Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 17:34

Διαδικτυακή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Αμεση και μόνιμη θωράκιση του ΕΣΥ ζητούν Χαρίτσης και Ξανθός

Γράφτηκε από τον
Διαδικτυακή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Αμεση και μόνιμη θωράκιση του ΕΣΥ ζητούν Χαρίτσης και Ξανθός

Την άμεση και μόνιμη θωράκιση του ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό ζήτησαν οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Ανδρέας Ξανθός, σε ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Δημόσια υγεία στον καιρό της πανδημίας - Η κατάσταση στις δομές υγείας της Μεσσηνίας - Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ”.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Ν.Ε. του κόμματος, με τη συμμετοχή των φορέων υγείας του νομού, επισημάνθηκαν τα προβλήματα των νοσοκομείων και των άλλων δομών υγείας στη Μεσσηνία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι δύο βουλευτές και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός παρουσίασαν τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας ακόμα: Την ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των κέντρων υγείας, προϋπόθεση για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Τη συνταγογράφηση όλων των τεστ Covid από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, με άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Επίσης, τόνισαν “το μείζον πολιτικό θέμα που αφορά την αδιανόητη μείωση δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2021 από την κυβέρνηση, απόφαση ντροπής και μέγιστης επικινδυνότητας” και το επιτακτικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Στη συζήτηση που έγινε, συμμετείχαν και έκαναν παρεμβάσεις: H διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Μαρία Αλειφέρη. Οι πρόεδροι του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Ηλίας Μανδηλάρης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νίκος Μαθιόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρύσα Μάλλιου.
Ειδικότερα, ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι οι 8 μήνες που μεσολάβησαν από την αρχή της πανδημίας, δεν αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για τη θωράκιση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην Πολιτεία. Ανέφερε ότι στα νοσοκομεία της Μεσσηνίας δεν έγινε καμία πρόσληψη σε θέσεις μόνιμου προσωπικού και στα κέντρα υγείας υπάρχουν προβλήματα. Παρατήρησε πως καμία ερώτηση που υπέβαλε για τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Μεσσηνίας δεν έχει απαντηθεί από το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι προσβλητικό πέρα από τη Μεσσηνία και για τον κοινοβουλευτικό πολιτισμό.
Ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός παρατήρησε ότι “έχουμε χάσει 3 - 4 κρίσιμα στοιχήματα με ευθύνη της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι “έχει κοβιντοποιηθεί το ΕΣΥ, κόσμος με σοβαρά άλλα προβλήματα δεν έχει την απαιτούμενη φροντίδα και παρακολούθηση. Χάθηκε η ενεργός εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν υπάρχει συστηματική ιχνηλάτηση και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Υπάρχει πρόβλημα στην παρακολούθηση των ασθενών με κορονοϊό, λόγω του μεγάλου όγκου, στοιχειώδεις ανάγκες δεν εξυπηρετούνται”.
Αφού παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε “να προσέλθει και να βάλει πλάτη το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, αλλά να μην είναι μίας χρήσης. Να έχουν επιστημονικό μέλλον, να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις με ικανοποιητικό μισθό. Να υπάρξει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με επιστράτευση όλων των υγειονομικών της χώρας και να μην είναι έξω τα μεγάλα ιατρικά μαγαζιά”. Ζήτησε, επίσης, “οι δαπάνες για την υγεία να μην είναι 5% και κάτω, αλλά να πλησιάσουν το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαφάνεια, για να έχουμε συμμόρφωση και συναίνεση της κοινωνίας”.
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη ενημέρωσε για τον σχεδιασμό που υπάρχει και για τις προσπάθειες που γίνονται για να λειτουργήσει η κλινική Covid και παρατήρησε πως “το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει τη δυνατότητα να σταθεί σε όλα τα επίπεδα”.
Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου ζήτησε να ενταχθούν στο βοήθημα των άλλων επιστημονικών κλάδων και οι οδοντίατροι, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εργαστούν. Επεσήμανε τη σημασία της στοματικής υγείας και τα προβλήματα στην οδοντιατρική φροντίδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας και παρατήρησε πως έβαλαν πλάτη οι ιδιώτες οδοντίατροι, για να αντιμετωπιστούν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Ηλίας Μανδηλάρης είπε ότι “προσελήφθη ένας γενικός γιατρός σε Κ.Υ., αλλά 6 μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Δύο κέντρα Κ.Υ., της Καλαμάτας και του Μελιγαλά, κάνουν τεστ για τον κορονοϊό. Παρακολουθούμε κατ’ οίκον τους ασθενείς”. Επεσήμανε πως λείπει προσωπικό και δεν μπορούν να πάρουν αίμα για εξετάσεις και να κάνουν μια ακτινογραφία και σημείωσε ότι “οι εφημερίες βγαίνουν πολύ δύσκολα, δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές”.
Η γιατρός Χρύσα Μάλλιου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, ενημέρωσε ότι “στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από το Μάρτιο ήρθαν 6 ειδικευμένοι γιατροί, οι 5 από τους οποίους είναι επικουρικοί, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν ήρθε κανένας” και παρατήρησε πως “είμαστε σε οριακή κατάσταση, ενισχύουμε τη δομή Covid στις υπάρχουσες δομές, με τους ίδιους εντατικολόγους έγινε καινούργια ΜΕΘ”. Ζήτησε άμεση ενίσχυση σε γιατρούς, οι προσλήψεις των οποίων εκκρεμούν από τον Φεβρουάριο, παρατήρησε ότι “δεν δουλεύει ο μαγνήτης, δεν υπάρχουν ακτινολόγοι. Στη ΜΕΘ ένας εντατικολόγος επιβλέπει 14 κρεβάτια” κι έκανε λόγο για ενδεχόμενο αναζήτησης ευθυνών γιατρών σε απώλειες ασθενών.
Παρεμβαίνοντας, η κ. Αλειφέρη διευκρίνισε ότι “ο μαγνητικός τομογράφος δεν κάνει εξωτερικά περιστατικά. Ζητήσαμε 3 επιπλέον εντατικολόγους κι έχουν εγκριθεί”.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας παρατήρησε ότι “το πρόβλημα με την έλλειψη γιατρών είναι από τα χρόνια των μνημονίων, σε νοσηλευτικό προσωπικό είμαστε καλά”. Και ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή για να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ο γιατρός της Καρδιολογικής Κλινικής Μανώλης Μάκαρης επεσήμανε ότι “από τις 124 οργανικές θέσεις γιατρών στο νοσοκομείο έχουμε 67”, ζήτησε να γίνονται τεστ Covid σε όλους όσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο και παρατήρησε πως “μειώθηκαν τα χειρουργεία, έχει μειωθεί η γενική ιατρική”.
Ο πρώην γ.γ. Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός είπε ότι “δεν κτίσαμε στην επιτυχία του πρώτου κύματος”, ζήτησε την περαιτέρω αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι επέκρινε την έκθεση Πισσαρίδη. Ζήτησε, επίσης, “πολιτικό σχέδιο ομπρέλα πάνω από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις που θέλουν ισχυρό ΕΣΥ, να υπάρξουν διακριτός ρόλος στο ιδιωτικό σύστημα, ξεκάθαροι ρόλοι και ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας”.
Συνοψίζοντας, ο Ανδρ. Ξανθός ζήτησε να θωρακιστεί το ΕΣΥ σε βάθος χρόνου, να στηρίξουμε και να αναδιοργανώσουμε τη δημόσια υγεία με νέα πολιτική κινήτρων για προσλήψεις, εστιάζοντας σε παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους κι εντατικολόγους. Παρατήρησε ότι λείπει η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας κι επέκρινε την πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης αναγκαστικά να το στηρίζει και να θέλει να το μπολιάσει με την κουλτούρα του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα. Επεσήμανε ότι το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αισιόδοξη προοπτική, ανέφερε πως έρχεται στη χώρα μας κατόπιν ενεργειών της ενωμένης Ευρώπης και ότι είναι δωρεάν, ενώ ζήτησε να τηρηθούν οι ιεραρχήσεις και οι προτεραιότητες που βάζουν οι επιστήμονες και η Πολιτεία, πρώτα οι υγειονομικοί, μετά οι δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με κόσμο και οι ευπαθείς ομάδες. Προέτρεψε “να κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε αυτούς που αντιδρούν στο εμβόλιο, ότι έχουμε να κάνουμε με μια τρομερή απειλή και το όπλο είναι το εμβόλιο” και σημείωσε πως “απαιτείται συλλογική κοινωνική ευθύνη που κτίζεται με το παράδειγμα της Πολιτείας, ενώ πάντα υπάρχει η ατομική ευθύνη. Αν δεν λειτουργεί αυτή η ισορροπία, έχουμε άρνηση εφαρμογής μέτρων”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER