Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 08:56

O Κ. Τασούλας στην "Ε": «“Συμφωνία Αλήθειας” για έξοδο από την κρίση» 

O Κ. Τασούλας στην "Ε": «“Συμφωνία Αλήθειας” για έξοδο από την κρίση» 

«Η "Συμφωνία Αλήθειας" είναι η συμφωνία εξόδου από την κρίση με όρους ευθύνης, πραγματικότητας και ριζικής αλλαγής στάσης πολιτών και πολιτευόμενων». 

Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, που σήμερα επισκέπτεται τη Μεσσηνία με κλιμάκιο του κόμματος, για να μεταδώσει τη "Συμφωνία Αλήθειας" του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. 

Ο κ. Τασούλας επικρίνει τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την απόφασή του να “σπάσει” το Πάτρα  - Πύργος σε οκτώ κομμάτια: «Το τμήμα όμως Πατρών - Πύργου εξακολουθεί να καρκινοβατεί, λόγω της απόφασης του κ. Σπίρτζη να κομματιάσει το έργο σε περισσότερες εργολαβίες, ενώ μόλις προ ολίγων ημερών μία από αυτές τις εργολαβίες δεν δημοπρατήθηκε λόγω προβληματικής σύνθεσης της επιτροπής δημοπράτησης! Θυμίζω πως το τμήμα αυτό είχε δημοπρατηθεί κανονικά από την προηγούμενη κυβέρνηση ως σύνολο, ενώ τώρα βολοδέρνουμε με τις κατατμήσεις του κ. Σπίρτζη» και σημειώνει ότι «εάν η σημερινή κυβέρνηση αποφασίσει να ευνοήσει το έργο της Ολυμπίας Οδού, το Πάτρα - Πύργος και όχι τους εκλεκτούς της εργολάβους, τότε και θα προχωρήσει κανονικά».

- Τι είναι η "Συμφωνία Αλήθειας" της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Είναι το "σπάσιμο" μιας άλλης συμφωνίας που διαρκεί περίπου δύο αιώνες και που θα μπορούσε να λέγεται "συμφωνία αποδεκτού ψεύδους"! Υπάρχει στη χώρα μας, ήδη από την αυγή του κοινοβουλευτισμού που σημειώθηκε επί πρωθυπουργίας του Ιωάννη Κωλέττη, μία παράδοξη ανοχή στο ψεύδος και μία εξίσου παράδοξη εμμονή στο ψεύδος. Για θυμηθείτε τα "έξω από το ΝΑΤΟ" και "έξω από την ΕΟΚ" του ΠΑΣΟΚ το 1981 που η διάψευσή τους καθόλου δεν επηρέασε την ψήφο του λαού το 1985! Για θυμηθείτε αντιστοίχως τα "σκίζουμε τα μνημόνια", "δίνουμε 13η σύνταξη", του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 που επίσης η διάψευσή τους δεν επηρέασε την ψήφο του Σεπτεμβρίου του 2015! Η χώρα μας όμως βρέθηκε σε δραματική επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης το 2015. Και εάν τα ψεύδη την εποχή της ευμάρειας ήσαν γραφικά, τα ψεύδη τη σημερινή εποχή είναι απολύτως επιζήμια. Θυμίζω πως η χώρα επί κυβερνήσεως Σαμαρά το φθινόπωρο του 2014 είχε πατήσει στέρεα το κατώφλι της εξόδου από την κρίση με πρόβλεψη ανάπτυξης και το 2015 και το 2016. Από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, το κόστος του ψεύδους υπήρξε ανυπόφορο για την κοινωνία και τη χώρα και σήμερα η θέση μας του φθινοπώρου του 2014 αποτελεί στόχο μακρινό. Η "Συμφωνία Αλήθειας" είναι συνεπώς η συμφωνία εξόδου από την κρίση με όρους ευθύνης, πραγματικότητας και ριζικής αλλαγής στάσης πολιτών και πολιτευομένων. Το τόλμησε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ήδη ο λαός, που τόσο δεινοπαθεί από τις επιπτώσεις του ψεύδους και του λαϊκισμού, το υιοθετεί και το εκτιμά. Η πρωτοφανής δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ σε όλους τους δείκτες καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Βέβαια η τελική επαλήθευση της "Συμφωνίας Αλήθειας" θα γίνει από την κυβερνητική πρακτική της ΝΔ. Αλλά και τότε οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική θα επέλθει».

- Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής πολιτικής, για μείωση της φορολογίας και αντίστοιχη μείωση της κρατικής δαπάνης. Συγκεκριμένα, τι μέτρα προβλέπει;

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν συγκρατημένα, συγκροτημένα και κοστολογημένα. Συνοψίζω: Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης. Μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20%. Μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%. Κατάργηση ΕΦΚ στο κρασί. Κατάργηση αύξησης ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Ολα αυτά όμως δεν ανακοινώθηκαν συναισθηματικά. Ανακοινώθηκαν τεχνοκρατικά με αντίστοιχη δέσμευση μείωσης κρατικών δαπανών. Ειδικότερα: Μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 200 εκ. Βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ κατά 400 εκ. Αναστολή των προβλεπομένων αυξήσεων στο Δημόσιο κατά 150 εκ. Μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 130 εκ. Εξορθολογισμός της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία με εξοικονόμηση 140 εκ. Επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις προμήθειες φαρμάκων με εξοικονόμηση 150 εκ. Συγχώνευση κτηριακών υποδομών με όφελος 20 εκ. Κατάργηση νέων δημοσίων φορέων που δημιούργησε αχρείαστα ο ΣΥΡΙΖΑ με κέρδος 100 εκ.

Είναι συνεπώς μπορετό να προχωρήσουμε σε όλα αυτά και για αυτό τα αναδεικνύουμε προκαταβολικά χωρίς κανείς άπιστος Θωμάς να τα έχει αμφισβητήσει. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, λόγω του πλεονάσματος που πέτυχε, κατάφερε μονομερώς και χωρίς ισοδύναμα να μοιράσει προνοιακή ενίσχυση 450 εκ. ευρώ, να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10%, να μειώσει κατά 30% το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5%. Οταν πετυχαίνεις τους στόχους σου, μπορείς να βελτιώνεις τη ζωή των πολιτών. Με επιτυχίες όμως, όχι με νταούλια!».

- "Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς", είναι ένα από τα βασικά σημεία της "Συμφωνίας Αλήθειας". Αυτό σημαίνει αναγνώριση της παθογένειας που κυριάρχησε στον τόπο μας διαχρονικά; Πώς θα γίνει πράξη η υπόσχεση αυτή;

«Η παθογένεια του πελατειακού κράτους είναι δεδομένη και υπεραιωνόβια. Η συνέχισή της όμως από τη σημερινή κυβέρνηση μετά την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας αποτελεί αποκρουστικό αναχρονισμό. Η ΝΔ ήδη ανοίγεται στην κοινωνία για την κατάρτιση του προγράμματός της, για την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο πρόεδρός μας κ. Κ. Μητσοτάκης μιλάει και δεσμεύεται για κυβέρνηση των

αρίστων και όχι μόνο των εκλεγμένων βουλευτών και πολύ σωστά. Το πελατειακό σύστημα προκάλεσε πολλά δεινά στον τόπο και οφείλουμε να παραδεχθούμε πως το τέλειωσε όχι η επιλογή μας, αλλά η οδυνηρή χρεοκοπία της χώρας. Δεν είναι δυνατόν έπειτα από αυτό να επανέλθουμε στην Ελλάδα του Τζουμπέ! Η ευρωπαϊκή Ελλάδα, μια χώρα κανονικότητας, είναι η συνταγή για την παραμονή μας εκτός προοπτικής επανόδου της κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης κινείται ήδη μακράν κάθε πελατειακής λογικής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η στάση θα την επιβεβαιώσει περίτρανα και ως πρωθυπουργός».

- Η Ιόνια Οδός προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Αντίθετα, η Ολυμπία έχει κολλήσει και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται είναι αβέβαιη η κατασκευή της από την Πάτρα έως τον Πύργο και την Τσακώνα. Τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο και να ενωθεί η Καλαμάτα με τα Ιωάννινα, η Δυτική Ελλάδα από το ένα άκρο στο άλλο;

«Η Ολυμπία Οδός, αλλά και η Νέα Οδός, η Κεντρική Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ενώ ξεκίνησαν πάλι το 2013, μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σαμαρά με τους παραχωρησιούχους και τις 43 εμπλεκόμενες τράπεζες με την εξασφάλιση 650 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σταμάτησαν το 2015 λόγω των κυβερνητικών αστοχιών (capital controls, στάση πληρωμών του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ). Τα έργα τελικά ξεκίνησαν πάλι με σοβαρή καθυστέρηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παράταση εκτέλεσής τους μέχρι το 2017 και η κυβέρνηση πριμ επιτάχυνσής τους 500 εκ. ευρώ. Το τμήμα όμως Πατρών - Πύργου εξακολουθεί να καρκινοβατεί, λόγω της απόφασης του κ. Σπίρτζη να κομματιάσει το έργο σε περισσότερες εργολαβίες, ενώ μόλις προ ολίγων ημερών μία από αυτές τις εργολαβίες δεν δημοπρατήθηκε λόγω προβληματικής σύνθεσης της επιτροπής δημοπράτησης! Θυμίζω πως το τμήμα αυτό είχε δημοπρατηθεί κανονικά από την προηγούμενη κυβέρνηση ως σύνολο, ενώ τώρα βολοδέρνουμε με τις κατατμήσεις του κ. Σπίρτζη. Εάν η σημερινή κυβέρνηση αποφασίσει να ευνοήσει το έργο και όχι τους εκλεκτούς της εργολάβους, τότε και θα προχωρήσει κανονικά. Το πρόβλημα αυτό εμείς της ΝΔ το αναδείξαμε με πρόσφατη ερώτηση 42 βουλευτών προς τον υπουργό Υποδομών, πιέζοντάς τον με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει τακτική και να επιταχύνει με το σωστό τρόπο την κατασκευή αυτού του τόσο σημαντικού για την Καλαμάτα οδικού άξονα».

- Η Ν.Δ. έχει κηρύξει πόλεμο στο διαγωνισμό της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και έχει υποσχεθεί την κατάργησή του. Τι θα κάνει με το τηλεοπτικό τοπίο, αν κληθεί να κυβερνήσει;

«Θα εφαρμόσει τη νομιμότητα. Τόσο απλά! Και την πραγματικότητα της επιστήμης που επιτρέπει πολλαπλάσιες από 4 άδειες τηλεοπτικές. Θυμίζω πως τα περίφημα κανάλια δεν ήσαν ποτέ φιλικά με τη ΝΔ, είτε κυβερνούσε είτε αντιπολιτεύονταν. Ομως άλλο αυτό και άλλο η νομιμότητα όπως την καθορίζει το Σύνταγμα. Τις άδειες και το διαγωνισμό θα τον χειριστεί το ΕΣΡ και όχι ο υπουργός Τύπου και θα δοθούν όσες άδειες επιτρέπει το φάσμα και όχι όσες μπορεί να καθοδηγήσει η εκάστοτε κυβέρνηση!».