Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 18:49

Γιατρούς και νοσηλευτές στηρίζει το ΜέΡΑ25 Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Το ΜέΡΑ25 Καλαμάτας στηρίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νοσηλευτές του Νοσοκομείου της πόλης, το οποίο ορίστηκε πρόσφατα ως νοσοκομείο Covid-19.

Επισημαίνει την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε υποδομές κι επικρίνει την κυβέρνηση, που “αγνόησε τις εκκλήσεις των γιατρών και νοσηλευτών -αυτών που μας ζητούσε να χειροκροτούμε για την αυτοθυσία τους- και που με προχειρότητα όρισε ως νοσοκομείο Covid-19”.

Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 Καλαμάτας αναφέρει: “Το ΜέΡΑ25 Καλαμάτας στηρίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νοσηλευτές του Νοσοκομείου της πόλης, το οποίο ορίστηκε πρόσφατα ως νοσοκομείο Covid-19 με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, παρά την αδυναμία του να ανταποκριθεί με επάρκεια και ασφάλεια ταυτόχρονα τόσο στις απαιτήσεις της πανδημίας όσο και στις ανάγκες των ασθενών της περιοχής.

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας -τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται πως οι δαπάνες για την υγεία εξαιρούνται του δημοσιονομικού συμφώνου-, επέλεξε να «επενδύσει» στην επικοινωνιακή πολιτική. Τα μέτρα σκληρής λιτότητας των μνημονίων όλοι γνωρίζουμε ότι αποδεκάτισαν τα δημόσια νοσοκομεία μας, όπως και το νοσοκομείο της πόλης μας που, όπως και οι ίδιοι οι γιατροί καταγγέλλουν, υπάρχουν μέρες που εφημερεύει χωρίς παθολόγο! Και ενώ η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε υποδομές ήταν γνωστές, η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις των γιατρών και νοσηλευτών -αυτών που μας ζητούσε να χειροκροτούμε για την αυτοθυσία τους- και στην περίπτωση του νοσοκομείου της πόλης μας που με προχειρότητα όρισε ως νοσοκομείο Covid-19.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων να χρησιμοποιηθούν 20 κλίνες της Β’ Παθολογικής για τη νοσηλεία των ύποπτων περιστατικών, 6 κλίνες από το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας για κάθε επιβεβαιωμένο περιστατικό Covid-19 που χρήζει νοσηλείας και 4 κλίνες της Μονάδας Εμφραγμάτων για την περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο περιστατικό Covid-19. Η απόφαση αυτή πλήττει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία και δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των πολιτών της είτε ασθενούν από Covid-19 είτε χρήζουν περίθαλψης, λόγω άλλων νοσημάτων.

Σε μία χώρα που το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της διαρκώς ολισθαίνει, κρίνουμε απαράδεκτο το μιντιακό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης και μόνο.

Πρωτίστως όμως, απαιτούμε από την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να σεβαστεί και να προστατεύσει τους πολίτες, στηρίζοντας με προσλήψεις και υποδομές το δημόσιο σύστημα υγείας και να εγκαταλείψει το σχέδιό της περί ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Συμπολίτες, για να μείνουμε ασφαλείς μπροστά στο φάσμα της νέας οικονομικής κατάρρευσης και του νέου εκτροχιασμού του χρέους, οφείλουμε εγκαίρως να προετοιμάσουμε, ενωμένοι, τον αγώνα για την αποτροπή του 5ου μνημονίου, που μεταξύ άλλων θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία”.