Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018 13:04

44 χρόνια Νέα Δημοκρατία

Γράφτηκε από την
44 χρόνια Νέα Δημοκρατία

 

«Συντηρούμε από την παράδοσή μας μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωράμε διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά και ασφαλή βήματα στις διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».

Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, όταν υπέγραφε την ιδρυτική μας διακήρυξη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγραφε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Σήμερα όσο ποτέ, μετά από 44 χρόνια, αυτό παραμένει ως η πολιτική μας ταυτότητα και αποτελεί την ζωντανή μας παρακαταθήκη. Είμαστε η παράταξη που επούλωσε την ιστορική πληγή του Πολιτειακού, έκανε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση με την οριστική άρση των συνεπειών του εμφυλίου και, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης, έβαλε τη χώρα στην τροχιά της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε στη χώρα γεωπολιτική σταθερότητα και οικονομική ευημερία, γιατί εμείς ταυτίζουμε την πρόοδο με το συμφέρον των πολλών. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάζουμε με τόλμη, αφού αφουγκραζόμαστε τις προσκλήσεις των καιρών.

Διερχόμαστε μια εποχή με τεχνολογική επανάσταση, βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αγωνιούμε για την δημογραφική συρρίκνωση του έθνους μας. Οφείλουμε πλέον ως πολίτες να αποβάλλουμε τον δονκιχωτισμό μας και να αποκηρύξουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Είναι αναγκαιότητα να υιοθετήσουμε αλλαγές, και η Νέα Δημοκρατία εγγυάται ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, γιατί αποτελεί υποχρέωσή μας να παραδώσουμε μια νέα και δυναμική Ελλάδα στις επερχόμενες γενιές.

Στη διάρκεια του λοιμού που θέρισε τον πληθυσμό της Αρχαίας Αθήνας τα τελευταία λόγια του Περικλή ήταν «...όταν η πόλις ευημερεί, η πόλις ωφελεί τον κάθε πολίτη περισσότερο, παρά όταν ευημερεί ο καθένας ατομικά ενώ η ίδια η πόλη έχει πάρει την κατιούσα. Γιατί αυτός που ευδοκιμεί ιδιωτικά, αν καταστραφεί η πατρίδα του θα έχει την ίδια μοίρα, αν όμως κακοτυχήσει σε πόλη που ευημερεί, τότε είναι δυνατόν να διασωθεί».

Τα δημοκρατικά κόμματα αποτελούν τα θεμέλια του πολιτεύματος και η συμμετοχή των πολλών τα κάνει στιβαρά, να αντέχουν στο χρόνο. Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς να συμπεριφέρεται ως "νέα" και ούτε μπορεί να φαίνεται απλά "νέα" χωρίς να κυριαρχεί η δημοκρατία.

Η Ελλάδα σήμερα απειλείται από τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, την υπονόμευση των αρμών της δημοκρατίας, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος ως εγγυητή ασφάλειας και ίσων ευκαιριών. Ολα αυτά σε φουρτουνιασμένα νερά χωρίς καπετάνιο και με εξαντλημένο το πλήρωμα της κοινωνίας. Η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπονομεύεται ενώ βρίσκεται εκτός αγορών με τους κινδύνους για την οικονομία να πολλαπλασιάζονται. Μόνο μια ισχυρή πολιτική επικράτηση της Ν.Δ. μετά από εκλογές θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, μέσα από ένα τολμηρό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών.

Στο λαϊκισμό, την ιδεοληψία και την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης, θα αντιπαραβάλλουμε την ευθυκρισία, τον προγραμματισμό και τη σοβαρότητα. Η μοίρα της παράταξής μας είναι συνυφασμένη με το να αναλαμβάνει τις τύχες του τόπου σε δύσκολες συγκυρίες.

Το νέο σύμβολο της παράταξής που θα μας συνοδεύσει στις επόμενες εκλογικές μάχες μας σηματοδοτεί το πόσο είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία και στις νέες ιδέες, για να ξαναφέρουμε τους νέους στην πολιτική. Το «Ν» στο σήμα μας προσδιορίζει τη διαρκή νεότητα, και το «Δ» την παντοτινή δημοκρατική μας αναφορά. Εχει ως άξονα τον παραδοσιακό μας πυρσό σε μία λίγο πιο αφαιρετική εκδοχή, διακριτό μεν αλλά και τόσο αφαιρετικό, ώστε να μπορούν να προβάλλουν πάνω του η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Ελληνας τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες. Η Νέα Δημοκρατία ενώνει, γιατί ενώνει ιδέες, αξίες, πρόσωπα και οράματα.

Διερχόμενος τον κορμό της ομιλίας του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση των γενεθλίων του κόμματός μας, για την προετοιμασία αυτού του άρθρου, θα κλείσω με την πρόσκλησή του να συναντηθούμε όλοι και να αφήσουμε πίσω μας την νύχτα του ψέματος και του λάθους, για να έρθει η φωτεινή μέρα της ελπίδας. Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι, και μένει να βιαστούμε.

Η παράταξή μας θα μεγαλώσει για να ενώσει, για να πάμε την Ελλάδα μπροστά, όλοι μαζί, γιατί μαζί μπορούμε!

 

Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης

Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής & Μητρώου Στελεχών


NEWSLETTER