Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 12:45

Βελόπουλος: "Εκτός εθνικού σχεδίου αναδάσωσης τα καμένα δάση της Μεσσηνίας"

Γράφτηκε από την
Βελόπουλος: "Εκτός εθνικού σχεδίου αναδάσωσης τα καμένα δάση της Μεσσηνίας"

 

Ερώτηση με θέμα “Εκτός εθνικού σχεδίου αναδάσωσης τα καμένα δάση της Μεσσηνίας” κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναφέρει ότι “σύμφωνα με το πλάνο του εθνικού σχεδίου αναδάσωσης, πρόκειται να αναδασωθούν σε όλη τη χώρα εκτάσεις που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές. Την τελευταία 15ετία, μόνο στον Ταΰγετο και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καλαμάτας, οι σχετικές απώλειες μαζί με τη χαμηλή βλάστηση ξεπερνούν τα 156.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Το 2007, στη μεγάλη φωτιά στον Ταΰγετο κάηκαν 50.000 στρέμματα ελάτης και μαύρης πεύκης. Σε επίπεδο δε Μεσσηνίας, οι απώλειες αγγίζουν τα 200.000 στρέμματα. Και ενώ, όλα αυτά τα στοιχεία που σας εκτίθενται, θα έπρεπε να θεωρούνται κριτήρια ένταξης κατεξοχήν της Μεσσηνίας από τις πρώτες περιοχές στον εθνικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι, στη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 κάηκαν και τα φυτά που είχαν αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο, μετά τη φωτιά του 1998, εντούτοις, η εν λόγω περιοχή παραμένει εκτός εθνικού σχεδίου αναδάσωσης”.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τον υπουργό: “Προτίθεσθε να προβείτε στην αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου αναδάσωσης, είτε στη συμπλήρωσή του, ώστε να συμπεριληφθεί στο εν λόγω και η Περιφερειακή Ενότητα της Μεσσηνίας;”.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER