Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 19:08

Επίσκεψη κλιμακίου Ν.Δ. σε περιοχές καλλιέργειας πατάτας στον κάμπο της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Επίσκεψη κλιμακίου Ν.Δ. σε περιοχές καλλιέργειας πατάτας στον κάμπο της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη

Επιχειρήσεις εμπορίας πατάτας, καλλιέργειες και παραγωγούς, στον κάμπο της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη, επισκέφτηκε σήμερα κλιμάκιο της Ν.Δ. αποτελούμενο από τον Γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μςσσηνίας κ. Περικλή Μαντά.
Το κυριότερο πρόβλημα που καταγράφηκε έχει να κάνει με τη μειωμένη στρεμματική απόδοση του προϊόντος, απόρροια των άσχημων καιρικών συνθηκών που έπληξαν τις περιοχές καλλιέργειας το προηγούμενο διάστημα. Οι τιμές αν και διατηρούνται ακόμα σε υψηλά επίπεδα δεν αρκούν για να στηρίξουν το κόστος της αγροτικής παραγωγής. Έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ έχουν ήδη γίνει και περιμένουν όλοι με αγωνία τις πρωτοβουλίες του κράτους για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων.
Στις δύσκολες μέρες της ελληνικής οικονομίας που βιώνουμε αυτή την περίοδο, απαιτείται περισσότερο από ποτέ από την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει ώστε οι ενισχύσεις να αποδοθούν σε αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Απαιτείται επίσης να επισπευτούν οι διαδικασίες γιατί οι αγρότες έχουν εξαντλήσει τα όρια τους.
Το 2009 όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες της τάξης των 500εκ.€, ο σημερινός πρωθυπουργός και το κόμμα του, κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ξεγελάσει τους έλληνες αγρότες με ψίχουλα...
Στις πρόσφατες εκδηλώσεις για την επέτειο του Κιλελέρ, ακούσαμε τον κ. Σκανδαλίδη να αναφέρει πως η αγροτική παραγωγή αποτελεί την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας αλλά ζήτησε πίστωση χρόνου για να ανακοινώσει την πολιτική της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα.
H πραγματικότητα όμως είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τους Έλληνες αγρότες, το εισόδημα των οποίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, μειώθηκε πέρσι κατά 4,3% κατά μέσο όρο, τη στιγμή που για όλους τους άλλους ευρωπαίους αγρότες αυξήθηκε κατά 9,9%.
Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να μιλάει σε ημερίδες και εκδηλώσεις ότι, η ελληνική γεωργία καινοτομεί και την ίδια ώρα χιλιάδες αγρότες να στερούνται, επί μήνες, την αμοιβή για το προϊόν του μόχθου τους. Με λόγια περί καινοτομίας δεν χορταίνουν οι αγρότες.
Καλούμε, λοιπόν την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδείξει την ίδια σπουδή που επιδείκνυε ως αντιπολίτευση και να στηρίξει έμπρακτα την ελληνική γεωργία και τον αγροτικό κόσμο.

Από το Γραφείο Τύπου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας


NEWSLETTER