Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 21:14

Η "Ανταρσία στο Μοριά" για εργαζόμενους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Η "Ανταρσία στο Μοριά" για εργαζόμενους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στους δήμους και στην Περιφέρεια εκφράζει η "Ανταρσία στο Μοριά" κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι μοιράζει εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και στους ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

"Η χρόνια απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την ΕΕ έχει τραυματίσει την καρδιά των δομών που δεν είναι άλλη από τους εργαζόμενους. Ο τομέας της καθαριότητας, όπως και όλες οι κοινωνικές δομές δήμων και Περιφέρειας, «διψούν» κυριολεκτικά για προσλήψεις και το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθώς και των μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού γίνεται επιτακτικό! Παράλληλα, η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις που αφορούν την ασφάλεια και την υγειονομική τους προστασία. Ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό, μάσκες, γάντια, αλλά και η εργασία σε χώρους που δεν έχουν απολυμανθεί επαρκώς ή δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο για τους εργαζομένους" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και συνεχίζει:

"Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να διασφαλίσει κέρδη για το κεφάλαιο. Με διατάγματα και ΠΝΠ που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου επιβάλλει σειρά αντεργατικών μέτρων (μονομερή αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.α.), ενώ παράλληλα μοιράζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο. 11 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για διαφημίσεις σχετικά με την πανδημία (που θα έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν) και άλλα 23 εκατομμύρια χάρισμα από τις δόσεις για τις άδειες των καναλιών. 30 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές για τη χρήση των ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της ισχύουσας, αντί για επίταξη. Στους επιχειρηματίες των ΙΕΚ περίπου 80 εκατομμύρια για «επανεκπαίδευση» των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων έναντι voucher 600 ευρώ, αντί για διασφάλιση του εισοδήματος τους,11 εκατομμύρια στο Μορέα  λόγω μειωμένης  κίνησης οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα.

Στην ίδια λογική και η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου (πλειοψηφία - μείζονα και ελάσσονα μειοψηφία) που για άλλη μια φορά ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επικοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν για την «επικοινωνιακή προβολή συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ» της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2020 και αυτά που προβλέπονται για το μέλλον. Πόσα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν αν τα χρήματα αυτά πήγαιναν σε συμβάσεις εργασίας, στην προμήθεια υλικού και εξοπλισμού για απολυμάνσεις και για την προστασία των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση;

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις δήμων και Περιφέρειας Πελοποννήσου: Απολύμανση και καθαρισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των κτηρίων δήμων και Περιφέρειας καθώς και των δημόσιων χώρων. Δωρεάν παροχή όλων των μέσων ατομικής υγιεινής και των αναλώσιμων (μπότες, στολές, προστατευτικά κ.ά.) στους εργαζόμενους με ευθύνη δήμων / Περιφέρειας. Καμία σκέψη για περικοπή μισθών και επιδομάτων με αφορμή την πανδημία. Μείωση ωραρίου, τακτικές πληρωμένες άδειες ανθυγιεινής εργασίας. Καταβολή του Δώρου Πάσχα για όλους/ες. Καμία απόλυση – μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στις υπηρεσίες πρόνοιας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες – μετατροπή όλων των συμβάσεων σε (προγράμματα ΕΣΠΑ, “Βοήθεια στο Σπίτι”, ΚΔΑΠ, ωφελούμενοι κλπ) αορίστου χρόνου".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER