Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 08:16

Μπαλάφας από Καλαμάτα: «Μέτωπο σύγκλισης με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα» (βίντεο)

Μπαλάφας από Καλαμάτα: «Μέτωπο σύγκλισης με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα» (βίντεο)

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα για τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου απέναντι στο συντηρητικό και διεκδικεί κεντρικό ρόλο, τόνισε χθες στην Καλαμάτα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.

Ο υφυπουργός - μέλος της Επιτροπής Θέσεων του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (13 - 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα), μετείχε σε πολιτική συζήτηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, για το συνέδριο. Παρατήρησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, της ριζοσπαστικής και δημοκρατικής Αριστεράς» κι έκανε λόγο για μέτωπο σύγκλισης και συνεργασίας με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Επεσήμανε πως «το φυσιολογικό είναι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να συνεργάζονται με τα αριστερά και να μην είναι σε εναγκαλισμό με τα φιλελεύθερα και συντηρητικά. Η υπόλοιπη Ευρώπη κάνει σοβαρά βήματα, αλλά λόγω εμμονικών καταστάσεων στην Ελλάδα δεν προχωράει».

Απάντησε πως δεν πολυπιστεύουν τις δημοσκοπήσεις, αναφέροντας ότι «παραμονές των εκλογών πέρσι το Σεπτέμβριο μας έβγαζαν 1,5 μονάδα πίσω», αλλά είπε ότι τις λαμβάνουν υπόψη τους, καθώς ξέρουν πως είναι ένας κόσμος που έχει ζοριστεί, ο οποίος τους φορτώνει και πράγματα που φταίνε οι προηγούμενοι. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα πράγματα είναι καλά, όταν μπορούν να ξεπεράσουν το επικοινωνιακό φράγμα της προπαγάνδας και της διαστρέβλωσης.

Για το περσινό καλοκαίρι και την αλλαγή θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα, είπε ότι «μας μπήκε εκβιαστικό δίλημμα: 'Η βγαίνετε από την Ε.Ε. ή δέχεστε τη σκληρή συμφωνία. Επιλέξαμε το δεύτερο και το μέλλον έδειξε ότι κάναμε πολύ καλά».

Ο υπουργός δήλωσε ότι «τηρούμε τις συμφωνίες - δεσμεύσεις που υπογράψαμε και μόνο αυτές και προωθούμε θέσεις - νομοθετήματα που ωφελούν το λαό και τον τόπο».

Για το συνέδριο είπε πως «το συνέδριο γίνεται σε πολύ διαφορετικές συνθήκες. Το κόμμα είναι στην κυβέρνηση, στηρίζει κι ελέγχει την κυβέρνηση και δρα στην κοινωνία» και πρόσθεσε: «Γίνεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την πατρίδα μας. Και το επόμενο διάστημα και το 2017 οι δυσκολίες θα είναι παρούσες». Μίλησε για σημείο καμπής κι έκανε λόγο για ελπίδες και αισιοδοξία.

Γ.Σ.