Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 09:18

Κριτική Γόντικα για τον «Καλλικράτη» σε συνέντευξη στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Εντονη κριτική στην περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου άσκησε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας, με αφορμή τον ένα χρόνο "Καλλικράτη", χθες στην Καλαμάτα. Ο κ. Γόντικας παρουσίασε την άλλη αντίληψη, τις θέσεις της παράταξης και του ΚΚΕ για την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές.
Στη συνέντευξη στην οποία παρέστη και ο έτερος περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Γούργαρης, είπε ότι ο ένας χρόνος λειτουργίας του "Καλλικράτη" επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις τους ότι «η τοπική και περιφερειακή διοίκηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κεντρικής διοίκησης, του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ότι έχουν αποστολή την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων».
Επέκρινε την ηγεσία της Περιφέρειας και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν ότι, μεταξύ άλλων, «ανέθεσαν και το πιο μικρό έργο σε εργολάβους. Στήριξαν, αδειοδότησαν και διαμορφώνουν τις υποδομές για την επέκταση των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του τουρισμού, με διαδικασίες- εξπρές, φοβούμενοι τις λαϊκές αντιδράσεις και παρανομούν, παραβιάζοντας ακόμα και τους δικούς τους νόμους και διαδικασίες. Εγκαινίασαν τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με διαδικασίες-εξπρές για παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αυτοί θα επιλέξουν ακόμα και τη μέθοδο (προφανώς την καύση), θα χωροθετήσουν, θα μελετήσουν, θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν το όλο σύστημα. Θα πληρώνει, δηλαδή, ο λαός πανάκριβα για να κερδοσκοπήσουν οι καπιταλιστές».
Υποστήριξε ότι «προσπαθούν να επιβάλουν με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο τη βάρβαρη πολιτική του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που μας έφερε εδώ που μας έφερε».
Παρουσιάζοντας τη δική τους πρόταση - αντίληψη, είπε ότι έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, που έχει για κίνητρο όχι το κέρδος του καπιταλιστή, αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ανέφερε ότι διεκδικούν πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού και πως αντιπαλεύουν τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.
Για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, πρότεινε: Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών και στο επίπεδο της Περιφέρειας και των δήμων για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (π.χ .αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κ.λπ.) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό, ελεύθερο επάγγελμα). Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (δημάρχων, πρώην νομαρχών), εφόσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο επαγγελματικού φορέα.
Τις απόψεις τους κατά του "Καλλικράτη" και του μνημονίου κατέθεσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι - εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Τάσος Νιάρχος στο Δήμο Καλαμάτας, Κώστας Αποστολόπουλος στο Δήμο Μεσσήνης, Κώστας Λαμπρινέας στο Δήμο Δυτικής Μάνης και Σαράντος Κουκούμης στο Δήμο Τριφυλίας.