Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 08:52

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην “Ε”: “Στόχος μας η ουσιαστική ανανέωση του κινήματος”

Γράφτηκε από τον

 

“Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε διορθώσει τις συμπεριφορές που τους πλήγωσαν στο παρελθόν και ότι έχουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα” σημειώνει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Με αφορμή την παρουσίασή του αύριο Κυριακή στην Καλαμάτα στην πολιτική εκδήλωση - κοπή πίτας του Κινήματος Αλλαγής Μεσσηνίας (6 μ.μ. στο ξενοδοχείο “Rex”) μίλησε στην “Ε” για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τις προσδοκίες του κόμματός του στις εθνικές εκλογές, αλλά και για τις προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο προσεχές μέλλον.

- Η “τρικυμία” στον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα συνεχίζεται. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις σε μία χρονιά με πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις;

Δυστυχώς, αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπου 212.000 πολίτες συμμετείχαν στο εγχείρημα για την αναγέννηση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, δημιούργησαν φυγόκεντρες δυνάμεις. Ηδη πριν τις εκλογές είχα προτείνει τη διεξαγωγή ενός δημοκρατικού συνεδρίου, όπου όλοι οι σύνεδροι θα εκλέγονταν από τη βάση και το οποίο μετά θα ψήφιζε ένα κοινό κεντρικό όργανο, το οποίο σεβόμενο τον πολυκομματικό χαρακτήρα του Κινήματος θα καθόριζε την πολιτική μας γραμμή σε συνεργασία με την πρόεδρο. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες σε φαινόμενα Βαβέλ και αποχωρήσεις.

Ελπίζω το συνέδριο που εξαγγέλθηκε, να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το καταστατικό που έχουμε εγκρίνει και να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η διοικητική αναδιοργάνωση του Κινήματος αλλά και η ουσιαστική ανανέωσή του, όχι μόνο γενεαλογικά αλλά κυρίως σε θέματα ηθικής και πολιτικής. Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε διορθώσει τις συμπεριφορές που τους πλήγωσαν στο παρελθόν και ότι έχουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

- Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται επικριτικά απέναντι στη διακυβέρνηση των τελευταίων ετών από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ασκεί έντονη κριτική και στα όσα φαίνεται να πρεσβεύει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. Ποιες πραγματικά είναι οι κόκκινες γραμμές, που έχετε θέσει σε επίπεδο πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών;

Ο μικρός δικομματισμός που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι επιζήμιος για τη χώρα και στόχος μας παραμένει η ανατροπή του. Σχετικά με τις μετεκλογικές συμμαχίες, αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από τον λαό. Εμείς θα κατέβουμε στις εκλογές με το πρόγραμμά μας και τις ιδέες μας. Αν οι πολίτες το επικροτήσουν ψηφίζοντάς μας στις ερχόμενες εκλογές, τότε θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε τη συμμετοχή μας σε μία κυβέρνηση συνεργασίας στο πλαίσιο μίας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα καθορίζει επακριβώς το κυβερνητικό πρόγραμμα και στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι προτεραιότητές μας. Αν πάλι οι πολίτες δεν μας δώσουν τη δύναμη να μπορούμε να επιβάλουμε τις θέσεις μας, τότε είναι προτιμότερο να παραμείνουμε στην αντιπολίτευση από το να συμμετάσχουμε σε μία κυβέρνηση για να μοιράσουν κάποιοι υπουργικές θέσεις.

- Με δεδομένη την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ποια θα είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής την επόμενη ημέρα, είτε συμμετέχει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, είτε όχι;

Οπως ξέρετε η θέση του Κινήματος Αλλαγής ήταν η καταψήφιση της συμφωνίας, καθώς το θέμα της μακεδονικής ιθαγένειας παραβιάζει την εθνική γραμμή, δημιουργώντας τετελεσμένα τα οποία μπορεί να τα βρούμε στο μέλλον. Είναι πρωτοφανές άλλο όνομα να έχει μία χώρα και αλλιώς να ονομάζονται οι πολίτες της.

Μετά την ψήφιση στη Βουλή έχει κυρωθεί η συμφωνία αυτή καθώς και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πλέον το μόνο σημείο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μία διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα και επίμονη. Εκεί θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

- Ως ευρωβουλευτής ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη την επόμενη περίοδο;

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είναι για πολλούς από τους συμπολίτες μας είτε κάτι το ξένο, το απόμακρο για αυτούς, είτε κάτι το εχθρικό. Η αντίδραση αυτή είναι λογική καθώς για πολλά χρόνια οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν πίσω από κλειστές πόρτες και από ανθρώπους που δεν τους ήξεραν. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, αλλιώς θα δώσουμε πάτημα στους ευρωσκεπτικιστές που με όχημα τον λαϊκισμό θέλουν να μας γυρίσουν στο παρελθόν.

Κατά τη γνώμη μου, για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση, με ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους λαούς της Ευρώπης και των κοινών ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στις διακρατικές συμφωνίες. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερη ενοποίηση ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η φορολογία, η άμυνα και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Να εναρμονίσουμε τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, ώστε να μην υπάρχει φορολογικό ντάμπινγκ μεταξύ κρατών και να μην πληρώνουν οι πολυεθνικές λιγότερη φορολογία απ’ ό,τι οι εργαζόμενοί τους. Να αλλάξουμε το ξεπερασμένο από την προσφυγική κρίση σύστημα του “Δουβλίνο ΙΙΙ”, ώστε να μην πέφτει το βάρος μόνο στα κράτη πρώτης γραμμής δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την Ελλάδα και την Ιταλία που είναι χώρες εισόδου. Η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων να είναι μία κοινή ευθύνη και όχι μόνο των κρατών που βρίσκονται στην περιφέρεια.

- Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς το εκλογικό σώμα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου;

Στο παρελθόν οι ευρωεκλογές λειτουργούσαν ως μία μεγάλη δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές. Λίγοι ενδιαφέρονταν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα των κομμάτων ή για το ποιοι θα εκλεγούν ευρωβουλευτές. Ομως αυτό δεν είναι αλήθεια πια. Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρχές και αξίες που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως η αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες βρίσκονται στο στόχαστρο από λαϊκίστικες και ακραία συντηρητικές δυνάμεις. Εκεί με την ψήφο τους οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν προς τα πού θα κινηθεί η Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια. Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθεί ποιος θα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τι είδους πλειοψηφίες θα μπορούν να διαμορφωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που σας ανέφερα στην προηγούμενη ερώτησή σας, είναι απαραίτητο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να υπάρχει μία προοδευτική πλειοψηφία η οποία θα μπορεί να απαιτήσει από το Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταματήσει να κωλυσιεργεί. Για το λόγο αυτό θα καλούσα όλους τους Ελληνες πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές, έχοντας στο μυαλό τους ότι με την ψήφο τους μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Tέλος πρέπει η κυβέρνηση να διατηρήσει τον δημοκρατικό τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών μέσω του σταυρού, όπως το καθιερώσαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014 και συμβαίνει με τους εθνικούς βουλευτές και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει το νόμο και επιστρέψουμε στο σύστημα της λίστας ή σε κάτι παρεμφερές, που δεν δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα επιλογής, τότε αυτό θα είναι προφανές ότι πρόκειται για προϊόν συναλλαγής, μακριά από κάθε δημοκρατική φιλοσοφία.