Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 17:18

Να σώσουμε τη μεσαία τάξη

Γράφτηκε από την

Του Δημήτρη Καιρίδη

Καθηγητή Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής

Υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΝΔ

Η άλλοτε ακμάζουσα ελληνική μεσαία τάξη βίωσε με οδυνηρό τρόπο τη δραματική υποβάθμισή της στα χρόνια της κρίσης. Μαζί με τα λαϊκά στρώματα, επωμίσθηκε δυσανάλογα βάρη για την εξυγίανση του σπάταλου κράτους. Η αύξηση των έμμεσων και των άμεσων φόρων, των φόρων στο εισόδημα, στην κατανάλωση αλλά και στην περιουσία με τον περίφημο ΕΝΦΙΑ, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, το ύψος των οποίων αποσυνδέθηκε από τις συνταξιοδοτικές απολαβές, κατακρήμνισαν το διαθέσιμο εισόδημα. Η πτώση πυροδότησε πολιτικές αντιδράσεις που εμβάθυναν την κρίση, όπως συνέβη με το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 και το δημοψήφισμα που ακολούθησε.

Ομως η μεσαία τάξη αποτελεί τον πυλώνα της δημοκρατικής σταθερότητας, της πολιτικής μετριοπάθειας και της ίδιας της ανάπτυξης και της προόδου μιας κοινωνίας. Χωρίς μεσαία τάξη θα είμαστε μια αποκρουστική κοινωνία των άκρων, και οικονομικά και πολιτικά. Τα φτωχοποιημένα στρώματα θα φυτοζωούν με επιδόματα και χάρες από πολιτικούς πάτρωνες πελατειακών δικτύων, και οι λίγοι πλούσιοι θα επιβάλλονται στην πολιτική εξουσία, κρατώντας τα χρήματά τους για ασφάλεια στο εξωτερικό. Το μοντέλο είναι γνωστό από μια σειρά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη να προστατεύσουμε και να ανατάξουμε τη ελληνική μεσαία τάξη. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές και να επιβραβεύσουμε την εργασία και την παραγωγή πλούτου, αντί να την τιμωρούμε, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τη μείωση των δημοσιονομικών υπερ-πλεονασμάτων. Για να το πετύχουμε θα πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη ότι προχωρούμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιήσουν την οικονομία μας, όσο είναι καιρός, και μέσα από τη γρήγορη ανάπτυξη θα αποπληρώσουμε ευκολότερα τα χρέη μας. Καθοριστική αλλαγή είναι ένα νέο ασφαλιστικό που θα επιβραβεύει την αποταμίευση και άρα την ανάπτυξη, και θα αποθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία που ενθαρρύνει ο αντι-επενδυτικός νόμος Κατρούγκαλου.

Αυτή η «νέα συμφωνία» με τους Ευρωπαίους είναι στο επίκεντρο της προσεχούς ευρωκάλπης και προϋποθέτει τη μεγάλη κυβερνητική και ευρεία πολιτική αλλαγή που φέρνει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απέναντι στην αντι-πολιτική λάσπη του κυβερνητικού συστήματος εξουσίας, που επιχειρεί να κρύψει τη χρεοκοπία του μέσα από τη συκοφαντία και το διχασμό, η Νέα Δημοκρατία προβάλλει μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση ανάταξης.

Στις προσεχείς ευρωεκλογές, ψηφίζουμε ενάντια στην κοινωνία των άκρων και της ισοπέδωσης, υπέρ μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών και μιας μεγάλης μεσαίας τάξης, στην οποία δυνητικά όλοι οι Ελληνες μπορούν να ανήκουν - και η οποία θα χρηματοδοτεί, μέσα από την αύξηση του πλούτου και όχι από τη διαρκή συρρίκνωση των αποταμιεύσεών της, το κοινωνικό κράτος που χρειαζόμαστε, υπέρ των πιο αδυνάτων και πιο ευάλωτων.