Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 14:06

Ανασχηματισμός ανάχωμα σε εκλογές, πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα

Ανασχηματισμός ανάχωμα σε εκλογές, πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα

Η λύση του ανασχηματισμού φαντάζει ως πολύ πιθανή προκειμένου να διευκολυνθεί η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, ενώ ένα σημαντικό τμήμα των κυβερνητικών στελεχών δεν αποκλείει την προσφυγή στις κάλπες, εφόσον δεν υπάρξει η πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Οσον αφορά το ζήτημα του ανασχηματισμού εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να τον μεταθέσει για τις αρχές Ιουλίου, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή. Η σφοδρή κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει πως αυτός πολύ δύσκολα θα παραμείνει στο υπουργείο. Σε μια τέτοια περίπτωση για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγεται το όνομα του Λ. Παπαδήμου και εναλλακτικά αυτά πολιτικών παραγόντων όπως του Μ. Χρυσοχοΐδη και της Αννας Διαμαντοπούλου.
Σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό ορισμένοι βλέπουν εκτός κυβερνητικού σχήματος την Τίνα Μπιρμπίλη που συγκεντρώνει βουλευτικά πυρά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της, ενδεχομένως και τον Δ. Δρούτσα λόγω του προβλήματος που δημιούργησε με τις δηλώσεις του σχετικά με τα προνόμια των βουλευτών. Εκτός κυβέρνησης ενδεχομένως να μείνει η Λ. Κατσέλη που έχει εκφράσει ενστάσεις για το μνημόνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι σε περίπτωση ανασχηματισμού θα αλλάξουν υπουργεία οι κ. Χρ. Παπουτσής και Π. Γερουλάνος.
Ο ανασχηματισμός συνδέεται με την εκτίμηση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος πως, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκε στους κόλπους της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα νέα μέτρα, το μεσοπρόθεσμο θα υπερψηφιστεί - έστω με οριακές απώλειες. Και αυτό γιατί εκτιμάται πως είναι δύσκολο μια ομάδα βουλευτών να αναλάβει το βάρος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική περιπέτεια με ανοικτό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
Σε όλη την ιστορία αυτή εξελίσσεται σε σημαντικό παίκτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος ο οποίος από τη μια πλευρά τάσσεται κατά των εκλογών, από την αλλη όμως με νέες δηλώσεις του θέτει ζήτημα υπερψήφισης του μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές. Εμμέσως σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται θέμα εκλογών και το ερώτημα που απασχολεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι αν η κριτική από την πλευρά των βουλευτών που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο, αποτελεί μέρος ενός σχεδίου εσωτερικής φθοράς.