Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 17:44

"Λαϊκή Συσπείρωση" κατά Νίκα για εργαζόμενους στις υπηρεσίες

Γράφτηκε από την

"Να εφαρμοστούν τώρα σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέτρα προστασίας των εργαζομένων και αποφυγής διασποράς του νέου κορονοϊού". Αυτό ζητεί με ανακοίνωσή της η "Λαϊκή Συσπείρωση" και ταυτόχρονα κατηγορεί τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα επειδή δεν "υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, για την προσαρμογή της λειτουργίας των υπηρεσιών στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί".

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" σύμφωνα με την ανακοίνωσή της απαιτεί:

"- Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι εκβιασμοί της περιφερειακής αρχής προς τους εργαζόμενους! Να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς και σε μέτρα πρόληψης διασποράς της πανδημίας.

- Να προσαρμοστεί η λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με προτεραιότητα σε αυτές που έχουν σχέση με την πρόληψη, την προστασία από τον νέο κορονοϊό, των υποστηρικτικών μηχανισμών λειτουργίας κοινωνικών υποδομών, επιτήρησης και ελέγχου μέτρων κ.λπ.

- Να εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού στα γραφεία, με γνώμονα την αποφυγή της διασποράς καθώς και τη διασφάλιση εφεδρειών εργαζομένων, στην περίπτωση που εμφανιστεί οποιοδήποτε κρούσμα και θα χρειαστεί να απομονωθούν κάποιοι εργαζόμενοι. Σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους των τμημάτων και των σωματείων, να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα συγκεκριμένα σχέδια, με αξιοποίηση διαφόρων μορφών (π.χ. εργασία από το σπίτι κ.α.), σε όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία τους.

- Χορήγηση «ειδικών» αδειών επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όλες τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων και σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα.

- Την άμεση χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (γάντια, μάσκες, αντισηπτικό) και οποιωνδήποτε άλλων μέσων ανάλογα με το είδος της εργασίας τους. Αμεση εφαρμογή υπηρεσιών γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας σε όλες τις υπηρεσίες. Σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση όλων των χώρων εργασίας, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

- Να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφεύγεται η επαφή των εργαζομένων με το κοινό. Να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται στις υπηρεσίες μόνο για επείγοντα ζητήματα και μόνο μέσω τηλεφωνικών ή ηλεκτρονικών μέσων".