουλγαρίας και Τουρκίας, προϊόντα που κατακλύζουν την αγορά και πουλιούνται ως εγχώρια.




NEWSLETTER