Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 23:29

ΣΥΡΙΖΑ για επεισόδιο στα Φιλιατρά: "Ο εμπρηστικός ξενοφοβικός δημόσιος λόγος και η στοχοποίηση ομάδων πολιτών δεν έχουν θέση εδώ"

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ για επεισόδιο στα Φιλιατρά: "Ο εμπρηστικός ξενοφοβικός δημόσιος λόγος και η στοχοποίηση ομάδων πολιτών δεν έχουν θέση εδώ"

 

Με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στα Φιλιατρά, την καταγγελία γονέων για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου από 29χρονο Σουδανό, τις σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη, αλλά και την απελευθέρωσή του κατηγορούμενου από τις εισαγγελικές αρχές οι οργανώσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Τριφυλίας εξέδωσαν κοινή καυστική ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Ο εμπρηστικός ξενοφοβικός δημόσιος λόγος, αλλά και η στοχοποίηση ομάδων πολιτών δεν έχουν θέση εδώ".

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση: 

"Κατά τις προηγούμενες μέρες, η τοπική κοινωνία του δήμου Τριφυλίας έζησε την ιστορία της φερόμενης απόπειρας αρπαγής ενός ανήλικου κοριτσιού από έναν 29χρονο πρόσφυγα εργάτη γης. Τη στιγμή που ακόμα η υπόθεση φαίνεται να διερευνάται από τη δικαιοσύνη, ο δήμαρχος Τριφυλίας επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά αναφερόμενος σε έντονα αρνητικό τόνο τόσο στους μετανάστες εργάτες γης όσο και σε κατοίκους των Φιλιατρών που ενοικιάζουν κατοικίες σε αυτούς. Ως Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Τριφυλίας, θέλουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

1) Φυσικά η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της και είναι η μοναδική υπεύθυνη να διερευνήσει σε βάθος αν ο 29χρονος παρέβη το νόμο. Για το λόγο αυτό συνιστούμε υπομονή, σκέψη και σύνεση στο δήμαρχο πριν από κάθε προσπάθεια δημόσιας παρέμβασης. Η όποια θεσμική παρέμβαση θα πρέπει να κινείται σε πλαίσια διασφάλισης της δικαιοσύνης, αλλά και της κοινωνικής ειρήνης για το δήμο μας. Ο εμπρηστικός ξενοφοβικός δημόσιος λόγος, αλλά και η στοχοποίηση ομάδων πολιτών δεν έχουν θέση εδώ.

2) Η τοπική οικονομία των Φιλιατρών βασίζεται στην γεωργία και η απασχόληση αυτών των μεταναστών είναι απαραίτητη για τη φροντίδα και τη συγκομιδή των καλλιεργειών των αγροτών συμπολιτών μας. Είναι κάτι, το οποίο πρέπει να θεωρείται συστατικό του πλούτου της κοινωνίας των Φιλιατρών, και όχι παράγοντας κινδύνου.

3) Το ζήτημα της στέγασης των εργατών γης είναι υπαρκτό και φυσικά τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η περιφέρεια και η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσουν το διάλογο σε μία σοβαρή και υπεύθυνη βάση. Οι προσφερόμενες κατοικίες δεν είναι αρκετές και οι εργάτες γης αναγκάζονται να στοιβάζονται σε επισφαλείς κατοικίες. Η κοινωνική ειρήνη απειλείται κάθε φορά που μερίδα πολιτών διαμένει σε τέτοιες συνθήκες. Αντί λοιπόν, ο κ. Λεβεντάκης να αποτρέπει και να στοχοποιεί την ενοικίαση σπιτιών σε εργάτες γης, καλό θα ήταν να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο και να ξεκινήσει διάλογο για το πως θα λυθεί το ζήτημα της στέγασης, κάνοντας την καθημερινότητα των Φιλιατρών καλύτερη".


NEWSLETTER