Σάββατο, 11 Μαϊος 2019 09:23

Επίσκεψη Μεϊμαράκη στην Καλαμάτα: "Η οξύτητα είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ" (βίντεο)

Επίσκεψη Μεϊμαράκη στην Καλαμάτα: "Η οξύτητα είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ" (βίντεο)

Η Ελλάδα θα χάσει από πιθανή διάλυση της Ε.Ε.

«Η Ευρώπη ή θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή θα πάει προς διάλυση. Και να ξέρετε ότι η διάλυση δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα ωφελήσει τις χώρες του νότου, και ιδιαίτερα την Ελλάδα». Αυτό τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Παρασκευή στην Καλαμάτα.

Ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη επεσήμανε τις ενδοευρωπαϊκές ανισότητες που προκάλεσαν η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι δεν υπήρχαν υποδομές, δομές και συμπεριφορές για την αντιμετώπισή τους.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου στο νέο δημαρχείο της Καλαμάτας, ο κ. Μεϊμαράκης συνάντησε στο Γραφείο Δημάρχου τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τους πρώην βουλευτές Γιάννη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Σαμπαζιώτη, καθώς και τους υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, Θανάση Βασιλόπουλο και Μαρία Οικονομάκου.

 

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μειμαράκης αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωεκλογών:

«Στο πλαίσιο των επαφών με τους πολίτες βρίσκομαι σήμερα στην Καλαμάτα και θα έχω μια περιοδεία στο νομό, για να ενημερωθώ ακόμα περισσότερο για τα ζητήματα και τα προβλήματα που μπορούμε να προωθήσουμε στην Ευρώπη, σε συνεργασία πάντα με την αυτοδιοίκηση και με τους παράγοντες του κάθε νομού.

Οι ευρωεκλογές αυτές δεν είναι εκλογές με χαλαρή ψήφο. Είναι εκλογές που απαιτούν να υπάρχει συστράτευση των πολιτών, συμμετοχή, και να κρίνουν τα προγράμματα. Να δουν ποιο από τα προγράμματα είναι καλύτερο, ποιο είναι πιο ευρωπαϊκό, ποιο μπορεί να αποδώσει περισσότερο - και να έρθουν να ψηφίσουν. Μετέχω σε αυτή την μάχη μετά από πρόταση του προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακριβώς γιατί η παρουσία ενός πρώην προέδρου του κόμματος στο ψηφοδέλτιο, και μάλιστα με σταυρό από ολόκληρη την Ελλάδα, σηματοδοτεί τη βαρύνουσα σημασία που δίνει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές αυτές».

 

Η ΟΞΥΤΗΤΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης ο κ. Μεϊμαράκης είπε:

«Πιστεύω ότι η οξύτητα, η οποία έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος και τον πρωθυπουργού, αποτελεί επιλογή τους ακριβώς γιατί έχουν ανάγκη να συσπειρώσουν τον κόσμο τους, όπως αυτό καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τη διάθεση, την πρόθεση, να έχουν τόνους χαμηλούς και να αντιπαρατεθούν σε προγράμματα, ώστε οι πολίτες που βρίσκονται στο χώρο των αναποφάσιστων να πειστούν ακούγοντας τις δικές μας προτάσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και να έρθουν να μας ψηφίσουν.

Κατά συνέπεια νομίζω ότι οι κραυγές με τις οποίες επιχειρεί η κυβέρνηση να παρασύρει και την αντιπολίτευση την βοηθούν, είναι μία πολιτική της επιλογή».

 

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στην επόμενη ερώτηση είπε ότι οι πολίτες αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές:

«Θα έλεγα πως οι πολίτες ακόμα και αυτή τη φορά δεν θεωρούν ότι η ψήφος για τις ευρωεκλογές είναι βαρύνουσας σημασίας. Το διαπιστώνω, ξέρετε, από τις περιοδείες μου και από τις ομιλίες μου, όπου όταν αναφέρομαι στην εσωτερική πολιτική σκηνή παρακολουθούν τις ομιλίες, ενώ όταν αναφέρομαι στην Ευρώπη βλέπω ότι υπάρχει μια σχετική αδιαφορία στο ακροατήριο.

Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι πολιτικοί πρέπει να δώσουμε ακόμα περισσότερο στους πολίτες να καταλάβουν πόσο ωφέλιμη είναι η Ευρώπη για μας. Γιατί αν γυρίσουμε το νομό αλλά και την περιφέρεια, αλλά και όλη την Ελλάδα, θα δούμε ότι τα σημαντικά έργα κατά πλειοψηφία έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επίσης οι αποφάσεις και μάλιστα στον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε επίπεδο τουρισμού και άλλων τομέων, λαμβάνονται κατά 80% (να μην πω και κατά 100% στον πρωτογενή τομέα) από το Ευρωκοινοβούλιο. Κατά συνέπεια επηρεάζουν απόλυτα τη ζωή μας και πολύ περισσότερο τη ζωή των Ελλήνων.

Γι' αυτό θα τους καλούσα να έρθουν να ψηφίσουν μαζικά στις κάλπες για να δείξουν και τη δική τους συμμετοχή στην προσπάθεια πορείας της χώρας μέσα στην Ευρώπη.

 

ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ

Απαντώντας σε ερώτηση της "Ε" για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, ο κ. Μειμαράκης παραδέχτηκε ότι αυτή η αδυναμία ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την τελευταία πενταετία ο ευρωσκεπτικισμός έχει αυξηθεί. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι και εμείς το 2014 που ψηφίσαμε Ευρώπη στις ευρωπαϊκές εκλογές, ακριβώς επειδή τα διλήμματα τότε ήταν μνημόνιο - αντιμνημόνιο και θεωρούσαμε ότι η Ευρώπη δεν είχε σταθεί όσο θα έπρεπε με αλληλεγγύη στο δικό μας πρόβλημα, και εμείς που ψηφίσαμε Ευρώπη με κρύα καρδιά πήγαμε στις κάλπες.

Τονίζω ότι αυτή την πενταετία συνέβησαν γεγονότα τα οποία μάς συντάραξαν λόγω της ταχύτητας της αλλαγής με την οποία τελικά συνετελέσθησαν. Ξέρετε, τα προγράμματα τα πενταετή και τα τριετή τα οποία στο παρελθόν χτίζανε, δεν υπάρχουν σήμερα, γιατί οι αλλαγές είναι τρομερές - και θεωρώ ότι η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας μάς βρήκε χωρίς υποδομές και δομές και χαρακτήρα και συμπεριφορά, ώστε να τα αφομοιώσουμε και να τα απορροφήσουμε. Με αποτέλεσμα αυτή η πενταετία να έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Αρα, η πενταετία που έρχεται πρέπει να ασχοληθεί με αυτά τα προβλήματα και να δώσει και λύσεις. Αλλιώς η Ευρώπη δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, κι ενώ έχουμε πετύχει μία νομισματική ένωση κατά κύριο λόγο δεν την έχουμε ολοκληρώσει και δεν έχουμε προχωρήσει την ολοκλήρωση της οικονομικής ένωσης. Το λέω διότι η Ευρώπη έχει δημιουργηθεί ως οικονομικός παράγων για να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικά την Αμερική, την Κίνα, την Ασία και άλλες οικονομίες. Προκλήθηκε όμως με βάση την κρίση μια εσωευρωπαϊκή ανισότητα η οποία οδήγησε και σε ανισότητες μέσα στις χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, να τονίσω ότι δεν είναι σωστό εσωευρωπαϊκά να υπάρχουν μεγάλοι διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές. Διότι όταν κάποιος θέλει να κάνει επενδύσεις στην Ευρώπη είναι λογικό να πάει σε ένα κράτος μέλος της Ευρώπης όπως είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, που έχει πολύ χαμηλότερο συντελεστή από την Ελλάδα.

Αυτό λοιπόν έχει δημιουργήσει εσωευρωπαϊκές ανισότητες - όπως είναι και το παράδειγμα που αναφέρατε με τα διόδια με την Ολλανδία, και θα σας έλεγα κι άλλα τέτοια παραδείγματα. Αυτά απομακρύνουν τους πολίτες των χωρών που αισθάνονται ότι αδικούνται, τους απομακρύνουν από την ιδέα της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει περάσει κι άλλη περιδίνηση και έχει βρεθεί σε μεγάλες δυσκολίες. Τώρα όμως έχει να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα εξίσου σημαντικά και σοβαρά, όπως είναι το Brexit, όπως είναι οι ανισότητες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, όπως είναι όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Και για να ολοκληρώσω θα σας πω ότι ή αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε ή η Ευρώπη θα πάει προς διάλυση. Και να ξέρετε ότι η διάλυση δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα ωφελήσει τις χώρες του νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Γι' αυτό ακριβώς εγώ είμαι από κείνους που πάνε να παλέψουν για περισσότερη Ευρώπη στους τομείς που σας ανέφερα, περισσότερη σύνθεση και συνεννόηση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί. Τα προβλήματα, ξέρετε, δεν τελειώνουν. Λύνεις το ένα, δημιουργείται άλλο, και πάντα χρειάζονται συνεννοήσεις και συνθέσεις. Πιστεύω όμως ότι μέσα στην πενταετία που έρχεται, παρ' όλες δυστυχώς τις κακοτυχίες ή ζημιές που μπορεί να έχουν υπάρξει, θα τα καταφέρουμε».

 

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στην τελευταία απάντησή του ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών θα εξαρτηθεί από τη διαφορά με την οποία θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές:

«Ξέρετε, είμαι από αυτούς που λένε ότι εμείς οι πολιτικοί μιλάμε 3- 4 χρόνια αλλά την Κυριακή τις εκλογής μιλάνε οι πολίτες. Μπορεί λοιπόν ο κύριος Τσίπρας να θέλει οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο και η Νέα Δημοκρατία να θέλει... χθες, αλλά το θέμα είναι τι θα πουν οι πολίτες την Κυριακή 26 Μαΐου. Στις 27 Μαΐου θα αναλύσουμε τα μηνύματα και τότε θα ληφθούν και αποφάσεις.

Βεβαίως το σύστημα είναι κατά βάση πρωθυπουργικοκεντρικό οπότε ο πρωθυπουργός έχει τον κυρίαρχο λόγο, αλλά το τι θα πουν οι πολίτες στις 26 Μαΐου είναι όπως καταλαβαίνετε το πιο σημαντικό. Από 27 Μαΐου ξαναμιλούν οι πολιτικοί αναλύοντας το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες. Θεωρώ λοιπόν ότι ο πιθανός χρόνος των εκλογών με μία μεγάλη διαφορά θα είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι θέλουν να υπολογίζουν οι κυβερνώντες».