Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 15:53

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Ανησυχία για οικονομία και αγορά εργασίας

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Ανησυχία για οικονομία και αγορά εργασίας

Για την κατάσταση στην οικονομία και την αγορά εργασίας συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς εργαζομένων της Μεσσηνίας.


Ειδικότερα, ο βουλευτής Μεσσηνίας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ και σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Την τηλεδιάσκεψη οργάνωσε η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Ν.Ε., οι συνδικαλιστικοί φορείς μετέφεραν την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για τις συνέπειες της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας, καθώς και για τον κίνδυνο γενίκευσης της ελαστικής εργασίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση μισθών και την καταστρατήγηση δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των εργαζομένων, για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και των μισθών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για να κάνει μία συνολική αναδιάρθρωση στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, η οποία θα είναι εις βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επεσήμαναν ότι οι βασικές επιλογές της Ν.Δ. είναι η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η νέα εκ περιτροπής εργασία, που οδηγούν σε απολύσεις μετά το λοκντάουν και σε μισή δουλειά με μισό μισθό. Παράλληλα, παρατήρησαν πως δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά. Εκτίμησαν ότι συνέπεια αυτών των επιλογών θα είναι η ύφεση να βαθύνει, να έχουμε λουκέτα και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.
Αναφερόμενοι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», υπογράμμισαν ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που πλήττονται, την άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ και την παράλληλη δέσμευσή τους να κρατήσουν το ίδιο προσωπικό με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. Παρατήρησαν πως έτσι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να λειτουργούν περίπου στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, να περιορίσουμε το βάθος της ύφεσης και να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη.
Ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να συζητήσει αυτή την πρόταση, επιχείρησε να την απαξιώσει επικοινωνιακά και επέμεινε στις επιλογές που ταυτίζονται με τη λογική και τις επιδιώξεις του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις, τις προτάσεις και τη δράση του στη Βουλή και την κοινωνία θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους.
Στη σύσκεψη εκ μέρους των φορέων πήραν μέρος ο Σωτήρης Τσώνης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Παναγιώτης Μουλάς γ.γ. του ΕΚΚ, ο Γιώργος Κανέλλης αναπληρωτής γ.γ. του ΕΚΚ, ο Νίκος Δημόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Μεσσηνίας και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, η Μαρία Μήτση πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Θόδωρος Καρδάσης πρόεδρος του Σωματείου Ελαιοχρωματιστών και Κοσμηματογράφων Καλαμάτας, ο Παναγιώτης Στέφανος αντιπρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ο Δημήτρης Φαββατάς πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, ο Στράτος Χρυσαφίδης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, ο Κώστας Γαλιώτος αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού πρώην ΤΕΙ - Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Σωτήρης Ξανθάκης γ.γ. Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Παναγιώτης Πετρόπουλος μέλος του Δ.Σ. Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και ο Παντελής Μπαζάνος πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Επίσης, συμμετείχαν ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής της Κ.Ε. του κόμματος Γιάννης Τοπαλιάν, το στέλεχος του Τμήματος Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, η συντονίστρια της Ν.Ε. Μεσσηνίας Μαρία Βεργινάδη και το μέλος της Ν.Ε. Μάκης Λεβέντης.


NEWSLETTER