Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 13:10

Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για την πυρηνική ενέργεια

Γράφτηκε από την

Στις 18 Μαῒου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης Εκδήλωση - Συζήτηση με θέμα: «Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας: Για ένα ενεργειακό μέλλον χωρίς πυρηνικά και ορυκτά καύσιμα».
Στην ομιλία του, ο Τάσος Κρομμύδας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, υπογράμμισε ότι: α) Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη, ακριβή, συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική, ανεπιθύμητη και περιττή, β) Η ανάγκη για μία ενεργειακή επανάσταση είναι επιτακτική και η λύση βρίσκεται στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο έτερος των ομιλητών και πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) Παναγιώτης Παπασταματίου αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της αιολικής ενέργειας έδειξε με παραδείγματα από την ευρωπαϊκή εμπειρία πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή τις αξίες γης, είπε πως η βιοποικιλότητα δεν προστατεύεται με <<οριζόντιους αποκλεισμούς>>, αλλά με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε περίπτωση και παρουσίασε μελέτη του ΕΜΠ, που δείχνει πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας θα μειώσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα χρόνια. Τέλος, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο χωροθέτησης και αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων, φέρνοντας και παραδείγματα από την Πελοπόννησο.
Η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε αθρόα, με παρουσία από διάφορους χώρους: της Αυτοδιοίκησης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος, Πολιτικών Φορέων, της Δημοσιογραφίας, εργαζόμενοι σε Αιολικά Πάρκα, επιστήμονες κ.ά.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τις ομιλίες των 2 εισηγητών, έλαβαν μέρος αρκετοί από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας, όπως και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Eπέστησαν όμως την προσοχή αναφορικά με την έκταση εφαρμογών, με τους όρους και τις προϋποθέσεις χωροθέτησης και εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Όντας ανοικτοί στην κοινωνία και αναζητούντες το διάλογο και τις συγκλίσεις με χώρους και συμπολίτες διαφορετικών προσεγγίσεων, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίσαμε κλείνοντας την εκδήλωση ότι: Η εποχή της «φθηνής και άφθονης» ενέργειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οφείλουμε να εμβαθύνουμε τον προβληματισμό μας, να επεκτείνουμε το διάλογο και να επανεξετάσουμε το πόση/ποια ενέργεια καταναλώνουμε, με ποιο τρόπο και για πιο σκοπό.

Για περισσότερες Πληροφορίες: Βασίλης Γιόκαρης , Τηλ. 697 – 4392097

Τάσος Κρομμύδας,  Τηλ. 694 – 5940916

Από τους Οικολόγους Πράσινους Πελοποννήσου