Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 16:45

Επερώτηση “Λαϊκής Συσπείρωσης” Πελοποννήσου για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών

Γράφτηκε από την
Επερώτηση “Λαϊκής Συσπείρωσης” Πελοποννήσου για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών

 Στη σημερινή συνεδρίαση του Πε.Συ. Πελοποννήσου θα συζητηθεί επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για στήριξη των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών από τις καταστροφές στην παραγωγή λόγω καύσωνα.

Η επερώτηση, την οποία υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Γόντικας και Γιάννης Κελάρης, έχει ως εξής:
"Για άλλη μια χρονιά -τρίτη συνεχή- οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουν το εισόδημά τους. Με τον καύσωνα μεταξύ 15-19 Μάη 2020 έγινε μεγάλη καταστροφή στην καρπόδεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις - περιοχές είναι μάλιστα καθολική. Αυτό έρχεται ως συμπλήρωμα στις προηγούμενες καταστροφικές χρονιές, που από τη μία εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής, τα χρέη κ.τ.λ., και από την άλλη η τιμή του λαδιού κατρακύλησε κάτω από το κόστος παραγωγής.
Ερωτάσθε κ. περιφερειάρχα:
Στηρίζει η Περιφέρεια τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών για:
- Αμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
- Αποζημίωση στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου. Η δικαιολογία ότι ο κανονισμός στου ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την καταστροφή, είναι αβάσιμη. Εδώ και τώρα να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση. Οπως με πολύ μεγάλη ευκολία χάρισε δεκάδες δισ. στους ξενοδόχους, να βρει τον τρόπο να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς. Εχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ τόσα χρόνια.
- Αμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής του. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού".


NEWSLETTER