Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 17:47

Ερωτήσεις Σακοράφα για Καλό Νερό - Τσακώνα και δακοκτονία

Γράφτηκε από την
Ερωτήσεις Σακοράφα για Καλό Νερό - Τσακώνα και δακοκτονία


Ερωτήσεις για τον οδικό άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα και για τη δακοκτονία κατέθεσε στη Βουλή η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής Β’ Αθηνών Νοτίου Τομέα του ΜέΡΑ 25.


Ειδικότερα: 1) Στην ερώτησή της προς τον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, επισημαίνει την ανάγκη προκήρυξης μελετών για το οδικό τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Αναφέρει ότι “έχουν ήδη εγκριθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οριστική μελέτη οδοποιίας. Απομένει η προκήρυξη της οριστικής μελέτης τεχνικών, της υδραυλικής και των μελετών αποχέτευσης-αποστράγγισης και σήμανσης” και προσθέτει: “Με βάση τον επιβαλλόμενο ορθολογικό προγραμματισμό, θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα και οι μελέτες αυτές, προκειμένου να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο (ενδεικτικά 18 μηνών από σήμερα), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο νέο ΕΣΠΑ, που προδιαγράφεται, κατά τα λοιπά, απολύτως επιτεύξιμη”.
Η βουλευτής σημειώνει ότι “το συγκεκριμένο έργο είναι από τεχνική άποψη εντελώς βατής εκτέλεσης, ενώ αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου, που θα συνδέει το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα με το Κόρινθος - Πάτρα Πύργος - Καλαμάτα. Κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, στις 16 Ιουλίου, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε σε ερώτηση για το χρόνο εκπόνησης των μελετών για το οδικό αυτό τμήμα εμφανίζοντας πολιτική βούληση αναβολής και περαιτέρω καθυστέρησης του έργου, χρησιμοποιώντας και τη χαρακτηριστική φράση «Να μην απλώνουμε πολύ τραχανά»”.
Καταλήγοντας, ρωτάει τον υπουργό: “Σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο, του οδικού τμήματος Καλό Νερό - Τσακώνα, προτίθεται το υπουργείο να προκηρύξει άμεσα τις απομένουσες μελέτες (οριστική μελέτη τεχνικών, υδραυλική, αποχέτευσης-αποστράγγισης και σήμανσης), καθώς και να προωθήσει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ώστε να καταστεί χρονικά δυνατή η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2028; Και, εάν όχι, γιατί;”.
2) Στην ερώτησή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη κι Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με θέμα την ανάγκη πραγματικής υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας, αναφέρει ότι “η πρόσφατη κατανομή της χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών, που προσδιορίστηκε στο περσινό ύψος των 4.285.000 ευρώ, είναι εντελώς ανεπαρκής, ακόμα και για την υλοποίηση των στοιχειωδώς αναγκαίων 4 ψεκασμών σε όλες τις Π.Ε.”.
Παρατηρεί πως “για την πραγματική -και όχι προσχηματική- αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτούνται τουλάχιστον: α) Αύξηση της χρηματοδότησης από το ανεπαρκές ύψος του 2019 σε ποσό τουλάχιστον 5.500.000 ευρώ, για την υλοποίηση 4 ψεκασμών σε όλες τις Π.Ε., αλλά και την κάλυψη των λειτουργιών του προγράμματος. β) Ο διπλασιασμός των γεωπόνων δακοκτονίας, με άμεση εκκίνηση και επίσπευση της διαδικασίας των αναγκαίων προσλήψεων, για να καλυφθεί η στελέχωση του 2010 και να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος. γ) Η εξασφάλιση της δυνατότητας των γεωπόνων για πραγματική εκτέλεση του έργου τους και με τις αναγκαίες μετακινήσεις για υλοποίηση των αναγκαίων ελέγχων. δ) Να ανανεωθεί - αναβιώσει η ισχύς του άρθρου 44 του Ν. 4325/2015 και για το τρέχον έτος και για τα επόμενα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση προσυμβατικών εργασιών”.
Αφού αναφέρει ότι “η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίσει άμεσα και ουσιαστικά το πρόβλημα, η κ. Σακοράφα ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, ώστε: 1. Να εξασφαλιστεί συμπλήρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας, ύψους 1.200.000 ευρώ, για την υλοποίηση 4 ψεκασμών σε όλες τις Π.Ε., αλλά και την κάλυψη όλων των λειτουργιών του προγράμματος. 2. Να επαναφερθεί άμεσα η αναγκαία εφαρμογή της διάταξης το άρθρου 44 του Ν. 4325/2015, για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών και πριν την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. 3. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός γεωπόνων δακοκτονίας για τον επαρκή έλεγχο και την πλήρη εκτέλεση του προγράμματος”.


NEWSLETTER