Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018 17:51

«Κλεισθένης I» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την
«Κλεισθένης I» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Στην ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης I»,  με το οποίο η κυβέρνηση «προσπαθεί» να λύσει χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χρησιμοποιώντας το όνομα μιας σημαντικής μορφής της Αρχαίας Αθήνας, του Κλεισθένη, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη δημοκρατία, επιχειρείται μια σειρά αλλαγών που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο «Κλεισθένης I» όχι μόνο δεν θα λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει και άλλα, πολύ πιο σημαντικά:

H απλή αναλογική θα ισχύσει μόνο για την εκλογή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου θα εκλέγονται από την 1η Κυριακή, ενώ ο δήμαρχος στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία θα εκλέγεται σε δεύτερο γύρω. Η απλή αναλογική όχι μόνο αποτελεί οπισθοδρόμηση, αλλά θα δημιουργήσει χάος και αναρχία στη διοίκηση των δήμων, αφού ενδέχεται ο δήμαρχος να μην έχει με το μέρος του την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, να μην μπορεί να ασκήσει το έργο του και να πάρει αποφάσεις, να εκβιάζει αλλά και να δέχεται εκβιασμούς. Θα κυριαρχήσουν πρακτικές που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας.

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τις Περιφέρειες, όπου κι εκεί θα έχουμε ανάλογες πρακτικές. Στην ουσία η απλή αναλογική θα πλήξει την αξιοπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο τραγέλαφος συνεχίζεται με την αυτοακύρωση της ίδιας της κυβέρνησης, που ενώ ανακοίνωνε την αποσύνδεση των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση από αυτές των ευρωεκλογών, τώρα τις επαναφέρει «μόνο για το 2019» τον Μάιο, ώστε να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές - με μοναδικό στόχο να θολώσει το τοπίο ως προς την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Κι όλα αυτά γιατί βρίσκεται σε πανικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και το ξέρει. Ως εκ τούτου πρέπει να δώσει στους λίγους αυτοδιοικητικούς του ρόλο, μέσα από το ξεχαρβάλωμα και την μπαχαλοποίηση  της αυτοδιοίκησης.

Το σημαντικό είναι ότι με τη μετακίνηση των αυτοδιοικητικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι είναι προεξοφλημένη η ήττα του. Οποια στρατηγική και να ακολουθήσει, όταν θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές γνωρίζει ότι θα χάσει, με αποτέλεσμα το σχέδιο «Κλεισθένης» να ακυρωθεί.

Δεν πειράζει, ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν, και η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να τους τιμωρήσει.

 

Λίνα Καμαρινοπούλου

Υπεύθυνη Αυτοδιοίκησης ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της ΝΔ


NEWSLETTER