Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 16:32

Ερώτηση Βελόπουλου για τα αρχαία Πεταλιδίου

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Βελόπουλου για τα αρχαία Πεταλιδίου

Ερώτηση με θέμα “Ανάδειξη αρχαιολογικών διαδρομών του Πεταλιδίου” κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Τουρισμού και Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου Μεσσηνίας κρύβει στη γη της πολύ σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο. Ο τελευταίος είναι παρών από την περιοχή Καρποφόρα, όπου στα Νιχώρια υπάρχει ποικιλία τάφων (θολωτοί - θαλαμωτοί κλπ.), μέχρι τον λόφο της οχυρωμένης ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης, στο Πεταλίδι (σημαντικά κατάλοιπα δημοσίων κτηρίων – ψηφιδωτά), αλλά και στο κάστρο του Πέρα. Ως εκ τούτου, αναγκαία καθίσταται η υλοποίηση μελέτης και πρότασης πολιτιστικών διαδρομών, που θα διασυνδέουν αυτούς τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά σε δομές φιλοξενίας επισκεπτών και δύνανται να αναδειχθούν σε πυρήνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Το σημαντικότερο όλων είναι η ενασχόληση με το θέμα και η συνεργασία των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων με την Πολιτεία, αφενός για να διαφυλαχθούν οι εν λόγω αρχαιολογικοί χώροι και αφετέρου για να διασωθεί και να αξιοποιηθεί η αρχαιολογική αξία του Πεταλιδίου”.
Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους υπουργούς: “1. Προτίθεσθε, αφενός, να μεριμνήσετε για την αξιοποίηση, ανάδειξη και ορθή εκμετάλλευση του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού πλούτου στην ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου Μεσσηνίας, κι αφετέρου, να προβείτε, άμεσα, στην εκπόνηση μελέτης και πρότασης πολιτιστικών διαδρομών, που θα διασυνδέουν αυτούς τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε έναν τουριστικού ενδιαφέροντος «περίπατο»; 2. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε, που θα έχουν ως πρωταρχικό στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της ανωτέρω περιοχής και την ένταξή της στους προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας;”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER